Az író-rendező irigylésre méltő tempóban írja a könyveket. 37 éves, már a hetediknél tart, és közben a minőség sem látja kárát a gyorsaságnak. Kránicz Bencével közösen jegyezték a Kalandos filmtörténetet, utána egy Steven Spielberg-monográfia következett, most viszont – egy élesnek tűnő váltással – a Kubrick-akció című fikciós regénnyel jelentkezett, amely 1977-be repíti vissza az olvasót.

A manhattani pornómozi gépészeként dolgozó Mike Hirsch egy este titokzatos csomagot talál az ajtaja előtt. A doboz egy szerkezetet rejt, amellyel Mike képes lesz a gondolatait közvetlenül a filmszalagra másolni. Bár a film- és költészetrajongó mozigépész már rég lemondott rendezői álmairól, egy avantgárd filmmúzeumban dolgozó barátjával titkos vállalkozásba kezdenek. New Yorkot hamarosan nemcsak a szokatlan kánikula és a Csillagok háborúja fogja lázban tartani, hanem a semmiből felbukkant különös mozifilmek is.

Ám hamar kiderül, hogy a különleges gépezet egy stúdió tulajdona, amelynek vezetője bármire képes, hogy visszaszerezze a teljes filmipart felforgató szerkezetet. Kiugrott kaszkadőrökből álló veszi üldözőbe Mike és barátainak szó szerint földalatti műhelyét, és a feszült macska-egér játék során felbukkannak a korszak meghatározó művészei és filmjei: a Kubrick-akció egyszerre a műfaj klasszikusait idéző thriller és utalásokkal teli szerelmeslevél a mindenkori mozgóképhez.

Lichter Péter

Korábbi könyveihez képes nem érzi drasztikus váltásnak a regényt: „Az durvább lenne, ha mondjuk tangóharmónikázni kezdtem volna. Az írás nagyon régóta az életem része, sőt, előbb kezdtem el írni, mint filmezni. Eszembe jutott ez az ötlet, nem hagyott nyugodni, ezért leültem és néhány hét alatt megírtam.

Mindig is szerettem a filmes metatörténeteket, meg a hetvenes évek paranoiafilmjeit, ezeknek a keverése érdekelt. Műfajilag az alternatív filmtörténeti thrillerek közé sorolnám be a regényt” – válaszolta érdeklődésünkre, hozzátéve, hogy reményei szerint a Kubrick-akció élvezetéhez nem szükséges a hetvenes évekbeli filmek ismerete.

Lichter számos kísérleti filmet (Fagyott május, A horror filozófiája) jegyzett, a napokban készült legújabb kisfilmjével, a Dr. Moreau-val. A Kubrick-akció megrendezésével viszont inkább nem élne, ha bárkit választhatna a mozgóképes adaptációhoz, szerinte logikus választás lenne Steven Spielberg, „bár lehet neki egy retro metafilm (Ready Player One) elég volt”. Nagyon sok rendezővel el tudná képzelni, például Richárd Linklater verzióját is szívesen megnézné.

Ha szeretnéd megnyerni a könyvet, nem kell mást tenned, mint a helyes választ elküldeni nekünk.

Stanley Kubrick rendezőnek számos meg nem valósult filmterve volt. A hetvenes években melyik híres európai uralkodóról próbált filmet készíteni?

A) Napóleon
B) Ferenc József
C) Rettegett Iván

A helyes válaszokat 2021. november 28., vasárnap éjfélig várjuk a filmhu@forum.film.hu e-mail címünkre. A tárgyban tüntesd fel: Lichter-játék. A helyesen válaszolók között 3 könyvet sorsolunk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük.