Amellett, hogy elkötelezett hívei vagyunk a mozinak, természetesen minket is izgatnak az interneten elérhető újdonságok. Most meg pláne, hogy a mozik zárva vannak. Rendszeres időközönként megjelenő sorozatunkkal átláthatóbbá akarjuk tenni az online premierek világát, szubjektív ajánlónkban összegyűjtjük azokat a filmeket és sorozatokat, amik elé mi magunk is szívesen letelepszünk. Ezúttal november második felének az újdonságait tanulmányoztuk át.

Corpus Christi 

Hol és mikor? Cinego és november 19.


Az idei csonka év egyik legjobb filmje immáron egy kattintással elérhető: a javítóintézetből kiengedett, papnak beálló srác története reményt ad, földbe döngöl, és még sokáig velünk marad. Súlyos morális dilemmákat feszeget, amiken sokat lehet rágódni. Lehet például hazugsággal jót cselekedni? A friss és vagány hangon megszólaló rendező és a lángoló tekintetű Danielt játszó színész nevét egyaránt érdemes megjegyezni: Jan Komasa és Bartosz Bielenia. Komasa legújabb filmje, a The Hater Netflixen érhető el.

 

Őrült, nem elmebeteg (Crazy, Not Insane)

Hol és mikor? HBO GO és november 19.

 

Mi vesz rá valakit, hogy újra és újra öljön? Napjainkban tucatnyi népszerű true crime dokumentumfilm foglalkozik sorozatgyilkosokkal, de az Oscar-díjas Alex Gibney (Szcientólógia: A hit börtöne) nem a szokásos oldalról közelíti meg őket. Alanya egy szakértő, aki máskor csak egy beszélő fej lenne a sok megszólaló között: Dr. Dorothy Otnow Lewis nagyon is megérdemli osztatlan figyelmünket, munkássága során közelről vizsgálta a leghírhedtebb elkövetőket, köztük Ted Bundy-t, elmélete végre elvezethet a sorozatgyilkosok enigmájának megfejtéséhez.

 

Valan - Az angyalok városa

Hol és mikor? HBO Go és november 21. 

 

Pétert, a Brassóban élő nyomozót (Krisztik Csaba) erdei holttesthez hívják vissza szülővárosába, az erdélyi Valanba, ami talán a gyerekként eltűnt nővéréé. A cizsgálat újabb és újabb kérdéseket vet fel, amelyekkel a helyi hatóságok nem nagyon foglalkoznak, ezért a személyes tragédiától fűtött zsaru a saját kezébe veszi az ügyet. Bagota Béla krimijének erős képi világa, valódi társadalmi problémákat feszegető, sötét hangulata az utóbbi évek egyik legmarkánsabb elsőfilmes debütálását jelentik.

 

Black Narcissus

Hol és mikor? Hulu és november 23.


Felettébb kockázatos vállalkozás, és éppen ezért vagyunk rá kíváncsiak. Rumer Godden azonos című regényéből már készült egy tökéletesség határát suroló adaptáció a legendás Powell-Pressburger-páros tolmácsolásában: érzéki módon adta vissza a Himalájában egy elhagyott bordélyházban zárdát létersítő apácák megkísértését. Deborah Kerr helyébe Gemma Arterton lép, aki ihletett választás a buja vágyaival szembesülő nővér szerepére. Remélhetőleg az új verzió is egy filmnyelvi szempontból is izgalmas, lebilincselő pszichológiai tanulmány lesz.

Uncle Frank 

Hol és mikor? Amazon Prime és november 25.


Alan Ball író-rendező-producer a széthulló amerikai családok szakavatott ismerője: neki köszönhetjük az Amerikai szépség forgatókönyvét, és minden idők egyik legzseniálisabb sorozatát, a Sírhant műveket is. Az Uncle Frank-ben a 70-es évek Amerikájába látogat, hősei egy 18 éves lány és a meleg nagybátyja, akik autóval vágnak neki a hosszú útnak, a konzervatív családfő temetésére. Füstös 70-es évekbeli hangulatot, korabeli zenéket, heves érzelmeket és sok-sok humort remélünk tőle, és persze alig várjuk, hogy a Marvel-univerzumot végre elhagyó Paul Bettanyt újra egy izgalmas és emberi szerepben lássuk.

 

Karácsonyi krónikák: Második rész (The Christmas Chronicles 2)

Hol és mikor? Netflix és November 25.

 

A Karácsonyi krónikák első része 2018-ban azzal a zseniális húzással emelkedett ki az ünnepi özönből, hogy a főszerepet Kurt Russellre bízták, aki meglepően illett a szánbalesetet szenvedő Mikulás jelmeze. A folytatás újra összehozza őket a gyerekekkel, akik legutóbb kisegítették, ám ezúttal még nagyobb veszély fenyegeti a karácsonyt. A Netflix tényleg biztosra megy, a rendezői székbe most Chris Columbust (Reszkessetek betörők) ültették, Mikulásanyóként visszatér Goldie Hawn is, így minden adott ahhoz, hogy ünnepi hangulatba jöjjünk tőle.

 

A légikísérő (The Flight Attendant)

Hol és mikor? HBO GO és november 26.


Olyan sorozatnak tűnik, ami elé öröm lesz egy kimerítő, munkás nap után leheveredni, és azon azon ámuldozni, hogyan tudott ekkora slamasztikába kerülni a címszereplő stewardess, aki egy bangkoki egyéjszakás kaland reggelén egy hulla mellett ébred. "Egy őrült, részeg légikísérő vagyok. Nem gyilkos" – modja az előzetesben, szerencsétlenségére ezt egyre kevesebben hiszik el neki, és az FBI is nyomoz utána. Az Agymenők Pennyjeként megismert Kaley Coucót láthatjuk majd az ártatlanságát bizonygatót nő szerepében.

 

Ema 

Hol és mikor? Cinego és november 26.


Ha közelébe lépsz ennek a nőnek, megperzsel
– meséltük még nyáron az egyik legizgalmasabb chilei rendező, Pablo Larraín filmjéről. Vakítóan fehér hajú, érzékien androgün főhőse egy rosszul sikerült örökbefogadás utórezgéseit próbálja feldolgozni, közben körbetáncolja a chilei kikötőváros, Valparaísó utcáit, és nemtől függetlenül mindenkit magába bolondít. Az Ema a vizualitásában és a narratívájában is kísérletező alkotás, ami percek alatt megbabonáz.

 

30 ezüst (30 Monedas)

Hol és mikor? HBO GO és november 29.


A spanyol Alex de la Iglesia neve egybeforrt a szabadjára engedett, abszurd és véres őrülettel. A fenevad napjával egy fergeteges horrorvigjátékot hozott össze, és most minden esély megvan rá, hogy ismét maradandót alkotott a zsáneren belül - csak kevesebb humorral. A sorozat főszereplője Vergara atya, aki egyszerre pap, ördögűző, bokszoló és egykori elítélt, és aki a helyi polgármesterrel és az állatorvossal egy ördögi összeesküvés nyomára bukkan. Gusztustalan földöntúli teremtmények, Júdás pénzérméi és egy óriáspók is szerepet kap benne.