A Kincsem (The Invincible) címmel készülő történelmi kalandfilm csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Losonczi Gábor producer elmondta az MTI-nek elmondta: a film angol, orosz, német, amerikai és osztrák koprodukcióban készül. Az Oscar-díjas Roger Christian rendezi majd, aki többek között a Csillagok háborúja több része, valamint az Alien-filmek megvalósításában is közreműködött.

A forgatókönyvet Losonczi Gábor ötlete nyomán, Bereményi Géza eredeti könyve alapján Fonyódi Tibor írta, a dramaturg Szőcs Géza költő, a miniszterelnök főtanácsadója. A 20-25 millió dollárból (4,6 milliárd - 5,8 milliárd forint) megvalósuló film főbb szerepeire olyan sztárokat kértek fel, mint Mads Mikkelsen, Martin Freeman vagy Ed Harris, de a tervek szerint feltűnik majd a vásznon Jean-Paul Belmondo is. A magyar szereplők között van Kamarás Iván és Weisz Fanni.

A forgatás a tervek szerint októberben kezdődik magyarországi külső felvételekkel, például a lóversenypályán forgatandó jelenetekkel. A téli leállás után, a négy-öt hónapos forgatás befejezése 2015 késő tavaszára várható.

Losonczi Gábor elmondta: a produkció nem vesz igénybe állami támogatást, a Magyar Nemzeti Filmalaphoz sem pályáztak, a szükséges forrásokat vállalkozók és befektetők adják össze. A tervezett produkció léptéke meghaladja a hazai a lehetőségeket, emellett az állami támogatással járó kötöttségeket sem akarták vállalni, független filmet szeretnének készíteni.

A produkció előkészítése mintegy hat évet vett igénybe. Szőcs Géza felidézte, hogy korábban kultúrpolitikusként hozzátartozott bizonyos filmek finanszírozásának feladata és a filmet kezdettől fogva kiemelt fontosságúnak ítélte, időközben pedig személyes, egyfajta alkotóművészi viszonyba került a filmmel.

A forgatókönyvet Bereményi Géza eredeti könyve alapján Fonyódi Tibor írta, a dramaturg Szőcs Géza költő.

Jevgenyij Geraszimov producer kiemelte: a projektet támogatja az elnöki adminisztráció, az orosz kulturális miniszter és az orosz filmalap.

A Kincsem három futását bemutató, Magyarországon, Ausztriában, Németország és Angliában forgó, látványos filmről, amelyben 10 kamerával dolgozhatnak, Ragályi Elemér operatőr elmondta: a rendezőt most ismerte meg, először beszélnek majd a filmről, így egyelőre nem tud konkrétumokat mondani.

A film látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Hannes Schalle, a jelmeztervező Zizi Bohrer-Lehner lesz. A sajtóanyag szerint a forgatókönyv a Paramount Pictures olvasói tesztjén, amelyet a stúdió önállóan szervezett, - mint külföldi, nem angolszász forgatókönyv - kiváló minősítést kapott.

Herendi Gábor is készül Kincsem életéről szóló film megalkotására. Havas Ágnes, a Filmalap vezetője júliusban úgy nyilatkozott, hogy a tervek szerint Herendi nagy költségvetésű filmje jövőre kezd el majd forogni.