Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók friss kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, amíg végre visszatérhetünk a mozikba. Ezúttal a Netflix, az HBO Go, a Filmio, az Amazon Prime Video és a Cinego felhozatalából szemezgetünk, utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában. Válogatásunkban a legújabb premierek és online először elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

Utolsó hajóút (The Last Cruise)

Hol és mikor? HBO GO és március 31.

Egy évvel ezelőtt mindannyian a lakásunk magányában ültünk és vártuk, hogy levonuljon ez a gyorsan terjedő, ijesztő és ismeretlen járvány. Az első súlyos hírek a kínai Vuhanból, Dél-Olaszországból és egy Diamond Princess nevű óceánjáró hajóról érkeztek. A hajó január közepén hagyta el Kínát, február elején pedig karanténba került, mert egy ismeretlen kór több mint 700 utast megfertőzött, 14-en pedig már a fedélzeten meghaltak. Ezt a karanténban töltött 40 napot mutatja be az Utolsó hajóút, az utasok privát felvételeiből és a legénység megrázó vallomásaiból tárul fel ennek az úszó időzített bombának a története, amit egy év távlatából is a koronavírus egyik legfontosabb gócpontjának tartanak.

Ruhákba szőtt történeteink (Worn Stories)

Hol és mikor? Netflix és április 1.

Egyre népszerűbb a fenntartható divattal foglalkozni, etikus körülmények között előállított termékeket venni, a nagyi gardróbjában turizni, vagy éppen a saját ruhatárunkból vásárolni. Számos dokumentumfilm foglalkozott az elmúlt években a divatipar kizsákmányoló működésével (a legsokkolóbb valószínűleg a The True Cost című doku, de a szeptemberi Vogue kiadásáról szóló The September Issue, vagy a Sweatshop mini dokumentumsorozat tinédzser bloggereinek megrázó élményei után is kétszer átgondoljuk mit veszünk meg). A Netflix saját gyártású minisorozata Emily Spivack azonos című bestsellere alapján készült és pozitív dologra fókuszál: a ruháinkhoz fűződő élményekre. Mindannyian őrzünk emlékeket bizonyos ruháinkkal kapcsolatban, például mert abban randiztunk valakivel, az hoz szerencsét a vizsgaidőszakban, egy szerettünktől kaptuk, vagy egyszerűen a munkában viselt egyenruha után a saját ruháink jelentik az önkifejezést. A 8 részes minisorozatban különböző hátterű, kultúrájú és foglalkozású emberek mesélnek ruháikkal kapcsolatos történeteket, amiből egy nagyon szórakoztató és megható tabló kerekedik.

Három tánc

Hol és mikor? Cinego és április 1.

 

Ha a balettra gondolunk, legtöbbünknek leginkább piruettező, kecses lányok jutnak az eszébe, pedig a táncosok között szép számban akadnak fiúk is, akik a lányokhoz hasonlóan kőkemény munkával készülnek a hivatásos pályára. Halász Glória dokumentumfilmje egy 10, egy 16 és egy 19 éves fiú kitartó munkáján keresztül mutatja be, milyen elképesztő fizikai és lelki megterheléssel és áldozattal jár, ha valaki ezt az utat választja. A három fiú a táncos karrier különböző állomásain áll, de egyáltalán nem biztos, hogy a nemzetközi színpadra is

Városi cowboy (Concrete Cowboy)

Hol és mikor? Netflix és április 2.


Bármennyire is tájidegennek hat elsőre a philadelphiai utcákon baktató fekete lovas, az amerikai nagyváros egyik környéke a valóságban is számos istállónak és egy aktív, afroamerikai cowboy-közösségnek jelent otthon. Előttük tiszteleg a Netflix játékfilmje, ami modernkori western helyett sokkal inkább egy apa-fiú dráma: a helyi lovaskultúrát féltő főhősnek musztángok helyett a rossz útra tévedt kamasz fiát kell betörnie. Elbának eszméletlen jól áll az urbánus cowboy-szerep, és láthatólag ezúttal a tehetségét is jobban megdolgoztatja, mint amikor A setét torony félresikerült adaptációjában húzott magára hasonló szerelést.

Szépek és bolondok

Hol és mikor? Filmio és április 5.

Szász Péter filmjének főhőse egy kisember, aki a történelem csapásai ellenére kitartó, becsületes marad. “A legjobb Mándy Iván-film, amit nem Mándy Iván írt” - írta a filmről a korabeli kritika. A fantasztikus Kállai Ferenc alakítja Ivicz Istvánt, aki valaha pék volt, már már csak kenyeret hord, hétvégéken NBII-es focibíróként pedig a másik szenvedélyének hódol. Ivicz megkenhetetlen, becsületes bíró, aki egy jobb világban példaértékű lehetne a körülötte lévő nőcsábász és simlis bíráknak (Andor Tamás és Bodrogi Gyula), még a legkisebb meccset is egy bajnoki rangadó komolyságával éli meg. Közben pedig nem veszi észre, hogy a pékné rajong érte, és hogy szépen lassan elmegy mellette az egész élet. A 70-es évek kilátástalan, reményvesztett, tragikomikus hangulatát Presser Gábor és az LGT zenéje kíséri.

