Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb film- és sorozatkínálatából ajánlunk olyan darabokat, amiket kihagyhatatlannak tartunk. Alább a Netflix, az Apple TV+, az HBO Max, az Amazon Prime, a Cinego, az RTL+ és a Filmio kínálatából szemezgetünk. A cikket Babos Anna, Herczeg Zsófi, Horváth Bálint és Varga Dénes állította össze.

A Király

Hol és mikor? RTL+ és november 16.

Zámbó Jimmy életéről készült tíz részes sorozat első epizódja azzal a felirattal kezdődik, hogy igaz történetek és hazugságok alapján. Ez máris megadja az alaphangulatot A Királyhoz, amelyben minden bizonnyal életrajzi adatok fognak a popsztár köré szőtt mítoszokkal keveredni. Biztató előjel a felvezető rész erős atmoszférája és Olasz Renátó nagyravágyást és ifjonti bizonytalankodást egyaránt tükröző játéka. Zámbó Jimmyt későbbi életszakaszában Nagy Ervin alakítja majd. Az első epizódban még Gyabronka József a legnagyobb király, aki megdöbbentően szórakoztató Erdős Péter, vagyis a szocialista popipar teljhatalmú uraként.

 

A csoda (The Wonder)

Hol és mikor? Netflix és november 16.

 

A hit, azon belül a hinni akarás és a kételkedés témái köré épül fel Sebastián Lelio kosztümös drámája, a chilei rendező Egy fantasztikus nő című alkotása 2018-ban elnyerte a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscart. A 19. századi ír vidék egyik elszigetelt közösségében csoda megy végbe – legalábbis ezt hiszik a helyiek, és ezt jön hitelesíteni egy angol ápoló. A 11 éves lány azt állítja, hogy négy hónapja nem evett mást, csak „mennyei mannát”. Florence Pugh ismét megvillantja kivételesen erős színészi tehetségét, közben a csodák kikiáltása mögött rejlő emberi vágyakról és természetről mesél a The Wonder.


1899

Hol és mikor? Netflix és november 17.

 

A Dark című sci-fi sorozat alkotói új értelmet adtak a „kizökkent az idő”-kifejezésnek: ahogy haladtunk előre a történetben, úgy szaporodtak el a különböző idősíkok és dimenziók. Most talán még nagyobbat álmodtak, csak ezúttal nem egy német kisváros, hanem egy Amerika felé tartó hajó a helyszín, ahol miután találkoznak egy másik hajóval a nyílt tengeren, horrorisztikus események borzolják az utasok kedélyét. Misztikumnak és rejtélyes tárgyaknak most sem leszünk híján, a Dark szinte függővé tette az embert, az 1899-től is azt várjuk, hogy magához láncoljon.


Val

Hol és mikor? HBO Max és november 17.

 

Val Kilmer, a Mindörökké Batman, a Tombstone - A halott város, a Top Gun, a Durr, durr és csók és még több tucatnyi film sztárja 40 éve mozog a filmszakmában, és nagyjából a nulladik naptól kezdve végigkísérte a pályáját egy videokamerával. A 2010-es évek közepén torokrák következtében elvesztette a beszédhangját, de pozitív életszemlélete és alkotási vágya máig töretlen. Így született meg ez a zavarbaejtően személyes, megható önarckép, amiben helyet kaptak családi videók, forgatási felvételek és interjúrészletek is – a színész a filmet hivatalosan operatőrként jegyzi.

 

Werckmeister harmóniák

Hol és mikor? Filmio és november 17.

 

Tarr Béla Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regénye alapján készült filmje egy vidéki kisvárosban játszódik, amelyet vándorcirkusz látogatása kavar fel. A főtéren felállított sátorban egy preparált bálna és a rejtélyes Herceg tanyázik, utóbbi pedig gyilkos indulatba hajszolja a jöttment tömeget és a falú lakóit. A jólelkű újságkihordó, Valuska és barátja, az öreg zenetudós tehetetlenül figyeli a kialakuló káoszt. A feledhetetlen remekmű végre digitálisan felújítva kerül fel a Filmióra.

 

Somebody

Hol és mikor? Netflix és november 18.

 

Egy Sum nevű szoftverfejlesztő nemrég előrukkolt egy új randi appal, amiről kiderül, hogy egy sorozatgyilkos is felhasznál az áldozatainak kiválasztására. A nő belekeveredik a nyomozásba, és megismerkedik egy titokzatos, karizmatikus építésszel, akivel valami nincs rendben. A dél-koreai filmesek nagyon értenek hozzá, hogyan keverjék az általában egymástól szögesen különböző műfaji elemeket, így bízunk benne, hogy jól fog elsülni a Netflix új sorozatában is, amit rendezője thriller és bizarr melodráma egyvelegeként jellemzett egy nyilatkozatában.

