Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, és amelyeket mi magunk is értékes vagy igéretesen hangzó mozgóképnek tartunk. Válogatásunkban hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

 

Tobi színei

Hol és mikor? Cinego és november 1.

 

Bakony Alexa egy transznemű fiatalról készítette első egész estés dokumentumfilmjét, amely fontos mérföldkő a magyar LMBTQ-filmek történetében. Meghatóan mesél egy kivételesen elfogadó családról, egy kamasz felnövéséről és egy visszafordíthatatlan, nemváltó döntés meghozataláról. Egy igazságos világban ez a doku nem csak ahhoz a kis buborékhoz jutna el, amelyben már eleve a szivárvány színeiben gondolkodnak az emberek. Valódi változást azokon a helyeken tudna elindítani, ahol minden más hangot elnyomnak a központilag diktált, gyakran gyűlöletkeltésre is alkalmas szólamok. Az online premiernek köszönhetően talán a buborékon túl is eléri az embereket a Tobi színei.

 

A vadnyugat törvényei szerint (The Harder They Fall)

Hol és mikor? Netflix és november 3.

 

A vadnyugat sokáig fehér, angolszász hősökkel volt benépesítve az amerikai westernekben, elhallgatva azt a tényt, hogy a valóságban etnikailag és kulturálisan mennyire sokszínű volt ez a vidék már a 19. században is. A hetvenes évektől kezdve a reivzionista westernek szembe mentek ezzel a hazugsággal, de a mai napig ritka az olyan radikális fordulat, mint amit ez a film tálal elénk. Stilizált díszletek előtt, modern zenére csupa fekete cowboy csatázik egymással, Idris Elba a gonosz, Jonathan Majors lohol a nyomában, hogy bosszút álljon szülei haláláért. Az előzetes egy energikus és látványos akció-westernt igér, és egy olyan vadnyugatot, amilyet még nem igazán láttunk.

Dr. Brain

Hol és mikor? Apple TV+ és november 4.


Az egyik legmenőbb koreai rendező Jee-woon Kim, aki a kortárs koreai horrorfilmek koronájának egyik ékkövét, az I Saw the Devilt, és a gengszternoirok egyik leggyönyörűbb darabját, a Keserédes életet is rendezte, és akkor a Két nővér című kulthorrort még nem is említettük. Ha ez nem lenne elég ahhoz, hogy megnézzük első sorozatát, a Dr. Braint, akkor bedobjuk az őrült tudós és a sci-fi horror kifejezéseket, amivel a koreai rendező egy egészen új arcát mutatja meg nekünk, a trailer alapján pedig biztosak lehetünk benne, hogy ez is olyan elképesztően izgalmas, fordulatos és zsigerig ható lesz, mint a fent említett darabok. 


Finch

Hol és mikor? Amazon Prime és november 5.


Emlékeztek még arra, amikor Tom Hanks négy évig egy lakatlan szigeten ragadt és egyetlen barátja egy Wilson nevű strandröplabda volt? A 21 évvel későbbi Finch című filmben nagyjából ugyanez a helyzet, csak itt van egy élő kutya is mellette, röplabda helyett pedig egy robot a legjobb barátja. A történet nagyjából annyi, hogy címszereplő túlélt egy természeti katasztrófát, a Föld romjain pedig új életet próbál kezdeni egy általa épített robottal, meg persze egy kutyával. Ez is egy túlélőfilm, csak éppen egy disztópikus jövőben (jelenben?) játszódik. Hiába a poszt-apokaliptikus sci-fi felszín, a trailer alapján ez is egy újabb kedves és szórakoztató Tom Hanks filmnek tűnik.


A valószínűtlen gyilkos

Hol és mikor? Netflix és november 5. 


Olof Palme, svéd miniszterelnök 1986 februárjában hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, hogy feleségével moziba mennek, de testőrt nem visznek magukkal. Hazafelé menet ismeretlen merénylő lépett oda hozzájuk, aki egy lövéssel kivégezte a férfit, a másodikkal megsebesítette feleségét. A Netflix ötrészes, fikciós minisorozata várhatóan alaposan beleássa magát Svédország legrejtélyesebb politikai gyilkosságába, aminek egyetlen szemtanúja, majd gyanúsítottja egy Stig Engström nevű, figyeleméhes grafikus tervező volt.


The Electrical Life of Louis Wain

Hol és mikor? Amazon Prime és november 5.


Louis Wain az angol művészettörténet egyik legérdekesebb figurája, csoda, hogy még csak most figyelt fel rá a filmipar. A 18. és 19. század fordulóján híressé vált angol festő kedvenc témája a nagyszemű kiscicák és nagymacskák voltak, ami élete második felében, akkor még ismeretlen eredetű mentális zavarok (az utókor skizofréniaként diagnosztizálta) hatására súlyos acid-tripbe hajló festői stílussá alakult át. Wain figuráját az ezerarcú Benedict Cumberbatch kelti életre, aki Claire Foy (A korona) oldalán tölti meg elektromossággal ezt a színpompás, megható történetet.


Yara

Hol és mikor? Netflix és november 5. 


Egy borongós krimit mindig átélhetőbbé és  sokkal nyomasztóbbá tud tenni, ha az ember tisztában van vele, hogy megtörtént eseményeken alapul: alighanem ez lesz a helyzet a Yara című olasz thriller nézése közben is, ami egy 13 éves, arab származású tornászlány eltűnése körül bonyolódik. Az észak-olaszországi Bergamo életét éveken át meghatározta a nyomozás a 2010-ben eltűnt Yara Gambirasio ügyében, amelynek felkavaró részleteit a film egy elszánt ügyész szemszögéből mutatja be.


