Január 25. és február 4. közt rendezik meg Svédországban a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztivált, ahol Kárpáti György Mór Guerilla című első nagyjátékfilmje is debütálni fog, és versenybe száll a legjobb elsőfilmnek járó Ingmar Bergman-díjért. Ez Észak-Európa egyik legnagyobb filmes eseménye, ahol több mint 500 alkotást vetítenek a világ 80 országából, és amelynek Ingmar Bergman tiszteletbeli elnöke volt, egészen 2007-ben bekövetkezett haláláig. Az ő kezdeményezésére osztják ki minden évben a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat. 

Váradi Gergely / Forrás: Proton Cinema

A Guerilla története 1849-ben játszódik, a világosi fegyverletétel után, amikor még sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. A film két testvér, Barnabás és öccse viszonyán és egy fiatal ápolónővel kialakult szerelmi háromszög történetén keresztül mutatja be az erdőben harcoló fiatal gerillák életét. Barnabás helyett öccse vonul be a seregbe, ő csak a vereség után csatlakozik a gerillákhoz, hogy hazavigye a testvérét. Az alkotók elmondása szerint a historizáló szemlélet helyett inkább egy közeli szemszögből szeretnék megmutatni az 1848-49-es időszak hangulatát, az ismeretlen hősök néhány napját az erdő mélyén. 

Kárpáti György Mór az SZFE filmrendező szakán végzett a Máthé Tibor és Enyedi Ildikó osztályában, utóbbi mentorként is segítette a filmet. Erdő című kisfilmjével 2011-ben a Berlinale programjában, a Provinciával pedig 2014-ben Cannesban versenyzett. Ha Göteborgban elnyeri az Ingmar Bergman-díjat, olyan alkotók nyomába léphet, mint Andrea Arnold, Alice Rohrwacher, Pietro Marcello és Derek Cianfrance. A versenybe minden évben olyan alkotókat hívnak meg, akik munkáikban egzisztenciális kérdéseket boncolgatnak és dinamikus, kísérleti módon használják a filmes eszközöket. 

Kárpáti György Mór / Fotó: Skublics Gergely

A Guerilla főszereplői Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Orbán Levente, Páll-Gecse Ákos és Vlagyimir Szvirszkij. A filmet Hartung Dávid fényképezte és Duszka Péter Gábor vágta. A dramaturg Lányi Zsófi, a jelmeztervező Szlávik Juli, a látványtervező Antal-Fógel Adrienn, a zeneszerző Asher Goldschmidt, a hangmérnök Balázs Gábor. Az alkotást a Proton Cinema gyártotta, producere Petrányi Viktória. A Guerilla a Filmalap Inkubátor Programjának 64 millió forintos támogatásával készült.

A film 2019. március 7-én kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában.