A hétfő éjjel Dárday István és Szalai Györgyi 1974-es filmjével, a Jutalomutazással indul. Egy járási úttörő titkár azt a lehetőséget kapja, hogy egy általa kiválasztott jó tanuló, bármilyen hangszeren ügyesen játszó fiatalt kiválaszthat, aki ellátogathat Angliába. Elindul a keresés a tehetséges ifjú iránt, akit végül meg is találnak, és a szülők írásos beleegyezése után elkezdődik az utazás szervezése, az anya azonban az utolsó pillanatban meggondolja magát. Tarr Béla Családi tűzfészekéhez hasonlóan, a Jutalomutazásban is keveredik valóság és a fikció, amely különleges módon, több szinten, több oldalról mutatja be a 70-es évek politikai rendszerét és falusi mindennapjait.

Dárday István - Szalai Györgyi: Jutalomutazás

Az elmúlt két évben nem maradtak magyarok Oscar-díj nélkül, a kedd éjszaka pedig annak a két alkotásnak a jegyében zajlik, amik elnyerték azokat: az egyik csatornán az idei büszkeség, Deák Kristóf Legjobb Élőszereplős Rövidfilm szobrával jutalmazott alkotása, a Mindenki látható: a film főhőse két kislány, akik szembemennek a zsarnok kórusvezető szavával, és fellázadnak a rendszer ellen. Utána a tavalyi év legnagyobb szenzációja, Nemes Jeles László megrázó holokauszt-filmje, a Saul fia látható, amely cannes-i zsűri nagydíja után meghódította az egész világot.

A kórista lányok után egy másik fiatal lány is fellázad: Szőnyi G. Sándor Csillagok változásai című 1975-ös tévéfilmjében Rózsa (Bánfalvy Ágnes) okos lány, aki a tanító fiába szerelmes, a szülei azonban több hasznát veszik a ház körül, és egy másik fiút szánnak neki. A lány egyik napról a másikra szembeszáll a szülei akaratával. Szerdán látható még Hajdu Szabolcs alföldi pusztaságba áthelyezett western-je, a pár éve készült Délibáb, és Mészáros Péter Stammbuch - Júlia asszony éjszakái című filmje is, amely Krúdy Gyula novellái és motívumai alapján készült. Főhőse Petőfi Sándor özvegye, Szendrey Júlia, aki a férje eltűnése után útra kel, hogy megkeresse őt.

Mészáros Péter: Stammbuch - Júlia asszony éjszakái

Szerdán látható még Nagy Dénes 2015-ben készült dokumentumfilmje, a Seb is. Főhőse három nő, akikben az a közös, hogy sebeket hordoznak –) a múltban vágták, vagy még most is vágják magukat. Az ő életüket, gondolataikat mutatja be a film, amely a sebeik eredetére keresi a választ. Csütörtökön újranézhető Reisz Gábor nagysikerű elsőfilmje, a megjelenése után azonnal kultikussá vált VAN Valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Generációs filmjének főhőse a 29 éves Áron, akit elhagyott a barátnője, nincsen munkája, és mindenki csak terelgetni akarja az általuk helyesnek gondolt irányba, de ő inkább részegen vesz magának egy repülőjegyet Lisszabonba. Este Szurdi Miklós Vademberek című filmjét is vetítik, amelyben négy régi barát minden évben egyszer elvonul vidékre egy lakatlan szigetre, hogy az elmúlt időkről nosztalgiázzon. A letáborozás után azonban konfliktusba keverednek egy helyi matrózzal, ami rég elnyomott indulatokat és sérelmeket hoz elő belőlük. A főszerepben Cserhalmi György, Kamarás Iván és Szabó Győző láthatóak. 

