Grosan Cristina már több rövidfilmet is írt és rendezett, ilyenek a Sputnik, az Éjszakai festés és a Vakáció a tengerparton. Nedeczky Dóra oldalán Pitchelt az első Inkubátor pitch fórumon (interjúnk itt), beszélgettünk vele a a Robert Bosch Filmes program kapcsán és az Éjszakai festés apropóján is. Két filmet és rendhagyó módon egy interjúkötetet is ajánl.

A Whateverest (lásd itt) egy rövid áldokumentumfilm, ami egy Todd Terje-számot köt össze a norvég kisvárosi unalommal. Az egzisztencialista műben a Terje-rajongó DJ már nem vár semmit az élettől. Az eredmény igazán szórakoztató. (A szám, ami megjelenik a dokumentumfilmben, itt hallgatható.) Miranda July rendezése, a The Future egy nagyon szerethető film a felnőtté válás azon stációjáról, amikor azon szorongasz, hogy lassan 30, majd 35 éves leszel, végül 40, ami után ki képes számolni? Ez nem egy hibátlan film (mint a hasonló hangnemű 20th Century Women, amit July férje, Mike Mills jegyez, és ami egészen zseniális), viszont azért ajánlom, mert ennek a filmnek csodálatos mellékterméke is lett egy könyv formájában.

 

Az It Chooses You című rövid interjúkötet (itt lehet berendelni) azért született, mert az írója, az előbb említett Miranda July "writers block"-ban szenvedett, miközben a The Future forgatókönyvén dolgozott. Sehogy sem ment neki az írás, az idő telt, a határidő fojtogatott, ő mozdulni sem tudott már, miközben minden nap az apróhirdetéseket olvasgatta. July nem zuhant mély depresszióba, hanem inkább nekiállt egy teljesen másik projektnek. Nem spoilereznék, mert a könyv kapcsolódik a The Future-höz, de annyit elárulok, Miranda és egy fotós végigjárták Los Angelest, bekopogtak az apróhirdetőkhöz, akikkel rövid interjúkat készítettek. Kik ők, miért adják el a hajszárítójukat vagy a kígyójukat. Minden látogatással új sztorik bukkantak elő, ami új löketet adott Julynak, aki be is fejezte a forgatókönyvét. A látogatás során Miranda rátalált egy különösen érdekes emberre, aki a filmjében két szerepet is kapott, és kulcsfontosságú karakter lett.