Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb filmes és sorozatos kínálatából ajánlunk olyanokat, amikkel érdemes elütni az időt. A Netflix, az HBO GO, az Amazon Prime, az Apple+, a Cinego és a legújabb magyar filmes stream oldal, a Filmio kínálatából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában.

Synchronic

Hol és mikor? Amazon Prime és január 12.

Két jól összeszokott mentős (Anthony Mackie és Jamie Dornan) egy új designer drog furcsa hatásávall szembesül New Orleans utcáin. Az áldozatok sima túladagolás helyett megmagyarázhatatlan és hátborzongató körülmények között haláloznak el. Az egyik mentős nehéz helyzetbe került társa kedvéért kísérletezni kezd az anyaggal, de még nem tudja, milyen árat kell ezért fizetnie. Földközelbe hozott kozmikus horrorok (Feloldozás, A végtelen) után az amerikai független sci-fi kiemelkedő párosa, Justin Benson és Aaron Moorhead egy izgalmas megközelítésű időutazós thrillerrel bővítik egyedi univerzumukat.

 

Testről és lélekről

Hol és mikor? Filmio és január 14.

 

Egy vágóhíd gazdasági vezetője (Morcsányi Géza) és az új minőség ellenőr (Borbély Alexandra) magányát egy szokatlan élmény töri meg: felfedezik, hogy míg nappal alig van közük egymáshoz, éjjelente egy nőstény és egy hím szarvas képében ugyanabban a hólepte álomvilágban mozognak. Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas alkotása gyönyörűen játszadozik érzéseinkkel és kézzelfoghatóvá teszi a szeretet és a társ iránti vágyakozást. Minden alkalommal felemelő érzés újranézni.

 

2x2 néha öt

Hol és mikor? Filmio és január 14.

Vannak klasszikus filmek, amiket hiába soroltak be a legjobbak közé, nehezen veszi rá magát az ember, hogy leüljön eléjük. A 2x2 néha öt viszont egy olyan klasszikus, ami ugyan nem újította meg a filmnyelvet, mint Antonioni, viszont bármikor örömmel megnézem, fülbemászó címdalát valószínűleg életem végéig fogom dúdolgatni. Zenthe Ferenc sportrepülőgép pilótaként csapja a szelet a matematika tanárának, akit Ferrari Violetta játszott el. Zenés, vidám álomvilág az amúgy borzasztó ötvenes évekből.


A kapitány küldetése (News of the World)

Hol és mikor? Amazon Prime és január 15.


Akár meglepőnek is hangozhat, de ez Tom Hanks első westernje. Az általa megformált leszerelt katonatiszt, viszont nagyon is passzol korábbi szerepeihez. Egy jószívű fickó, aki az újságok híreit olvassa fel a poros vadnyugati városok lakóinak, és egy indiánok által elrabolt, vad kislányt vesz maga mellé. Kíváncsian várjuk, hogy a kézikamerázás és a gyors vágások nagymestere, Paul Greengrass (Bourne-filmek, Phillips kapitány) mihez kezd egy olyan zsánerrel, amelyet hagyományosan a kitartott tájképek és a hirtelen erőszakot megelőző feszült mozdulatlanság tett erőssé.

 

One Night in Miami 

Hol és mikor? Amazon Prime és január 15.

Erről a filmről egyre többet fogunk hallani, ahogy közeledik az idei Oscar-gála időpontja. Az amerikai fekete közösség négy legendás tagjának fikciós találkozását meséli el a film, 1964-ben egy hotelszobában kezd társalgásba Malcolm X polgárjogi aktivista, Jim Brown amerikaifutball-játékos, Sam Cooke soul énekes és Muhammad Ali ökölvívó. Tudva, hogy mennyire viharos időszaka volt az amerikai történelemnek a hatvanas évek, biztosan felhevült vitákat és drámai vallomásokat kapunk majd raszizmusról és az ellenállás lehetséges módjairól.

 

Ígéretes fiatal nő (Promising Young Woman) 

Hol és mikor? Amazon Prime és január 15.


