Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók friss kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik a harmadik hullám alatt is az idő. Szokásunkhoz híven a Netflix, az HBO GO, az Amazon Prime Video és a Cinego felhozatalából szemezgetünk, ezúttal is utat mutatunk a ránk zúduló filmek sodrásában. Válogatásunkban a legújabb premierek és online először elérhetővé váló korábbi alkotások is szerepelnek.

Lángoló kút (Burn)

Hol és mikor? HBO GO és március 14.

Ha egy film végig egy benzinkúton játszódik, és már a címében lángokat ígér, akkor biztosra vehetjük, hogy fel fog gyulladni a töltőállomás. Az izgalmat az adja ilyenkor, hogy a katasztrófához vajon milyen események vezetnek el. Az előzetes alapján egy feszült thrillerre számítunk, amelyben egy félénk és furán viselkedő - szereti például beletenni az ujjait a forró kávéba - benzinkúti alkalmazottnak (Tilda Cobham-Hervey) elege lesz abból, hogy a kollégája (Suki Waterhouse) kegyetlenül bánik vele. Ráadásul egy fegyveres férfi is feltűnik, akit a sikertelen rablási kísérlete után foglyul ejtenek. Annyi biztos, hogy ez a történet nem fog jól végződni.

BP Underground - Rock

Hol és mikor? Cinego és március 15.

Turán Eszter és Koltay Anna dokumentumfilm sorozata a negyedik részéhez érkezett: a punk, a hip-hop és az elektronikus zene után most a budapesti rock közegében merülnek el. Több mint 50 zenész mesél a 90-es és 2000-es évek ikonikus helyeiről, a PeCsáról, a Süss Fel Napról és a Wigwamról, felidézik a legnagyobb bulikat, a külföldi hatásokat, és szóba jön a rock szerepe napjainkban. Nosztalgikus időutazás, rengeteg archív felvétellel és rég nem látott arcokkal, nem csak Junkies és Tankcsapda rajongóknak.

Martin Eden

Hol és mikor? Cinego és március 18.Egy fiatal, nincstelen író, Martin Eden keservesen küzd azért, hogy elfedje származását és feltörhessen az irodalmi elitbe. Jack London önéletrajzi ihletésű fejlődésregényét olasz fűszerezéssel, a 19. századi Amerikából az 1920-as évek Nápolyába helyezi át a 2019-es feldolgozás. Pietro Marcello filmje dúskál a filozófiai és politikai áthallásokban, közben a Biciklitolvajok neorealista előképe is rávetül – viszont már csak Luca Marinelli Velencében díjazott, lehengerlően sármos alakítása miatt is megéri rászánni az időt.

A Sólyom és a Tél katonája (The Falcon and the Winter Soldier)

Hol is mikor? Disney+ és március 19.

Robog tovább a Marvel-vonat: alighogy vége lett a felemásan sikerült WandaVisionnek, máris egy újabb sorozattal bővül a szuperhős-univerzum. Az eddig inkább mellékszereplőként bevetett Sólyom és Tél Katonája lép elő a rivaldafénybe, és nemcsak a Daniel Brühl által játszott terroristával, Helmut Zemóval kell megküzdeniük, de egymás iránt táplált ellenszenvükkel is. Kérdéses, vajon van-e annyi mélység ezekben a karakterekben, hogy egy egész sorozatot el tudnak vinni a hátukon, illetve arra is kíváncsiak leszünk, hogy tényleg szerepet kap-e valamelyik részben a plakáton feltűnő Budapest.

Fűzfa (Willow)

Hol és mikor? HBO GO és március 20.

Észak-Macedónia idei Oscar-nevezettjét már csak magyar vonatkozása miatt is érdemes megnézni: az operatőre Dobos Tamás (Természetes fény, Eltörölni Frankot), a producerei pedig többek közt Józsa László, Kemény Ildikó és Peták Eleonóra voltak. Milcho Manchevski (az Oscar-jelölt Eső előtt rendezője) filmje az anyává válás nehézségeit járja körbe egy középkori és két kortárs nő történetével. Az évszázados különbség ellenére mindhármukat összekapcsolja a gyermek iránti vágy, a középkori asszonyt átok sújtja, a másik termékenységi problémákkal küzd, nővére pedig az örökbefogadott kisfiával próbál meg köteléket kialakítani.

A tanítónő (The Kindergarten Teacher)

Hol és mikor? Cinego és március 25.

Nem is kérdés, Maggie Gyllenhaal korunk egyik legzseniálisabb színésznője. Lehet feminista pornórendező (Fülledt utcák), őrült kísérleti zenész (Frank) vagy Batman szerelme (A sötét lovag), pozitív és negatív hősként is lenyűgöző. A tanítónőben is nagyszerűen egyensúlyozik a kettő között, észrevétlenül fordul át a költői babérokra törő óvónőből megszállottá, amikor felfedezi, hogy az egyik kis tanítványa sokkal jobb verseket ír nála. A tanítónő nem könnyed szórakozás, de olyan sok izgalmas kérdést felvet, hogy napokig lesz min gondolkodni.

A Baker Street-i vagányok 1. évad (The Irregulars)

Hol és mikor? Netflix és március 26.

„Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen” – szól Sherlock Holmes közismert mondása. De mi a helyzet azokkal az ügyekkel, amikben csődöt mond a józan ész és a logika? Dr. Watson ilyenkor csavargók és utcagyerekek csapatát veti be a természetfeletti erők ellen, de a babérokat így is a mesterdetektív aratja le helyettük. A Netflix kalandsorozata erre, az árnyak között mozgó fiatal csapatra koncentrál, miközben elmerül a viktoriánus London rémségeiben. Izgalmasnak ígérkezik benne az is, hogy a világ egyik legtöbbször megfilmesített irodalmi figuráját új oldaláról, titokzatos és manipulatív bábjátékosként ábrázolja.

Invincible 1. évad

Hol és mikor? Amazon Prime Video és március 26.

A tizenéves Mark egy nap felfedezi magán, hogy szupererőt örökölt. Apja, a Föld legnagyobb védelmezőjének oldalán veti bele magát a szuperhősködésbe, de már az elején világrengető pofonokban lesz része. A The Walking Dead alkotójának másik sikeres képregénye tökéletes alap, hogy egyesítse napjaink két trendi műfaját, a szuperhősfilmeket és a felnőtteknek szóló animációt. Humor helyett akcióközpontú, de az Invincible legalább annyira brutálisan cincálja szét a köppenyes igazságosztók konvenciót, mint a szintén amazonos The Boys. Ráadásul az egyórás részekből álló adaptáció szereplőgárdája (köztük Steven Yeun, J.K. Simmons, Seth Rogen, Ezra Miller, Zazie Beetz, Jon Hamm, Mahershala Ali és Mark Hamill) is vetekszik egy komolyabb szuperhősmozival.

Visszaút (The Way Back)

Hol és mikor? HBO GO és március 27.

Ben Affleck magánéleti problémái, válása Jennifer Garnertől nagy publicitást kaptak a sajtóban, éveken át tartó harcáról az alkoholizmussal maga is több ízben nyilatkozott. Bár a Visszaút fikciós történet, de az állandó ivásba menekülő, tehetségét eltékozló kosárlabdaedző alakja egyértelműen párhuzamba állítható Affleckkel. Talán ezért is nyújt rendkívüli alakítást benne, és ezért tud húsba vágó és hiteles módon beszélni a film az újrakezdés nehézségéről. A járvány miatt tavaly elkerülte a magyar mozikat, most végre mi is megnézhetjük Gavin O’Connor a közeg- és a karakterábrázolás is terén is kiemelkedőt nyújtó sportfilmjét.

Címlapon: Tankcsapda koncert a Barba Negra Trackon (Fotó: Hammer World)