Petya, Zsófi, Kigler, Rojál, Ságodi tanár úr és Boci mama, mind olyan szereplők, akiket a film 2001-es bemutatója óta már sokszor a szívünkbe zártunk. Török Ferenc első nagyjátékfilmje 1989 tavaszán követi egy érettségiző osztály tagjait, ahogy élni próbálnak a rendszerváltás körüli állóvízben. Együtt bénázunk velük az érettségi tételekkel, belógunk velük a Gellértbe egy kis fürdésre, szerelmesek leszünk, csalódunk a szerelemben, aztán két kézzel lapátoljuk ki a csalamádét a hamburgerből a Moszkva közepén.

A film a Nemzeti Filmintézet "Magyar Filmörökség hosszú távú filmrestaurálási programja" keretében került felújításra. Előtte csak karcos kópiákon és SD hordozón létezett, restaurálását a Magyar Nemzeti Filmarchívum irányításával a Magyar Filmlabor végezte, a HSC, a Magyar Operatőrök Társaságával együttműködésben. A Moszkva tér alkotói saját maguk vettek részt a felújításban, a hangját Zányi Tamás hangmester restaurálta, az eredeti képnegatívról a színvilág felújítását Garas Dániel operatőr irányításával végezték a szakemberek. A szupervíziónál Török Ferenc filmrendező is jelen volt, a restaurálást a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum filmfelújítási és digitalizációs menedzsere, Fazekas Eszter vezette.

Az alábbi videóban a Rojált alakító Szabó Simon csomagolja ki a lemezt:


A díszdobozos DVD extrái között a rajongók igazi ritkaságokat találhatnak: audiokommentár a film alkotóival, Török Ferenc Tranzit című diplomafilmje mellett a tavaly készített Egy kultfilm születése című riportfilm is megnézhető, amiben a készítők mesélnek a film forgatásáról. Az 1989-es híradórészletek mellé fotógaléria, és több féle előzetes is felkerült a lemezre. 

Ha te is szeretnéd megnyerni az öt Moszkva tér DVD egyikét, válaszolj az alábbi kérdésre:

Mivel fizetnek a fiúk a taxisnak a Gellért-hegyi fuvarért?


A helyes válaszokat 2020. június 1., hétfő éjfélig várjuk a filmhu@forum.film.hu e-mail címünkre. A tárgyban tüntesd fel: Moszkva tér játék. A győzteseket emailben értesítjük.

 

Gyártó: Hunnia Filmstudió, Rendező: Török Ferenc, Forgatókönyvíró: Török Ferenc, Szereplők: Karalyos Gábor, Pápai Erzsi, Balla Eszter, Csatlós Vilmos, Szabó Simon, Réthelyi András, Jávor Bence, Kovács Zsolt, Béres Ilona, Csuja Imre, Operatőr: Garas Dániel, Zene: Temesvári Balázs, Hangmérnök: Zányi Tamás, Díszlet: Valcz Gábor, Jelmez: Rajnai Gitta, Vágó: Barsi Béla, Fotó: Szalontai Ábel, Lukács Dávid. Nyelv: magyar, Hang: 2.0, Színes, Felirat: angol, francia, akadálymentes magyar, Képarány: 16:9 (1.85:1), Játékidő: 88’ 

Extra tartalom: Audiokommentár a Moszkva tér alkotóival, Tranzit – Török Ferenc diplomafilmje a Színház és Filmművészeti Egyetemen, 1999, Alkotók a Moszkva térről – Egy kultfilm születése – riportfilm az alkotókkal, 2019, Híradórészletek 1989-ből, Fotógaléria, Trailerek a filmhez

Kiadja és forgalmazza a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum, 2020

Felelős kiadó: Ráduly György – Kiadványszerkesztő: Kerékgyártó Yvonne

Borítókép: Czirják Pál / Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum