A Saudade két főszereplője Blénessy Enikő (Kamilla) és Pál Emőke (Cili). A film Kamilla Skype-hívásával indul, amelyet a külföldön élő Cili kedvesen, de kissé türelmetlenül fogad. A percek múlásával Kamilla is egyre türelmetlenebb lesz: már az elején elmondja, hogy fontos dolog miatt jelentkezett, de ezt Cili valószínűleg meg sem hallja, mert közben férje távolról odahallatszó kérdéseire válaszolgat. Egyszer csak a férj is megjelenik a képernyőn (Kamillának persze mosolyogva kell őt üdvözölnie), aki nem beszél magyarul, Cili fordít neki. Nő a hangzavar, mindenki folyton a másik szavába vág, és csak idő kérdése, hogy az egyre feszültebb Kamilla mikor veszíti el türelmét.

A filmkészítést a METU-n tanuló Fazekas Gyöngyi jelenleg diplomafilmje, A narancs útlevél előkészületeit végzi. A terv részt vett a 2016-os Friss Hús pitch fórumán - az erről szóló cikkünkben a „nőket elnyomó rendszerről szóló utópisztikus dráma”-ként hivatkoztunk rá -, 2017 nyarán pedig a CineFest Talent Campuson nyílt lehetőség a fejlesztésére. Az alkotók a közelmúltban elindították a projekt indiegogo-oldalát, remélve, hogy a rendelkezésükre álló keretösszeg mellé plusz forráshoz juthatnak A narancs útlevél leforgatásához.

Sausade - 2014. Írta és rendezte: Fazekas Gyöngyi. Kép: Székely Róbert. Vágó: Horgas Rebeka. Zene: Fekete Róbert, Halmen József. Hang: Zányi Tamás. Producer: Durst György, Zágoni Bálint. Szereplők: Blénessy Enikő, Pál Emőke, Varga Balázs, Dimény Kristóf. Gyártó: Filmtett workshop.