A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága 370 millió forint támogatást szavazott meg Herendi Gábor új filmjére: a Toxikoma: Tíz év drogvallomásainak szerzője Szabó Győző és dr. Csernus Imre voltak, a forgatókönyvet, a 2012-ben megjelent regény alapján Gergely Dorka és Bárány Márton írta.

A Toxikoma forgatása július elején kezdődik, az operatőr Szatmári Péter (Kincsem, A Viszkis, Liza, a rókatündér) lesz, Szabó Győzőt Molnár Áron (X - A rendszerből törölve, noÁr) dr. Csernus Imrét pedig Bányai Kelemen Barna (A legjobb dolgokon bőgni kell) alakítja. A film producerei Illés Gabi, Herendi Gábor és Nagy Mónika.

Molnár Áron az X - A rendszerből törölve-ben / Forrás: Intercom

Űrpiknik címmel kezdi forgatni első mozifilmjét Badits Ákos július közepén, amely 81 millió forintos támogatást kapott. A főszerepeket Walters Lili, Takács Zalán és Zalatnay Sarolta alakítják a sci-fi elemekkel átszőtt drámai vígjátékban, amely egy magát kevésre tartó űrlény és egy problémás egyetemista lány egyetlen éjszakáját meséli el Budapesten. Az Űrpiknik forgatókönyvét Badits Ákos Benedek Ágotával készítette, az operatőr Balázs István Balázs, a látványtervező Tasnádi Zsófi (Jupiter holdja, Rossz versek), a jelmeztervező Sinkovics Judit, a zeneszerző Seres Bálint, a vágó Bacskai Brigitta lesznek.

A forgatás izgalmas budapesti helyszíneken zajlik majd: többek közt a Citadellánál, a 120 éves és nemrég újjáépített Északi összekötő vasúti hídon és a Vasas székházban. A film a Proton Cinema gyártásában készül, producerei Petrányi Viktória és Ligosztájeva Annamária.

Walters Lili és Takács Zalán / Forrás: Proton Cinema

Badits Ákos Boglárka című SZFE-s diplomafilmjével hívta fel magára a figyelmet 2014-ben, ebben és további rövidfilmjeiben (Képmás, Édes otthon) is a műfaji filmek szabályait felhasználva épített fel egy sajátos és különös világot. Eddig munkáit válogatja össze az alábbi videó:


A Filmszakmai Döntőbizottság forgatókönyv-fejlesztési támogatást szavazott meg Milorad Krstic MouMoush, Gesztesi Máté Két életem, két halálom, Szabó Róbert Csaba Kháron gyermekei, Dési András A móri ügy és Kis-Szabó Márk Klampár, a fenegyerek című forgatókönyveire, utóbbi a kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok magyar asztaliteniszező életét dolgozza fel.

Forrás: MNF / Borítókép: Szabó Győző / Fotó: Kallos Bea, MTI