Mi is nagyon szeretnénk már moziba menni, hiányzik a közösség, a sötétben ülés, a zavartalan filmezés élménye. Türelmesen várjuk, hogy visszamenjünk a kedvenc helyünkre, addig is tovább bújjuk a streaming-szolgáltatók rohamosan növekvő kínálatát, és szemezgetünk, hogy az olvasóinkhoz már csak a legérdekesebbek jussanak el. A streaming térfoglalásáról itt írtunk nemrég részletesebben, de most jöjjenek a filmek, az online bemutató sorrendjében. 

Szeretlek, mint állat  

Hol és mikor? Filmio és február 18. 


Novák Erik (Zuhanórepülés, Fekete leves) fejre rögzített kamerával alakítja a bevallottan terápiás céllal készült filmjének önimádó főszereplőjét, akinek magánéletét a párkapcsolatain keresztül ismerhetjük meg. Kreatív játszótársa nyolc tehetséges színésznő, köztük Farkas Franciska, Fátyol Hermina és Péterfy Bori, akik saját személyiségükkel és ötleteikkel gyarapították a rögtönzött jeleneteket. Ha úgy érzed, hogy a hétvégén elcsaptad a hasad cukiskodó Valentin-napi komédiákkal, a realisztikus, fájdalmas és nyers helyzetekkel teli, anti-romantikus film gyomorkeserű módjára fog enyhülést okozni.

 

A Viszkis

Hol és mikor? Cinego és február 18. 


A Kontroll rendezője, Antal Nimród az ezredfordulón nagy médiaszenzációt kavaró bankrabló, Ambrus Attila történetének kedvéért tért vissza legutóbb hazánkba. A pörgős akciófilmben Szalay Bence alakítja a Viszkist, akit erdélyi gyerekkorától a félresikerült sportolói karrierjén át egészen a vakmerő rablásokig és az ellene indított hajtóvadászatig követhetünk. „Már az indító hosszúsnitt alatt megmutatkozik mindaz, ami a későbbiekben is kiválóan hajtja tovább a filmet: vibráló feszültség, precíz kameramunka és aprólékos korhűség" – dicsértük premierje idején. 

 

Fontos vagy nekem (I Care a Lot)

Hol és mikor? Netflix és február 19.


Rosamund Pike-ot 2015-ben Oscarra jelölték a Holtodiglan főszerepéért, és tényleg elképesztő alakítást nyújtott benne, de azóta valamiért elmaradoztak tőle az igazán jó filmek. A Fontos vagy nekem-ben az előzetes alapján erősen ott van a lehetőség, hogy az angol színésznő gyarapítsa a szenzációs alakításainak a számát, és maga a film is emlékezetes legyen. Ez egy fekete komédia, melyben Pike idős emberek bizalmába férkőzik be, hogy aztán eltulajdonítsa a vagyonukat. Szépen meg is él ebből a tevékenységből, egészen addig, amíg ellenfelére nem talál Peter Dinklage-ben. Emberrablás, csalás, sok gonoszság – alighanem ördögien jó móka lesz.

 

Európa a jövőben (Tribes of Europa)

Hol és mikor? Netflix és február 19.


Klímakatasztrófa, terrorizmus, erősödő szélsőségek, populista politikusok – annyi veszély leselkedik a fennálló társadalmi berendezkedésünkre, hogy válogatni lehet, vajon melyik fogja romba dönteni Európát. Ez a német poszt-apokaliptikus sorozat rémes jövőképet fest kontinensünkről: a nagyvárosokat lassanként visszahódítja a természet, az emberiség maradéka egymással harcban álló törzsekbe tömörül. Az egész úgy néz ki, mint egy nyolcvanas évekbeli olasz posztapokaliptikus film, és mi ennek nagyon örülünk, hiányzott már, hogy összetákolt roncsokkal és lovakon közlekedő emberek akciózzanak, egyszerre megidézve a Mad Max-et és a középkort, illetve kicsit a Marvel-filmeket is, hiszen egy bűvös kockáért megy majd az öldöklés.

