Angyali arcod van, mégis sokszor alakítasz rebellis karaktereket (Vakáció, Reggelim a vacsorád, A besúgó). Közel áll hozzád ez a típus?

Az elején, amikor elkezdtek megtalálni ezek a szerepek, értetlen voltam, azt hittem csak ilyen szerepek íródnak fiatal lányokra. Aztán lassan rájöttem, hogy van egy ilyen oldalam, az arcom is könnyen néz ki dacosnak. Nagyon hálás vagyok, hogy nekem nem a klisés lány szerepek jutnak, de nagyon szívesen alakítanék azért olyan csajos karaktereket is, mint a Spinédzserek vagy a Bajos csajok, vagy az Eufória szereplői.

Az Akik maradtakban nagyon szolid, szende karaktert játszottál, közben nagyon jól áll neked ez a belevaló, femme fatale figura is.

Azt hiszem, most már egyre inkább készen állok arra, hogy harsányabb karaktereket játsszak. Most pont egy femme fatale típusú karaktert fogok alakítani, de még nem beszélhetek róla, nyáron fogjuk forgatni a filmet.

Lázadtál tinikorodban?

Nem nagyon. Sokat veszekedtem a szüleimmel, de öltözködésben, a tanárok vagy a világgal szemben ez nem nyilvánult meg. Talán ez hiányzott is. Most kiélem magam a filmekben és sorozatokban.

Szőke Abigél és Thuróczy Szabolcs A besúgó című sorozatban (fotó: HBO Max)

A besúgóbeli rebellis szereped szerint a lány folyamatosan az apja elvei ellen lázad és támogatja a rendszer ellen alakuló mozgalmat.

Judit éppen abban az életkorban van, amikor az ember általában amúgy is lázad. Valamennyire tudatos is nála, hogy az apja értékrendje ellen lázad, a rendszer ellen, aminek az apja, mint rendőr, fontos pillére. Közben látja, hogy otthon mennyire nem tud tekintélyt parancsolni, elesett és kiszolgáltatott. 

Miért volt szükség arra, hogy szőke legyél? Paróka volt?

Szerettem volna, hogy paróka legyen, hogy ne kelljen újra kiszőkítenem, de azt mondták, ha én nem, akkor olyan kapja a szerepet, aki befesti. Illetve a cél az volt, hogy frizurákat lehessen csinálni, amit parókával nem annyira lehet. Végül a frizurák elmaradtak, de annyira jól sikerült a hajam, hogy azóta is mindenki azt hiszi, parókával játszottam.  

Korábban már voltam szőkítve, akkor nagyon tönkrement a hajam, de most szerencsére nagyon jó állagú maradt. Szerettem is ezt az ikonikus szőkeséget, ugyanakkor civilben nehéz volt viselni, sokszor volt álmomban barna hajam, azt érzem igazi identitásomnak. A forgatások után visszafestették feketés barnára, azóta sokkal egyenesebb, fényesebb a festett hajam. 

A szőke haj sokszor összekapcsolódik ikonikus női szexszimbólum alakokkal, például Marilyn Monroe, Madonna, Anita Ekberg vagy Blondie karakterével. Judit is ezt a vonalat képviseli inkább, semmint egy konkrét személyt mintázna. 

 

Drasztikus változás volt ez a sorozat miatt. A Reggelim a vacsorádban szinte tüsi hajad volt, ott is a szerep kedvéért vágattad le?

Az az első kiszőkítés után volt, ami sajnos nagyon megviselte a hajam, és amúgy is ki akartam próbálni milyen kopasznak lenni, így végül levágtam. Az Akik maradtakat még leforgattam szőkéről barnára visszafestve, de ahogy befejeztük a forgatást, levágattam a hajam. 

Sok Friss Húson bemutatott kisfilmben szerepelsz és érdekes látni, hogy mennyire különböző karaktereket és különböző korú lányokat tudsz játszani. Nehézséget okoz, amikor ennyire fiatalt kell játszani?

Nem az a lényeg, hogy hány éveset játszom, hanem hogy mik a karakter motivációi, jellemzői, mik a körülmények.

Azt olvastam, hogy szereted, ha olyan helyzetekbe kerülsz, amik kibillentenek a komfortzónádból. A besúgóban az éneklés ilyen volt? Te akartad, vagy mondták, hogy énekelj?

Így volt megírva ez a karakter, aminek nagyon örültem. Nagyon régóta vártam, hogy mikor jön egy olyan szerep, ahol tudok énekelni, mert nagyon fontos számomra a zene és az éneklés. Bár Judit elég más stílusú zenével foglalkozik mint én, így is nagyon élveztem csinálni.

 

Szőke Abigél A besúgó című sorozatban (fotó: HBO Max)

Akkor nem te választottad a dalokat, amiket elénekelsz a filmben?

Volt egy utolsó casting-szerűség, amire Mátyássy Áron választotta ki a dalokat amiken keresztül megnéztük milyen, amikor Judit punk vadállatnővé változik a színpadon. Ő gitárral kísért, én pedig pár akkordot megtanultam lefogni, de igazából csak úgy csináltam, mintha gitároznék. Egyébként nem igazán szeretem ezt a fajta punkzenét, nekem túl erőteljes ez a sok hangszer együtt.