Hazugságok városa 

Hol és mikor? HBO GO és november 7.


Johnny Deppnek jól áll a gengszter gúnya, de a Hazugságok városában nem bűnözőként vagy beépített törvényszegőként láthatjuk, hanem exnyomozóként, aki anno nem tudta megoldani Tupac és Notorious BIG megölésének felderítését. Két évtized után felkeresi egy riporter (Forest Whitaker), hogy pontot tegyenek az ügy végére, de ahogy nyomoznak, egyre mélyebbre kerülnek Los Angeles korrupt igazságszolgáltatási intézményében. A Randall Sullivan LAbyrinth című, valós történeten alapuló regényéből készült film nem egy feszült krimi, hanem egy lassan építkező, szövevényes nyomozás története, amiben a néző megismeri a két rapper viharos kapcsolatát és rejtélyes halálát.


Passing

Hol és mikor? Netflix és november 10.


A ‘passing’ kifejezés különböző etnikai csoportok tagjaira, de főleg olyan afroamerikai emberekre vonatkozik, akik a fehér közösség tagjaként asszimilálódnak, általában azért, hogy a faji megkülönböztetés és diszkriminációval szemben védjék magukat. Ehhez az izgalmas témához 4:3-as képarányt és sokatmondó fekete-fehér árnyalatot választott Rebecca Hall, akinek a Passing a rendezői bemutatkozása, és ami a 2022-es díjszezon egyik nagy esélyese lehet. A történet az 1920-as évek Amerikájában játszódik, ahol az afroamerikai identitását másképpen megélő két nő sorsát követjük – a főszerepeket alakító Tessa Thompson és Ruth Negga is páratlanul tehetséges színésznő, már a fenti előzetes alapján kijár nekik minimum egy-egy Oscar-jelölés.


Álombrigád

Hol és mikor? Fimio és november 11.


Jeles András második nagyjátékfilmje szakított A kis Valentino fekete-fehér rögvalóságával, helyette a döglődő Kádár-rendszert szürreális, torz rémálomként mutatja meg. A termelési filmek paneljeit szétforgácsoló történet alapját az adja, hogy egy brigádvezető csapatával megpróbál színpadra állítani egy szovjet darabot, de ez még a megkövült narrátort sem köti le eléggé ahhoz, hogy ne kalandozzon el. Az 1983-as film csak a rendszerváltáskor kerülhetett mozikba, most végre felújított minőségben nézhetjük újra. 


Bibliothéque Pascal

Hol és mikor? Filmio és november 11.


Éppen tavaly volt tíz éves Hajdu Szabolcs időközben kultikussá növekvő alkotása az anyáról, aki a gyámhatóság alkalmazottjának kénytelen elmesélni az elmúlt három évének történetét, amit Románia és Anglia, álom és valóság között ingázva tett meg. Lenyűgöző, sokszor sokkoló, mágikus realista utazásra visz magával a rendező és állandó főszereplője, Török-Illyés Orsolya – a Bibliothéque Pascal minden kockája egyediséget és utánozhatatlan kreativitást sugároz magából. Ahogy évfordulós cikkünkben is írtuk: “időtálló, vizuális metaforákban gazdag alkotása úgy beszél a világunkat fojtogató globális problémákról, hogy az ma is új gondolatokat ébreszt és magával ragadja nézőjét.” A filmiós bemutatónak köszönhetően most újra kiváló minőségben élhetjük át újra a film varázsát.

 

Különösen veszélyes bűnözők (Red Notice)

Hol és mikor? Netflix és november 12.

 

Ki a három legnagyobb filmsztár ma? Erre a kérdésre alighanem sokav válaszolnák azt a három nevet, akik a Red Notice főszerepeit alakítják: Dwayne Johnson, Gal Gadot és Ryan Reynolds. Innentől kezdve sokadlagos fontosságú, miről is szól a film. Vannak benne például ellopott műkincsek. De ez tényleg nem lényeges, a fontos az, hogy a három sztár a rá jellemző stílusban bohóckodik, akciózik, és amikor csak lehet, átveri a másikat. Az elmúlt tíz évben leáldozott azoknak a hollywoodi produkcióknak, amiket kizárólag a sztárok karizmájával adtak el, pedig ezeknek is megvolt a maga bája. Hátha a Red Notice visszahoz valamit ebből a letűnt hangulatból, és megajándékoz minket egy könnyed esti programmal.


Ammonita 

Hol és mikor? HBO GO és november 14.


Kosztümös leszbikus szerelmekről szóló filmek az utóbbi években szép számmal készültek (Portré a lángoló fiatal lányról vagy a Világunk ez után), ebben a hullámban érkezett az igaz történeten alapuló Ammonita is, amiben két világsztár esik szerelembe az 1840-es évek zord dél-angol tengerpartján. Kate Winslet alakítja Mary Anning őslénykutatót, akinek áldásos munkáját nem ismerték el a kortársai, így a világhír is elmaradt. Egy kliense kérésére fogadja be maga mellé segédnek a csendes, "melankóliában szenvedő" fiatal feleségét (Saoirse Ronan), akivel a társadalmi- és korkülönbség ellenére kölcsönös szimpátia, majd szerelem szövődik. Szívszorító dráma, két átütő alakítással, ami nemtől, kortól, évszázadtól függetlenül ugyanúgy megérint, mint bármelyik másik, heteroszexuális szerelmes film.