Mi is nagyon szeretnénk már moziba menni, hiányzik a közösség, a sötétben ülés, a zavartalan filmezés élménye. Türelmesen várjuk, hogy visszamenjünk a kedvenc helyünkre, addig is tovább bújjuk a streaming-szolgáltatók rohamosan növekvő kínálatát, és szemezgetünk, hogy az olvasóinkhoz már csak a legérdekesebbek jussanak el. Jöjjenek az ajánlataink, a megjelenések sorrendjében.

Moxie

Hol és mikor? Netflix és március 3.

 

A 16 éves félénk Vivian sokáig azzal próbálja elkerülni a konfliktusokat a gimnáziumban, hogy észrevétlen marad. Amikor azonban kinyitja a családi bőröndöt, és felszínre kerül az anyja lázadó múltja, taktikát vált. Nem tűri tovább a szexista, megalázó beszólásokat, és az általa szerkesztett zine-nal forradalmat robbant ki a sulijában. A feminista tinidramedyt a humoristaként és színészként ismert Amy Poehler rendezi, és ha jól sikerül, sok kamaszt inspirálhat arra, hogy álljon ki magáért és a társaiért.

 

Hófehér

Hol és mikor? Filmio és március 4.

Hogyan alakult volna a Hófehérke, ha törékeny hercegnő helyett egy esetlen izomkolosszus költözik be a hét törpe házába? A Pannónia Filmstúdióban készült, 1984-ben bemutatott Hófehéren bizonyára Walt Disney és a Grimm-fivérek is pironkodtak volna, a mese minden sarkalatos pontján talál egy csavart, vidáman felrúgva az összes műfaji konvenciót, amit a korban a rajzfilmekkel szemben támasztottak. Nepp József pikírt humorú, társadalom kritikával teli animációs filmje annak idején nem is találta a közönségét, azóta viszont klasszikussá nemesedett, elfoglalva az őt megillető helyet a legjobb magyar szatírák között. Megérdemli, hogy legalább annyiszor nézzük újra, mint a Macskafogót.

 

Sarlatán

Hol és mikor? Cinego és március 4.

 

Csehország Oscar-nevezettje felkerült a nemzetközi filmek szűkített listájára, és a Cinego jóvoltából mostantól otthonról is megnézhetjük. A történelmi tablók szakavatott rendezője, Agnieszka Holland (Európa, Európa, Sötétségben) ismét egy kevésbé ismert életutat tár a közönség elé. Jan Mikolášeket egyesek csodadoktornak, mások kuruzslónak tartották, sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül nem csupán egyetlen sorsot, hanem a XX. századi Kelet-Európa korszakait és gondolkodásmódját is megismerhetjük.

 

Amerikába jöttem 2 (Coming 2 America)

Hol és mikor? Amazon Prime és március 5.

 

Lehetetlennel határos feladatra vállalkozik az Amerikába jöttem 2. 33 évvel az első rész után kell annyi frissességet és eredetiséget felmutatnia, hogy ne tűnjön halvány utánérzésnek. Az eredeti filmet nem csak az emlékezet szépíti meg, tényleg egy remekmű a vígjáték zsánerén belül. Eddie Murphy Zamunda királyaként ismét New Yorkba utazik, hogy a nyomára akadjon és elvigye afrikai birodalmába a törvénytelen fiát. A legtöbb mellékszereplő visszatér, Wesley Snipes a trónra áhítozó tábornokként csatlakozik a film gárdájához. Lelkes rajongóként kisebbfajta csodában bízunk, abban, hogy lesz értelme ennek a folytatásnak.

 

Egy nap

Hol és mikor? Filmio és március 11.

 

Elkapott pillanatok egy háromgyerekes anya egyetlen napjából, akire nem elég, hogy ránehezedik a napi rutin súlya, még összeomlani készülő házasságát is próbálja életben tartani. Számos fesztiváldíjat bezsebelt, realista, letisztult és szívfacsaró film - a feszültség, a szomorúság és a szeretet is mind az apró mozdulatokban, a ki nem mondott szavakban nyilvánulnak meg. Szamosi Zsófi és társai a szó legjobb értelmében megszűnnek színésznek lenni, hús-vér emberként lejönnek a vászonról, a film végével is velünk tartanak, szembe jönnek az utcán, rájuk ismerünk a tükörbe nézve. 2018 legjobb magyar filmje.

 

Kilenc hónap

Hol és mikor? Filmio és március 11.

 

Mészáros Márta korát megelőző, 1976-os filmje volt az első, amelyben élőben mutattak szülést felháborítva ezzel sok nézőt. Monori Lili adott életet gyermekének, és egy öntudatos, agrármérnöknek tanuló nőt alakít a Kilenc hónapban. Juli annak ellenére sem hajlandó lemondani a továbbtanulásról és a függetlenségéről, hogy művezető barátja hagyományos családot, házasságot szeretne, gondoskodni kíván róla. Monori Lili és Jan Nowicki mellett fontos szerepet tölt be a filmben az ózdi iparvidék.

 

Coven of Sisters

Hol és mikor? Netflix, március 11.

 

A 17. Századi baszkföld misztikus világába vissz vissza a Coven of Sisters, amelyben öt fiatal nőt boszorkánynak vélnek, és börtönbe vetik őket. A buján zöldellő táj, Sofia Coppola Öngyilkos szüzek című alkotását idéző érzéki hangulat látványosan elkülönül a börtön sötétségétől, a vádakből sütő előítéletes gondolkodástól. Vajon tényleg van természetfeletti hatalma a filmbéli nőknek? A pártjukra tudják állítani az inkvizítort, aki egyre jobban vonzódik hozzájuk? Alig várjuk, hogy választ kapjunk a kérdéseinkre.


Anyáim története

Hol és mikor? HBO GO és március 11.

 

Virág, az egykori képviselő és zenész élettársa, Nóra két év várakozás után örökbefogadnak egy négyéves kislányt. A kamera megörökíti családjuk történetét, a szülői nehézségeket és az azonos nemű párokat érő támadások hatását. Haragonics Sára és Dér Asia filmje nem is lehetne aktuálisabb. Hazánkban törvénybe vésik, kiből lehet apa vagy anya, amivel család fogalmát végleg ki akarja sajátítani a politika. Holott erről nem a hatalomnak, hanem az érintetteknek kéne döntenie, az egynemű pár és kislányuk hétköznapjairól szóló dokumentumfilm társadalmi érzékenyítő hatására ezért is nagy szükség van.

 

Cherry: Az elveszett ártatlanság

Hol és mikor? Apple Tv+ és március 12.

 

Egy ohiói srác poszttraumatikus stressztől szenvedve tér haza Irakból. Élete szerelmével megromlik a kapcsolata, drogfüggőségbe és adósságokba süllyed, amiből vakmerő bankrablásokkal próbálja kihúzni magát. A Russo fivérek a Bosszúállók kozmoszrengető fináléja után egy nyers, valós történeten alapuló filmhez kölcsönözték ki Tom Hollandot a Pókember-filmekből. Szuperhősök ugyan nincsenek benne, de ettől még izgalmas lesz látni, hogy a Marvel-féle látványorgiákkal befutott rendezők és az ifjú sztár mit kezdenek a kábítószeres dráma és krimi között ingadozó műfajban.