A magánéletedben hogy van jelen a zene?

Nagyon fontos szerepet játszik, néha elfelejtem mennyire is. Sajnos hangszeren nem játszom profin, de sokat jártam-járok énektanárhoz, gimnáziumban volt egy boogie-woogie zenekarunk is, akikkel iskolai eseményeken és ünnepségeken léptünk fel. Mostanában Goldschmidt Asherrel, A besúgó zeneszerzőjével szoktunk zenélni saját szerzeményeket, ami nagyon szuper és izgalmas. Persze albumot kiadni sokkal bonyolultabb és nagyobb dolog.

Szívesen szerepelnél musicalben?

Igen, nagyon, és szinkronizálnék is szívesen Disney-musicalban, van egy Disney-hez passzoló hangszínem, nagyon vicces. Nagyon szexinek tartom, ha nőként mély hangja van valakinek, de sajnos én nem ez a kategória vagyok, ahhoz még pár eldohányzott év kell.

Szőke Abigél a Vakáció című kisfilmben

Szinkronizáltál már?

Igen, magamat már többször újra kellett szinkronizálnom. Egyébként Szirmai Márton most készülő animációjában, a Hol rontottam el?-ben a kislányt játszom, de csak pár mondatom volt. Nem láttam magát az animációt, csak felmondtam a szöveget. Illetve voltam már bent próbaszinkronon, de túl komplex feladat nekem egyszerre olvasni a szöveget, és hitelesen, nem túltolva játszani is. Ha bestresszelek, sokszor elfolyik előttem a szöveg. Egyébként szinkron nélkül szeretem nézni a filmeket és sorozatokat, mert teljesen más eredeti nyelven.

Szerintem csínján kell bánni a szinkronizálással, mert itthon van ez a felvett „szinkronhang”, amit el lehet sajátítani, de nehéz levetkőzni, ha például forgatásra kerül sor, ahol pedig a természetes játék a fontos. Az animáció ennél elemeltebb, ott tényleg játszani kell a hanggal.

Hogy készültél még a szerepre?

Megnéztem a Partizán háromrészes Szennyhullám sorozatát, Áron pedig a zenei részről segített felkészülni. Sokat hallgattam Méhes Mariettát, akit korábban az Eszkimó asszony fázikból ismertem. Sokat inspirálódtam Nina Hagen, Hole, Veruca Salt és PJ Harvey előadásmódjából is.

 

A főszereplőkön kevéssé látszott meg a nyolcvanas évek.

Ha jól tudom, az volt a koncepció, hogy a főszereplőknek legyen kevésbé extrém kinézete, a nyolcvanas évek inkább a statisztákon jelenjen meg erőteljesebben. Sok statiszta civilben is nagyon hasonlóan nézett ki, mint a kamerák előtt, részben így is lettek kiválogatva.  

A Shakespeare 37 egy websorozat volt, az első tévéfilmes sorozatod A besúgó. Milyen volt sorozatot forgatni?

Kicsit izgultam, hogy milyen lesz. Sokkal gyorsabb, mint egy nagyjátékfilm forgatása, több hasznos percet kell felvenni egy nap, emiatt kevesebb idő van rá, hogy ott a forgatáson próbálgassuk, mi működik, mi nem. Ezért volt nagyon jó, hogy minden előre ki volt találva és átbeszélve, az egész stáb nagyon olajozottan működött, és ez nagy segítség volt.

Megnéztek Kata szerepére is a casting folyamat során, de ahhoz szerintem túl fiatal vagyok. Viszont Kata ruhái sokkal inkább hasonlítanak a civil ruhatáramhoz, mint Judité. Néha sóvárogtam a forgatáson a tökéletes farmerei után. 

Szőke Abigél A besúgó című sorozatban (fotó: HBO Max)

Volt valami konkrét dolog a forgatáson, amire szívesen emlékszel vissza?

Az egész forgatásra szívesen emlékezem. Ami nagyon új volt, és tartottam tőle, (spoiler) az a szexjelenet volt. Konkol Máté Vakáció című kisfilmjében csak hangban kellett imitálnom, itt viszont már több minden látszódott. Azért romantizálva van a jelenet, nem látszott intim testterület. Persze a set is zárt volt. Végül egyáltalán nem éreztem kellemetlenül magam, a stáb is nagyon profin kezelte. 

Milyen kisfilmben láthatunk legközelebb?

A besúgó után forgattam közvetlenül Ladányi Jancsó Jákob az Elveszíthető dolgok szeretete című rövidfilmjét. Nagyon érdekes munkafolyamat volt, szerettem csinálni, komoly munkafolyamat volt, valószínüleg nyáron lesz látható a közönség számára.

Konkol Mátéval megint együtt dolgoztunk, remélem hamarosan láthatjátok a Budapest, zárt város folytatását, a Ki mint veti ágyát című rövidfilmet. Máté teljesen saját büdzséből forgatott, de erről majd remélem bővebben beszámol ő egy másik interjúban.