 

Szurdi Miklós: Vademberek

1983-ban készült Mihályfy Sándor A hallgatag hölgy című tévéfilmje. Történetének főhőse “Morose, a rigolyás, öreg, gonoszkodó nagybácsi, aki elhatározza, hogy keres egy asszonyt és feleségül veszi, nehogy unokaöccse örökölje vagyonát. Cobuck, a fiatal unokatestvér azonban egyik barátját kéri meg, öltözzön nőnek és viselkedjen úgy, hogy Morose elvegye feleségül.“ Főszerepben Őze Lajos, Gáspár Sándor, Dörner György és Bán János láthatóak. Este Fábri Zoltán 1969-es Pál utcai fiúkját vetítik, Molnár Ferenc regénye alapján. A film érdekessége, hogy bár sok hazai színész játszik benne (Törőcsik Mari alakítja Nemecsek édesanyját, Pécsi Sándor pedig a tanárt), de magyar-amerikai koprodukcióként a gyerekek többségét külföldi színészek játsszák. A filmet 1969-ben a Legjobb Idegennyelvű Film Oscar-díjára is felterjesztették.

Ternovszky Béla: Macskafogó

A pünkösdi hétvégét Pacskovszky József (a most mozikban futó Tökéletes gyilkos rendezője) 2003-as filmje, A boldogság színe nyitja. A több szálon futó történet főhőseinek életét egy májusi havazás billenti ki a helyéről. Egy ötven év körüli férfi nem akar többet apa és férj lenni, egy festőnő szerető helyett családot szeretne, a 7-es busz sofőrje eltéved, a Magas nő nem talál hozzávaló férfit, egy fiatal lány pedig a helyét keresi a világban. Sok sors, sok történet, egy nap alatt Budapesten. A vasárnap a magyar animációs film jegyében telik: délelőtt a tavaly 30 éves, zseniális Macskafogó látható, amit Dargay Attila bájos történelmi mesefilmje a Szaffi követ, majd az idén 10 éves Macskafogó 2 - A sátán macskája is újranézhető. Az estét Sopsits Árpád tavaly készült bűnügyi filmje, A martfűi rém zárja, amely a magyar bűnügyi történelem egyik legismertebb ügyével foglalkozik. A film világpremierje a varsói filmfesztiválon volt tavaly ősszel, ahova mi is ellátogattunk.

 

május 29. hétfő

Jutalomutazás (r.: Dárday István - Szalai Györgyi) 02:15 - Duna World

Argo (r.: Árpa Attila) 03:00 - Film+2

május 30. kedd

Ultra (r.: Simonyi Balázs) 12:35 - HBO

Mindenki (r.: Deák Kristóf) 22:05 - Cinemax 2

Saul fia (r.: Nemes Jeles László) 02:40 - HBO

Konyec - Az utolsó csekk a pohárban (r.: Rohonyi Gábor) 02:35 - TV2

május 31. szerda

Csillagok változásai (r.: Szőnyi G. Sándor) 21:15 - M3

Délibáb (r.: Hajdu Szabolcs) 22:05 - Cinemax 2

Stammbuch - Júlia asszony éjszakái (r.: Mészáros Péter) 00:35 - M5

Seb (r.: Nagy Dénes) 03:15 - HBO

június 1. csütörtök

VAN Valami furcsa és megmagyarázhatatlan (r.: Reisz Gábor) 15:40 - Filmcafe

Vademberek (r.: Szurdi Miklós) 17:35 - Filmcafe

Kész cirkusz (r.: Dyga Zsombor) 19:30 - Filmcafe

június 2. péntek

A hallgatag hölgy (r. Mihályfy Sándor) 11:25 - Duna World

A Pál utcai fiúk (r.: Fábri Zoltán) 21:10 - M5 

június 3. szombat

A boldogság színe (r.: Pacskovszky József) 21:40 - M3

Ciklámen (r.: Kerényi Imre) 23:10 - M3 

június 4. vasárnap

Macskafogó (r.: Ternovszky Béla) 10:05 - M2/Petőfi TV

Szaffi (r.: Dargay Attila) 13:45 - TV2

Macskafogó 2. - A sátán macskája (r.: Ternovszky Béla) 17:20 - Film+2

A martfűi rém (r.: Sopsits Árpád) 20:00 - HBO

Kaméleon (r.: Goda Krisztina) 21:00 - Film+2

 

Idézetek: Port.hu