 

Pelé

Hol és mikor? Netflix és február 23.


2019-ben jelent meg egy egész estés dokumentumfilm Diego Maradonáról, az argentin zseni után most Brazília legnagyszerűbb labdarúgójának az élete is végigpöröghet előttünk archív anyagok és a sztárral készült exkluzív interjú segítségével. Ő az egyetlen, aki három világbajnokságon, 1958-ban, 1962-ben és 1970 is győzni tudott. A film erre a 12 évre koncentrál, amely során kiemelkedő tehetségből nemzeti hőssé válik, és közben Brazília egy viharos történelmi időszakot él át.

 

Szamurájok kora: Harc japánért 1. évad (Age of Samurai: Battle for Japan)

Hol és mikor? Netflix és február 24. 


Szamurájfilmek százai bizonyítják, hogy a feudális japán mennyire termékeny táptalaja a fordulatokkal, háborúval és árulással teli sztoriknak. A Netflix 400 évvel ezelőtt játszódó dokudrámája is hasonló, valós eseményeken alapuló izgalmakkal kecsegtet: egy hírhedt szamuráj, az „Egyszemű Sárkány” életén keresztül mutatja be a rivális hadurak XVI. századi csatározásait, amelyeket a japán nemzet egyesítéséért vívtak. Erre a rendhagyó történelemórára mi is készen állunk.

 

Ragadozók  

Hol és mikor? Cinego és február 25.


A nápolyi író-újságíró Roberto Saviano-nál senki nem tud többet az olasz maffia működéséről: a halálos fenyegetések miatt az elmúlt évtizedet házi őrizetben töltötte, de ez sem akadályozta meg leleplező cikkek és regények írásában (ő a Gomorra című sorozat alapjául szolgáló regény szerzője is). A Ragadozókban 15 éves fiúk a főhősei, akik a helyi maffiózók nyomdokaiba kívánnak lépni. A pitiáner lopások után egyre több feladattal látják el őket a nagyok: füvet árulnak, védelmi pénzt szednek, idővel fegyvert is kapnak. A fiúk felemelkedése és bukása egyszerre drámai és tragikomikus, ahogy az elején Youtube-videóból tanulják meg, hogyan kell szabályosan megtölteni egy fegyvert, és rendszeresen posztolnak ki magukról gépfegyveres fotókat. A Ragadozók a 2019-es berlini filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. 

 

Örökség 

Hol és mikor? Filmio, február 25.

Isabelle Huppert, Mészáros Márta, Ragályi Elemér, Monori Lili. Csodálatos nevek egymás mellett, az ő közös munkájuk az Örökség, ami 1980-ban Cannes-ban is versenybe szállt az Arany Pálmáért. A tragikus történet 1936-ban indul, amikor a gazdag, de meddő Szilvia azzal a céllal veszi maga mellé Irént, hogy az kihordja a férje gyermekét, a család vagyonának jövendőbeli örökösét. Irén és Ákos (a lengyel Jan Nowicki, szintén visszatérő színésze Mészáros Mártának) azonban szerelembe esik, és új életet kezdenek együtt, de Szilvia bosszúja idővel utoléri őket. A törékeny szépségű, 27 éves Isabelle Huppert-nél azóta se volt magyar filmben izgalmasabb nemzetközi színész.

 

The United States vs. Billie Holiday 

Hol és mikor? Hulu és február 26.


Zenés életrajzi filmekből sosem elég, Billie Holidayről, a tragikus sorsú jazz ikonról sem ez lesz az első (1972-ben Diana Ross alakította őt), de Lee Daniels most egy új, kevésbé ismert fejezetét mutatja be a selymes hangú énekesnő életének. 1939-es Strange Fruit című dalának szövege miatt a fekete polgárjogi mozgalom szimbóluma, és ezzel az amerikai állam ellensége lett. Az FBI célpontjaként folyamatosan megfigyelték, heroinfüggőségét kihasználva próbálták meg őt sarokba szorítani. A címszerepet játszó énekesnő, Andra Day első komolyabb filmszerepéért a legnagyobb díjakra esélyes.