Carey Mulligant azóta imádjuk, amióta első filmszerepében, a Büszkeség és balítélet egyik Benett-lányaként megbújt a háttérben, de ott a Drive, az Egy lányról vagy a Szégyentelen – a brit színésznő hihetetlenül sokoldalú és nagyon jól válogat a szerepek között. Most éppen Emerald Fennell (aki maga is színésznő, A koronában ő alakítja Camillát) osztott rá egy hálás főszerepet: Cassandra egy zaklatási botrány után otthagyja az orvosi egyetemet, és gondosan felépített bosszút forral azok ellen, akik idáig juttatták őt. A #metoo-éra egyik első igazi, női bosszúfilmjét kár lenne kihagyni.

 

Richard Jewell balladája (Richard Jewell)

Hol és mikor? HBO GO és január 17. 


Clint Eastwood 90 felett is bőségesen ontja magából a filmeket, látszólag egyáltalán nem tervez nyugdíjba vonulni. Legutóbbi filmje egy igaz történetét dolgoz fel: az 1996-os atlantai olimpián Richard Jewell biztonsági őr három csőbombát talált egy hátizsákban, amit átadott a hatóságoknak, de az FBI nyomozása során a legfőbb gyanúsítottak közé került, a média pedig hisztérikusan lecsapott rá. A film a frontvonalról követi egy olyan férfi történetét, aki életstílusa és fegyvermániája miatt az FBI elsődleges célpontjává vált, és közben arra is emlékeztet, hogy a média már a Twitter és az Instagram feltalálása előtt is képes volt mindent elsöpörni magával.

 

A fehér tigris (The White Tiger)

Hol és mikor? Netflix és január 22.

Dickens-regény és a Sebhelyesarcú szerelemgyerekeként jellemzik az amerikai-iráni Ramin Bahrani Indiában készült krimi-drámáját, amivel már meg is váltotta a helyét listánkon. Nincstelen főhőse egy poros kis indiai faluból indulva válik sikeres vállalkozóvá, a címbéli csúcsragadozóvá. Ám a felső tízezerbe vezető út romlottsággal és árulással van kikövezve. A Netflix által felkarolt alkotás cinikus humorban is bővelkedik, ha hinni lehet a korai hangoknak, az osztálykülönbségek témáját a Paraziták frissességével tálalja.

 

Eufória különkiadás - 2. rész 

Hol és mikor? HBO GO és január 25.  


Az Eufória első évadának végén Jules (Hunter Schafer) felszállt a New York-i vonatra, Rue (Zendaya) pedig ott maradt a pályaudvaron, és darabokra hullott. Sam Levinson két különkiadással lepte meg a rajongókat: az első részben Rue és az AA-szponzora közti hosszú beszélgetést néztük végig, most pedig Jules következik. A látványért most is Rév Marci felel – erre a mondatra soha nem fogunk ráunni – és a hangulatos előzetes alapján ez is egy flashbackekkel színesített beszélgetést fog végigkísérni.

 

Fagypont alatt (Below Zero)

Hol és mikor? Netflix és január 29.

 

A trailerek hazudnak. Ezt pontosan tudja mindenki, aki látott már háromnál több előzetest, és utána megnézte a reklámozott filmeket. És mégis képesek bepalizni az embert, én például most ezt a spanyol thrillert várom nagyon. Az éjszaka közepén feltartóztatnak egy rabszállító kocsit, lövések dördülnek, nem lehet tudni, mit akar a titokzatos, adóvevőn kommunikáló férfi. De azt igen, hogy a szereplők közül kevesen fogják megélni a reggelt.

 

Az ásatás (The Dig)

Hol és mikor? Netflix és január 29.

Carey Mulligan vad bosszúthriller mellett egy klasszikus vonalvezetésű drámában is látható a közeljövőben, Ralph Fiennes oldalán egy szenzációs régészeti leleltre bukkan egy angol magánbirtokon. A valós történeten alapuló film egy özvegyasszonyról és egy amatőr régészről szól, akik 1939-es felfedezésükkel megváltoztatták a középkorról addig kialakult képet, miközben a saját lelkükben is nagy felfedezéseket tesznek.