 

Wednesday

Hol és mikor? Netflix és november 23.

 

Az Addams család történetét mintha eleve Tim Burtonnek találták volna ki. Nem véletlen lett volna ő a rendezője az 1991-es filmverziónak, ám a Batman visszatér miatt át kellett adnia a székét. Majd évekkel később stop motion formában, az Addams Family atyjának, Charles Addams rajzait alapul véve szerette volna filmre vinni, aztán végül élőfilmes sorozat lett a család legnagyobb gyerekének sztorijából, melynek “csupán” producere és első négy részének direktora lett. A szomszédban, Bukarestben forgatott Wednesday a címszereplő tinédzser éveit mutatja be, a karaktertől megszokott, a furcsák közt is kilógó gót tini módon. Wednesday egy bentlakásos suliba kerül, ahol a Roxfort diákjait megszégyenítő képességekkel bíró hallgatók közé kell beilleszkednie a lánynak, akinek a fekete a kedvenc színe és a humora is.


A döntés

Hol és mikor? HBO Max és november 24.

 

Róbert római katolikus papként egy falu közkedvelt alakja, a focicsapat tagja, a fiatalok felnéznek rá, az idősek lelki támaszért fordulnak hozzá. Róbert eközben az ország másik végén boldog párkapcsolatban él a szerelmével, és három gyermek édesapja. Ugrin Julianna és Vízkelety Márton dokumentumfilmje testközelből követi végig a rendkívül nehéz folyamatot, ahogy a hazugságoknak véget vetve választania kell a papi hivatás és a család között. A döntés megkapóan szép és elgondolkodtató portréfilm, ami nem csak Isten és a család egyenrangú fontosságáról, hanem a papi cölibátus létjogosultságáról is gondolkodásra késztet.

 

Fehér tenyér

Hol és mikor? Filmio és november 24.

 

Hajdu Szabolcs egyik legnagyszerűbb filmje egyszerre idézi fel, hogy milyen volt felnőni a hideg, szeretetlen, szocialista Debrecenben, és mutatja meg az új világ, a huszonegyedik századi Nyugat idegenségét. A saját és családi tapasztalatok nyomán írt film két idősíkon bontakozik ki. Dongó, a tehetséges tornászfiú karrierje csak akkor teljesedhet ki, ha képes elviselni az edzői brutalitást, amely magától értetődő volt a kor Magyarországában. Dongó már gyerekként megundorodik a testi fenyítés módszerétől, azonban az mégis levetkőzhetetlen hatást gyakorol rá. Vajon megállhatja így a helyét a sport modern, felvilágosult miliőjében?

 

Esemény

Hol és mikor? Cinego és november 24.

 

Anne szorgalmas és intelligens diáklány, az egyetemi évfolyama egyik kimagasló tehetsége, akinek minden esélye megvan arra, hogy nagy karriert fusson be. Amikor kiderül, hogy akarata ellenére teherbe esett, minden erejével igyekszik megszakítani a terhességet, ami azonban korántsem olyan egyszerű, hiszen a hatvanas évek Franciaországában járunk, ahol az abortuszt még börtönnel büntették. A helyzet még inkább kilátástalannak tűnik, hiszen nem csak a társadalom, de Anne legszűkebb környezete is ellene fordul, a lány pedig lassan rájön, hogy egyedül kell megvívnia ezt a harcot.

Az Eseményben a vezető színésznő, Anamaria Vartolomei mellett feltűnik a francia film egyik legkarakteresebb színésznője is, Sandrine Bonnaire. Anne anyjaként stramm kocsmárost alakít, akinek nem adatott meg az a luxus, hogy tanulhasson, lánya számára pedig pont ezért válik olyan fontos lehetőséggé, amiért az életét is kockára tenné. Audrey Diwan rendező filmjéhez Annie Ernaux regényét vette alapul, amely azóta elnyerte a 2022-es irodalmi Nobel-díjat.


Willow

Hol és mikor? Disney+ és november 30.

 

Egy egész generáció meghatározó fantasyja volt a Willow, melyben a törpe termetű címszereplő egy kislány csecsemőt védelmez a gonosz királynőtől, egy Madmartigan nevű harcos segítségével. Közel 35 évvel a bemutató után folytatódnak Willow kalandjai: most egy hattagú csapathoz csatlakozik, akiket egy hercegnő vezet, hogy megtalálják eltűnt ikertestvérét. A címszerepben ismét Warwick Davist láthatjuk, mellette pedig Joanne Whalley, Sorsha megformálója is visszatér, ráadásul az ő ikergyerekei köré szerveződik a széria, mely tele lesz mágiával, boszorkányokkal, furcsa lényekkel és kalandokkal.