Aki volt már az 1800-as évek végén, Eötvös József báró megbízásából épült későbbi svábhegyi szanatóriumban, nem könnyen felejti el. Érthető, hogy a különleges helyszínt, vagy századfordulós környezetet kereső stábok már többször ráakadtak az épületre (forgott itt az elmúlt években tévéfilm és Lem-adaptáció is). Most Madarász Isti váltja valóra kamaszkori álmát (olvasd el vele készített interjúnkat!), aki Rejtő Jenő egyik kisregénye alapján készíti el legújabb tévéfilmjét.

Rejtő klasszikusait vászonra vinni hatalmas kihívás, a sivatagban, a Riviérán, vagy a vadnyugaton játszódó történetek hatalmas költségvetést kívánnának meg, ám ez a kisregény szerényebb anyagi keretek mellett is megeleveníthető, hiszen a szerző saját környezetét ábrázolja benne: kávéházban ülő írókról szól, ahol Plocknak, a specialistának egy fogadás miatt mindössze három órája van, hogy megírasson egy detektívregényt a tehetségtelen, de lelkes Gerzsonnal, különben búcsút mondhat a karrierjének és a menyasszonyának.

A fekete mumia atka - 3
Madarász Isti Kovács Vandát instruálja, a háttérben Radnai Csilla (fotó: Valuska Gábor) - Nézz még több képet a forgatásról!

Azonban akik kémnőkre, cowboyokra, légiósokra és egzotikus kalandokra vágynak, azoknak sem kell csüggedniük, hiszen az író gondolatai és hősei is megelevenednek majd A Fekete Múmia Átkában, a rendező megidézi a klasszikus rejtői világot is: "Amikor a filmben légiós regényről beszélnek, hirtelen a sivatagban találjuk magunkat légiósokkal körülvéve, lesz szó egy híres westernregényről, ekkor megjelenik egy cowboy és lövöldözni kezd, és feltűnik majd franciás kiskocsma is, ahol én a tangóharmonikást alakítom."Nézd meg, hogy nézett ki a forgatási helyszín 1934 júniusában! (forrás: Filmhíradók Online)

"Azt gondoltuk, hogy nem elsősorban a rejtői szöveghez kell hűnek lennünk, hanem a "rejtőiséghez", ahhoz a nagyon különleges világhoz, amit ő a magyar irodalomban páratlan módon, zseniálisan hozott létre. Arra vállalkozunk a filmben, hogy ezt a szellemiséget bemutassuk, és megpróbáljuk a lehető legkreatívabb eszközökkel megeleveníteni" - fogalmazott Hegedűs Bálint (Parkoló, A legyőzhetetlenek, Liza, a rókatündér) forgatókönyvíró. A rendező hozzátette, hogy most már látja, picit naivan fogott hozzá gimnáziumi álma megvalósításához, azt gondolta, könnyebb lesz adaptálni a könyvet: "Amikor hozzáláttunk a forgatókönyv megírásának, rá kellett jönnünk, hogy bármennyire is fantasztikus olvasmány A detektív, a cowboy és a légió, de filmen egyáltalán nem működik, hiszen ez a kisregény anekdoták füzére. Így végül megtartottuk az alapszituációt, a helyszínt és a szereplőket, de saját történetet és drámai tétet kellett kitalálnunk."

hegedus balint 600
Hegedűs Bálint kislányával (fotó: Valuska Gábor)

Egy ponyvaregény megszületését bemutató filmhez ponyvahősök dukálnak, így A Fekete Múmia Átkában is eltúlzott alakokkal és fordulatokkal találkozhatunk majd. Hegedűs Bálint szerint a forgatókönyvet írni olyan volt, mintha írói játszótéren lennének, lubickoltak a feladatban. "A ponyvairodalom darabjai nagyon izgalmas, fordulatos és kicsit eltúlzott állításokat, történeti fordulatokat tartalmaznak, tehát mi is lehettünk bátrak, sokak. Mégis pengeélen táncoltunk, mert a humoros történetekben a helyzetkomikumnak kell erősnek lennie, és nem szabad látszania annak, hogy az írók viccesek szerettek volna lenni." Kiderült, hogy a szereplők kiválasztásánál egyik legfontosabb szempont a kinézet volt, hogy a színészek kellően rejtői karakterek-e.

madarasz2 600
A rendező "Papa Smurf" feiratú pólóban nyilatkozik nekünk (fotó: Valuska Gábor)

