A Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány (MFFA) Huszárik Zoltán és Sára Sándor Szindbád című filmjének filmfotóival és Huszárik Zoltán grafikáival illusztrált könyvet jelentetett meg a film harmincötödik születésnapjára. A kötet bemutatóját levezénylő Kelecsényi László a családias hangulatú „premiert” a filmhez és - a Szindbád alkotóit megihlető - Krúdy Gyula írásaihoz kapcsolódó személyes élményének megosztásával kezdte. Az egybegyűltek megtudhatták, a filmtörténész – aki 1971-ben, a film bemutatásának idején másodéves bölcsész hallgató volt – a Szindbád megtekintése után valóságos Krúdy-rajongó – és gyűjtő lett.

„A Szindbád után valóságos Krúdy-reneszánsz kezdődött Magyarországon” – ecsetelte Kelecsényi, akinek érdeklődésére Sára Sándor elárulta, ő egyáltalán nem olvasott Krúdyt, amíg Huszárik Zoltán, hóna alatt a Szindbád meglehetősen vaskos forgatókönyvével el nem látogatott hozzá, és meg nem kérte, fotografálja ő a Szindbádot. Sára eleinte hárította is a felkérést – a fenti ok mellett például arra hivatkozva, hogy két hónapos ösztöndíja Franciaországba szólítja. „Megvárlak”  - zárta rövidre az operatőr szabadkozását Huszárik.

Szindbád és a nők
Latinovits Zoltán és Rutkay Éva
Kelecsényi László azon kérdésére, hogy mi lehet a Szindbád sikerének, népszerűségének titka Sára Sándor – a saját szerepéről szót nem ejtve - a beszélgetés apropójául szolgáló kötetre mutatva annyit válaszolt: „végiglapoztam az albumot – tele van szebbnél szebb nőkkel.”

A kötet fényképei is egy hölgynek, a MFFA vezetőjének, B. Müller Magdának köszönhetők. Standfotós pályája elején rögtön nagyokkal kezdett: Az utazás a koponyám körül (Révész György, 1970) után a Szindbád volt B. Müller Magda második nagyjátékfilmje – amelynek forgatását annyira élvezte, hogy törött lába ellenére sem adta ki a kezéből a fényképezőgépet. Egy véletlen baleset során a forgatás alatt eltört a nagylábujja – a gipszre a stáb sofőrének 46-os csizmáját húzta, így volt képes tartani a tempót.

A felhasznált fotóanyaggal kapcsolatban B. Müller Magda elmondta, számos olyan kép bekerült a kötetbe, amely nem volt korábban látható, így például a statisztaválogatásról, illetve a filmből kimaradt jelenetekről is beválogattak képeket. Szindbád tehát nem csak halhatatlan, de számos újdonsággal, meglepetéssel is szolgál, harmincöt év múltán is.