Kifejezetten sikeres bemutatkozáson van túl a Magyarázat mindenre a magyar mozikban: az elővetítésekkel együtt 16 952 néző ült be rá eddig, a szigorúan vett első hétvégén, a csütörtöktől vasárnapig tartó időszakban pedig 13 794 darab jegyet váltottak rá. Csak két filmet nem tudott megelőzni, Az Alkotó című sci-fire (13 935 néző) és a másik heti premierre, a Fűrész 10. részére (17 640 néző) volt nagyobb érdeklődés.

Ez azt is jelenti, hogy szorosan megközelítette az idei év két legjobban nyitó hazai alkotását, a Hadikot (14 698) és A nemzet aranyait (15 323), sőt, ha az elővetítéseket is beleszámoljuk, meg is előzte azokat Reisz Gábor alkotása. Ez már csak azért is nagy fegyvertény, mert amíg a huszáros és a vizilabdás film reklámkampányára bőven volt pénz – 45, illetve 35 millió forint marketing támogatást kaptak az NFI-től, addig a Magyarázat független filmként minimálisnak számító összegből készült el, a befejezéshez kellett a szlovák fél beszállása, és sejthető, hogy nem maradt komolyabb összeg marketingre.

Akkor mégis hogyan gyűlt össze az utóbbi évek magyar filmjeinek adataihoz képest is meglehetősen sok néző a Magyarázat vetítésein? Reisz Gábor az előző két filmjével komoly rajongótáborra tett szert, tehát van egy érzékelhető sokaság ma Magyarországon, akiknek elég a jegyvételhez annyi, hogy a rendező új filmjét nézhetik meg.

Berkes Juli és Reisz Gábor a velencei díjjal

A várakozást tovább növelte a velencei díj, és az azt követő nagy sajtóvisszhang, meglepően sok újság közölt interjút a rendezővel, illetve Berkes Juli producerrel. Jó döntésnek bizonyult, hogy nagy számban tartottak elővetítéseket, és persze ott volt az igéret, hogy ez most más lesz, mint az eddigi magyar filmek: a Magyarázat mindenre nem kikerüli, elhallgatja, hanem hangsúlyosan foglalkozik a hazai politikai helyzettel, a kettészakadt társadalom problémájával.

Az idei magyar filmek nyitóhétvégéi:

1. A nemzet aranyai: 15 323 néző
2. Hadik: 14 698*
3. Magyarázat mindenre: 13 794
4. Legénybúcsú extra: 8010
5. Az almafa virága: 4663
6. Kojot: 3878
7. Háromezer számozott darab: 2330
8. Műanyag égbolt: 2193
9. Hat hét: 2065
10. Jövő nyár: 1277
11. Látom, amit látsz: 973
12. Az első kettő: 461

Magyarázat a táblázathoz*: Amikor a nyitóhétvégéket rangsoroljuk, a csütörtöktől vasárnapig terjedő időszak nézőszámait vetjük össze. Megesik azonban, hogy a Filmforgalmazók Egyesületéhez eljuttatott első hétvégi nézőszámokba a premier előtti vetítéseket is beleszámolják, és nem kezelik azokat külön. Ez gyakran előfordul, ez történt a Hadik esetében is, megnehezítve egy pontos és igazságos toplista összeállítását.

Amellett, hogy az idei év magyar filmes mezőnyének egyik legjobb nyitóhétvégéjét hozta össze a Magyarázat, új csúcsot is jelent a rendező pályáján. Jobban nyitott a 2014-es VAN-nál (5486 néző) és a 2018-as Rossz verseknél (11 463 néző) is. A szerényebb kezdés után a VAN aztán még hónapokig műsoron tudott maradni a kitartó érdeklődés miatt, és összesen 63 607 nézője volt a mozikban. (A Rossz versek 54 247 eladott jeggyel fejezte be a mozis pályafutását.) A Magyarázat mindenre című filmnek reális esélye megvan arra, hogy össznézőszám tekintetében is Reisz legsikeresebb filmjévé váljon.

A rendező harmadik nagyjátékfilmje a személyes rekordon túl az utóbbi évek közvetlen állami támogatás nélkül készült magyar filmjei között is a legsikeresebb nyitóhétvégét produkálta a rendelkezésre álló adatok szerint. Reményt ad a Magyarázat a hasonló független filmeknek, hogy anyagi szempontból hiába zár szűk keretek közé ez a filmkészítési mód, így is fel lehet venni a versenyt a többi, gyakran nagyságrendekkel több pénzből készült mozifilmmel.

A listánk nem teljes, inkább egy válogatás, mivel nem minden független film nézőszáma érhető el, de véleményünk szerint nincs olyan független film a közelmúltból, amely nem szerepel a listán, viszont esélye lenne megszorongatni a Magyarázatot.

Függetlenfilmes nyitóhétvégék:

Magyarázat mindenre: 13 794 néző
Legénybúcsú extra: 8010
Jóreménység-sziget: 6257
Ernelláék Farkaséknál: 3861
Remélem legközelebb sikerül meghalnod: 3021
Mentés másképp: 2206
Jövő nyár: 1277

A nézettségi adatok a Filmforgalmazók Egyesülete honlapjáról származnak.