A Schmied Zoltán által alakított főhős, Plock, a specialista különleges tulajdonsága, hogy igen gyorsan tud írni, és bár jó író szeretne lenni, amikor kiadják első verseskötetét, kiderül, hogy a költészet nem neki való. Az anyagi veszteség miatt fogadásba is keveredik. A színész elmondta, hogy játékában nem használ elnagyolt jegyeket: "Maguk a helyzetek generálják a ponyvaszituációkat. Plock olyan helyzetbe kerül, hogy folyamatosan hazudnia kell a szerelmének, ezek a szituációk hozzák létre a színészi játék sajátosságait."

scmied 600
Schmied Zoltán mint specialista (fotó: Valuska Gábor)

"Ez a lány rendkívül bájos figura, aki erről a tulajdonságáról valószínűleg nem is tud, nem akarattal csinálja. Ennek ellenére, vagy pont ezért majdnem az egész kávéház közönsége szerelmes belé" - írta körül a karakterét Radnay Csilla, aki a főhős menyasszonyát alakítja.

A fekete mumia atka - 9
Radnay Csilla, háttérben a szanatóriummal (fotó: Valuska Gábor)

Szervét Tibor alakítja majd George, az ellenlábas szerepét, aki megpróbálja Plock szerelmét elcsábítani, és ennek érdekében belehajszolja a lehetetlen fogadásba. "Gonosznak lenni hálás szerep, bár nem tartom teljesen sötét figurának az általam megformált karaktert, mert szerintem teljesen természetes, hogy ha van egy ilyen édes nő, Evelin, akkor George, a világpolgár, megpróbálja eludvarolni" - nyilatkozta színész, akit szoros kötődés fűz az íróhoz. "A gimnáziumi és az egyetemi éveim is Rejtőről szóltak, rajta nőttem fel. Állandó vetélkedésben éltünk az osztálytársaimmal, hogy ki tud többet ezekről a könyvekről, csak úgy röpködtek a Rejtő-idézetek. Vizsgaidőszakban pedig, amikor a tanulás helyett mást olvastam, a könyvek nagy része Rejtő volt: mindig arra rántottam rá az adott tankönyvet, ha bejött valaki." Amikor elvállalta szerepet, a színész azt kérte a rendezőtől és a forgatókönyvírótól, hogy a saját mondataihoz, hadd járuljon hozzá egy kicsit, hiszen - ahogy ő fogalmazott - "jelentékeny készlet van a fejemben a rejtői stílusból". Így két-három ajánlata bele is került a jelenetekbe.

A fekete mumia atka- 12
Kovács Lajos a díszletben, Nagy András a kamera mögött (fotó: Valuska Gábor) - Nézz még több képet a forgatásról!

"Nagyon örültem, amikor kiderült, hogy Rejtő művéből film készül, és engem is felkértek egy szerepre. Külön örömmel töltött el, hogy nem valamilyen klasszikus regényt adaptálnak, így nem Vágner urat, Piszkos Fredet, vagy Fülig Jimmyt kell eljátszani, mert ezek a hősök jól ismert alakok, amelyek mindenki fejében máshogy élnek, és talán ezért nem is lehet igazán jól eljátszani őket" - tette hozzá Szervét.

szervet tibor 600
Szervét Tibor, az ellenlábas (fotó: Valuska Gábor)

A valóság és a fantázia világának keveredését két ellentétes kamerahasználattal alkotja meg A Fekete Múmia Átka operatőre, Nagy András (Szép napok, Johanna, Fehér tenyér, Bibliothéque Pascal, Szabadság - különjárat, A berni követ): "Az egyik a képregények világából indul ki, ami nagyon fémesen megrajzolt látvány, így a világítással egészen erőteljesen hangsúlyozzuk a fényeket és az árnyékokat. Másrészt nagyon sok kézikamerát használunk, majdnem a dokumentarizmus felé hajló látványt célozzuk meg ezzel. E két világ találkozása ad majd ki valamilyen különleges egyveleget. De ez a két fajta felvételi típus nem erősen választja szét a képzelt világot a realitástól, sőt igyekszünk szépen összemosni a kettőt."

nagyandras 600
Nagy András operatőr (fotó: Valuska Gábor)

A főbb szerepeket Haumann Péter, Szervét Tibor, Kovács Lajos, Józsa Imre, Hajduk Károly és Vásári József játsszák, de feltűnik Hegedüs D. Géza, Tamási Zoltán és Kovács Vanda, sőt egy hulla szerepében még maga a rendező is. A filmet a Filmpositive gyártja.

A Médiatanács a Fehér György pályázaton 86 millió forinttal támogatta a tévéfilm elkészítését, amelyet hamarosan láthatunk a képernyőn.