Csornay Péterrel együtt már létrehozott egy mini sorozatot És Ubul! címmel, amelyből két "évad" is levetítésre került a Comedy Central-on. Most új animációba fogtak: tárgyak alternatív és elgondolkodtató előállítási módjait mutatja be az És ezt így hogy? című animációs sorozat. Fotó-animáció készül, de olyan módon próbálnak hozzáállni, ahogy eddig még talán senki. Az alkotókat ugyanis zavarta a fotók konkrétsága, ezért nem a történet tárgyait, hanem csak azokhoz hasonlító tárgyakat fotóztak körbe.Nézz meg egy epizódot az És Ubul! című sorozatból!

Az És ezt így hogy? mini széria producere Liszka Tamás, executive producere Csornay Péter, látványtervezője Tóth Zs. Szabolcs, zeneszerzője Szőke Barna. Sinkovics Judit Winkler Dóri és Hatházi Lili segítségével gyűjtötte össze és készítette el a filmben szereplő tárgyakat, amelyeket Maly Róbert és Höltzl Gergő fotózott le.  

Filmhu: Mi inspirált ennek a történetnek a megírására és megfilmesítésére?

Szeiler Péter: Csornay Péter hozta el hozzám az És ezt így hogy? sorozattervét. A már kitalált epizódok közül az a rész, amiből pilotot készítettük, kiemelkedett a többi közül, ezért arra gondoltam, érdemes ezt az epizódot elkészíteni először. A Magyar Média Mecenatúránál pályáztunk vele és nyertünk. Azért tetszett ez a terv, mert a maga egyszerűségével olyan komplex dolgot sikerült megfognia, ami engem is gyakran foglalkoztatott, azaz hogy a művészet akkor is termék-e, ha fogyasztásellenes. Szólhat a szegényekről és a kiszolgáltatottakról, lehet bármilyen érzékeny vagy magával ragadó, akkor is pénzt termel, annak a rendszernek a része, amit kritizál. Ez a feszültség volt az, ami megkapott az ötletben.

eseztigyhogy3 600
Rajz a készülő És ezt így hogy? című mini szériából

Filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

Sz. P.: Az a rengeteg ember, aki a fotózás során megfordult nálunk, és az a nagy halom tárgy, eszköz, kacat, amik életre keltek a kezünk alatt.

{extrainfo} Filmhu: Kiknek szánjátok a filmeteket?

Sz. P.: Elsősorban fiataloknak fog szólni, mert ők a téma valódi érintettjei, ők azok, akik változtatni tudnak a dolgokon.

Filmhu: Mi a kedvenc mondatod a sorozatból?

Sz. P.: A filmben nincs dialóg, ezért inkább a producerünket idézném: "Bármiből lehet bármi."

Filmhu: Mi fog meg az animáció műfajában?

Sz. P.: A dramaturgia tisztasága. Csak az van a képen, amit odateszel, és a szabadság, a végtelen lehetőségek: "Bármiből lehet bármi."Nézd meg a rendező Bevezetés az Általános Nyelvészetbe című kisfilmjét!

Filmhu: Az SZFE-n végeztél, rendező szakon. Hogyan kerültél az animáció közelébe?

Sz. P.: Nagyszerű barátom és munkatársam, Divinyi Gábor mutatott be Csornay Petinek, aki akkoriban rendezőt keresett számos különböző stádiumban lévő projektjéhez. Beszélgettünk, válogattunk belőlük és többe bele is fogtunk. Eddig két mini sorozatot készítettünk el (az És Ubul! mini széria két évada tíz-tíz résszel - szerk.), ez a harmadik közös munkánk. Nekem nagyon új és ingoványos terep volt az animáció, de lenyűgöztek a lehetőségei. Nem szoktam hozzá, hogy utólag tudjak korrigálni a szereplők gesztusain, vagy mimikáján, és az sem gyakran fordult elő velem, hogy egy színész csak a profilját hozta el a forgatásra.

eseztigyhogy2 600
Rajz a készülő És ezt így hogy? című mini szériából

Filmhu: Szoktál rendezőasszisztensként is dolgozni. Az, hogy egy másik pozícióból is tudod nézni a filmkészítést, mennyiben befolyásolja a rendezői módszeredet?

Sz. P.: Igyekszem, hogy a lehető legkevésbé befolyásolja. Sokat lehet az asszisztenskedésből tanulni, hiszen közelről lehet látni, amint más rendezők dolgoznak, de vigyázni kell vele, mert ez két különböző terület. Rendezőként nem szerencsés, ha szervezési kérdéseken aggódunk. Nem arra a kérdésre kell majd válaszolni a forgatáson, hogy hány órára érkezzen a színész a sminkbe, hanem arra, hogy mit csináljon a kamera előtt.Nézd meg a Nekem Budapest előzetesét!

Filmhu: Ha nem lennének anyagi korlátok, milyen lenne álmaid filmje?

Sz. P.: Nagyon szívesen rendeznék egyszer sci-fi-t.

Olvasd el a sorozat többi cikkét is!