Sarkvidék (Arctic)

Hol és mikor? Cinego és április 8.

A mai színészek közül kiből nézed ki, hogy képes lenne életben maradni egyedül, egy jégmezőn lezuhant repülőgép szűkös erőforrásaiból gazdálkodva, és a saját találékonyságára hagyatkozva? Joe Penna rendező frappáns választ ad erre, Mads Mikkelsen kiállásában tényleg van annyi bölcs nyugalom és karcos magabiztosság, hogy elhiggyük, még ezt az embert próbáló kihívást is teljesítené. Egy klasszikus, sokáig egyszemélyes túlélőfilm főszereplőjeként csodálhatjuk a kitartását, és szurkolhatunk, hogy ne fagyjon meg a végefőcím feltűnéséig.

Sámán

Hol és mikor? Filmio és április 8.

Zolnay Pál, a Fotográfia rendezője merészet álmodott 1977-es alkotásával, az első olyan hivatalosan készült magyar játékfilmmel, ami előre megírt forgatókönyv nélkül forgott le. Egy fiatalt férfit (Zala Márk) a felesége véletlenül bezár a lakótelepi lakásba, ő pedig a hosszas várakozás során teljesen elrévül gondolataiban. Kusza tudatfolyam indul meg, amelyben a költészet keveredik a performansszal és a metafizikával. Narratívaként szinte lehetetlen értelmezni, Ragályi Elemér mágikus képeitől viszont tényleg meditatív állapotba kerül az ember. A kísérletet a korabeli kritika kudarcnak ítélete, pedig nemcsak Zolnay életművében, hanem a magyar filmgyártás történetében is kuriózum, érdemes elmerülni benne legalább egyszer.

Nincs parancs!

Hol és mikor? Filmio és április 8.


Szalay Péter dokumentumfilmje segítségével a rendszerváltás évébe, 1989-be utazhatunk vissza, és drámai, emberéletet is követelő események szemtanúi lehetünk. Egy magyar és egy német határőr emlékezik vissza a határnyitás dilemmájára. A Nincs parancs! példamutató, tragikus, illetve abszurd emberi történetekkel teszi átélhetővé a sorsfordító évet. Felhívja a figyelmet, hogy a több mint 30 éve történt eseménysorban Magyarország tevékeny és dicséretes szerepet vállalt, és arra is kitér, hogy volt néhány bátor ember, akinek a helyes döntése folytán kevesebb véráldozattal ment végbe a rendszerváltás.

THEM 1. évad

Hol és mikor? Amazon Prime és április 9.


Egy fekete család költözik be egy kizárólag fehérek lakta kertvárosába. Vajon a stepfordi feleségekre emlékeztető lakóközösség finom almáspitével köszönti majd az új jövevényeket, vagy mindent megtesz azért, hogy pokollá tegye az életüket? Az alkotók aligha süthetnék rá joggal a „terror-antológia” bélyeget az 1950-es években játszódó sztorira, ha nem az utóbbi eshetőség igazolódik be. Ráadásul a rasszista szomszédokon túl a saját otthonukban is valami nagyon ijesztő leselkedik az új családra. Érezhetően Jordan Peele szocio-horrorjai és a Démonok között látványos kísértetjárásai jelentik itt az iránytűt, ezért reméljük, hogy az Amazon új sorozata minőségben is passzolni fog ebbe a nívós társaságba.

Szerelem és szörnyek (Love and Monsters)

Hol és mikor? Netflix és április 9.

A járvánnyal megnőtt az érdeklődés a poszt-apokaliptikus filmek iránt, a Szerelem és szörnyek azonban nem egy újabb középszerű, nyomasztó darab. Brian Duffield, a végzetes tiniszerelemről szóló Spontaneous, a víz alatt paráztató Árok és A bébiszitter című horrorkomédia írója, a Stranger Things producereinek felügyeletével nagyon szórakoztató és látványos coming of age filmet szállított egy fiúról, aki útnak indul, hogy megtalálja a szörnyinvázió miatt elveszett szerelmét. Veszélyekkel teli útja során társává szegődik egy kutya, egy kislány és egy túlélési szakértő Michael Rooker személyében, így megvan a tökéletes mesei recept egy tanulságos és humoros kalandhoz.