A Variety.com írása szerint a magyar filmipar felszálló ágban van. A Karlovy Vary-i filmfesztiválon három magyar nagyjátékfilmet vetítenek: Pálfi György Szabadesés (Olvasd el interjúnkat Pálfi Györggyel!), Zomborácz Virág Utóélet (Olvasd el Zoborácz Virággal készített interjúnkat!) és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (Reisz Gáborral is beszélgettünk!) című munkáját.

A  cikk rámutatott, hogy az elmúlt évben több magyar film ért el nemzetközi sikereket: Szász János A nagy füzet című alkotása, az első film, amely már a 2011 végén felállt új magyar filmtámogatási szervezettől, a Magyar Nemzeti Filmalaptól kapott támogatás segítségével készült el (Olvasd el forgatási riportunkat!), Karlovy Varyban Kristályglóbuszt nyert és Magyarországot képviselve feljutott arra a kilenc filmből álló szűkített listára, amelyből végül a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelöltjeit válogatták ki. Cannes-ban pedig idén elnyerte az Un certain regard-szekció fődíját Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje, amelynek az észak-amerikai forgalmazási jogát a Magnolia Pictures vásárolta meg (Olvass még többet a Mundruczó filmről!).



Nézd meg a Fehér Isten előzetesét!

Havas Ágnes szerdán a cseh A-kategóriás filmfesztiválon megrendezett magyar fogadáson a még idén elkészülő 15 magyar film közül tízből mutatott be ízelítőt a közönségnek. A filmalap vezetője arra is kitért, hogy jövőre két nagy költségvetésű magyar történelmi dráma is forogni kezd: Pálfi György Toldi című filmje Arany János elbeszélő költeménye nyomán, és a a leghíresebb magyar versenylóról szóló Kincsem Herendi Gábor rendezésében.

A magyar filmgyártás fellendülését tovább erősítheti, hogy az Európai Bizottság júniusi jóváhagyásával a filmes produkciókat ösztönző adókedvezmény 20 százalékról 25 százalékra nőhet. A változásról ősszel szavaz a magyar parlament.

Havas Ágnes további jó hírként árulta el az interjúban, hogy idén ismét lesz magyar filmes seregszemle. A magyar filmhetet október közepén rendezhetik meg. Az utolsó Magyar Filmszemlét fapadosan tartották meg 2012-ben.



Nézd meg az Utóélet mood videóját!

Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos január végén, amikor kiderült, hogy a filmművészek szövetsége 2014-ben sem tudja megszervezni a Magyar Filmszemlét, az MTI-nek azt mondta, mindenképpen szeretne valamilyen mustrát. Csütörtökön az MTI megkeresésére a filmalap nem kívánt részleteket közölni az októberi filmhétről.

A Variety cikke szerint a magyar filmhét mellett a Filmalap egy olyan marketingkampányt is támogat, amely arra biztatja a hazai közönséget, hogy nézzenek több magyar alkotást a mozikban. Ősszel tíz új magyar produkciót láthatnak a nézők.

"Úgy éreztük, tennünk kell valamit, hogy a magyar kritikusok és a nézők megint beleszeressenek a magyar filmbe, mert az nagyszerű. Hiszünk a tehetség erejében és mindent megteszünk, ami erőnkből telik, hogy a fiatal tehetségeket felkészítsük és megbecsüljük, támogassuk az idősebb filmes generációkat" - idézte Havas Ágnest a hollywoodi lap.

A filmalap vezetője szerdán cseh, szlovák és lengyel kollégáival további koprodukciós lehetőségekről is egyezetett a filmfesztiválon.

Olvass még többet a cseh A-kategóriás fesztiválról!

(forrás: MTI)