Demeter Geri kicsit hasonlít előző főszerepedhez, a Guerilla Barnabásához, akit szintén sodornak magukkal a történelmi események. Te érzel köztük rokonságot?

Ez valószínűleg az én személyemből fakad, hogy az ilyen kétes alakokkal találnak meg. Megfigyelők, akik nem nagyon mernek cselekedni, aztán ha mégis, akkor megkérdőjelezhető, amit csinálnak.

Ilyennek gondolod magadat is?

Egyáltalán nem, csak egyszerűen lehet valami adottságom, amiben mások ezt látják meg.

Alapból Gergőnek hívták a karaktered?

Igen, a Demeter Geri már megvolt. Ez valami sorsszerű dolog lehet nálam, a Guerilla címében is ott a Geri, nemrég pedig forgattam Tóth Barnával egy filmet, a Mesterjátszmát, és ott meg Istvánnak hívtak, mint a nagyapámat.

Hogyan jellemeznéd A besúgó Gerijét?

Az induláskor naiv, szinte ártatlan kisfiú. Ahogy felkerül Pestre, kénytelen lesz felnőni és meg kell tanulnia használni az erejét, még ha erre nem is túl kellemes dolgok kényszerítik rá. Nagyon-nagyon zavarja, hogy engedelmeskednie kell a rendszernek, nem csinálhatja azt, amit szeretne, miközben ott vannak a barátai és az egyetemi közeg, ami rendszert akar váltani. Végig morális kérdésekbe ütközik, ezekből rendesen kiképzi magát

Egyet tudsz érteni valamilyen szinten a döntéseivel?

Nehéz kérdés, én úgy érzem, hogy próbál ellavírozni a helyes és a kötelező dolgok között. Váradi Geriként nem feltétlen ezeket választanám, de közben meg számunkra szinte elképzelhetetlen helyzetben van. Vagy talán sajnos inkább egyre jobban elképzelhetőben.

Az SZFE-re jártál, a FreeSZFE támogatójaként volt részed abban, milyen, amikor a hatalom beavatkozik az ember életébe. Hogy élted meg?

A Vas utcai blokádról jártam a castingra. Jött a hatalom, ami a saját akaratán kívül nem néz semmi mást, azokat pedig, akik kifejezik az egyet nem értésüket, a rendszer ellenségének minősítik, mégha érveik tisztán szakmai alapúak, akkor is. Én már végzős voltam, az öt év alatt kiderült számomra is, hogy az egyetemnek vannak hibái, de a diákokat erről senki sem hallgatta meg, hierarchikus rendszer volt, még ha sarkítok is. Az egyetemfoglalás ezt szerette volna lebontani, a nagy vívmánya, hogy a felek (tanárok, diákok és dolgozók) akkor legalább elmondhatták a véleményüket, amikből inspiráló és előre mutató dolog születtek. Az SZFE azonban nem megújult, hanem el lett törölve. Ami helyette épült, az egy teljesen más dolog, véleményem szerint kevesebb szakmaisággal –például, tudományos fokozatok hiánya- de ezt el is mondták, hogy minimum 10 év mire beérik az, amit most elkezdtek. És addig?

Mennyit kellett dolgoznod a főszerepért és milyen érzés volt, amikor megkaptad?

Nagyon jó érzés volt, egyrészt azért, mert sorozatot korábban még sosem csináltam, másrészt pedig mert az HBO Max-nak készül, ami top kategória. Megtiszteltetés volt ide bekerülni, és sok szerencse is kellett hozzá. Egy évig tartott a casting folyamat, ezalatt tizenötször voltam bent náluk. Az első alkalomnál még izgultam, de utána már inkább olyan volt, mintha próbálni mentem volna.

Milyen élmény volt egy egész évadot forgatni a korábbi tapasztalataidhoz képest?

Kisebb-nagyobb eltéréssel, nem nehezebb, mint egy játékfilm forgatása, a napi rutin nagyon hasonló: odamész, eljátszod, aztán hazamész vagy hazavisznek. Ami keményebb volt benne, hogy 65 napig tartott, ami háromszor annyi, mint amit eddig forgattam. A napi 13-14 óra forgatás mellett meg kellett írnom a szakdogámat, és karanténba zártak, hogy véletlenül se kapjam el a COVID-ot, mert a második és a harmadik hullám között dolgoztunk. Három hónapot karanténban töltöttem, de csak annyit bírtam. Az utolsó hónapban, azt mondtam, hogy helló, mert már lassan a magánéletem is azt mondta nekem, hogy helló. Nehéz időszak volt, viszont örömteli, a sok belefektetett energiát visszakaptam a csapattól.

Melyik volt számodra a legemlékezetesebb jelenet?

Nagyon vicces élmény volt a negyedik rész vége, amikor a rendőrök körbe fognak, felraknak a JEEP motorházára és szétvernek. Édesanyámékat mindig ki szoktam hívni forgatásokra, mert érdekli őket. Kértem, hogy mondják, hogy melyik nap jönnének, és pont ezt választották. Szerencsére ők is sokat nevettek, és élvezték. Az egy szép nap volt.

A tartótisztedet játszó Thuróczy Szabolccsal szinte minden közös jeleneted hasonló. Milyen volt a közös munka?

Igen, mindegyik részben megvernek. Az első napom Szabival azzal a jelenettel kezdődött, hogy elkapja a grabancomat és felken a falra, emiatt izgultam is. Ő nem finomkodott, hanem odajött és egyből csinálta, és ez tök jó volt, nem pedig az, hogy odajön előbb és magyarázkodik, hogy bocsika, ez most akkor durva lesz. Meg tudott fogni úgy, hogy az nem fájt, vérprofi módon. Sokat forgattunk együtt és nagyon jó partner volt, aki végig odafigyelt rám. A forgatások alatt sokszor beszélgetünk, egy idősebb, sokkal tapasztaltabb színészként sok gyakorlati tanácsot tudott adni, ami a hasznomra vált. Nagyon korrektül, partnerként kezelt, és ez tök jó érzés egy pályakezdőnek.

Közben főként hozzád hasonlóan fiatal színészek alkotják a gárdát. Összekovácsolódtatok a forgatás alatt?

Persze, meg azért a csapatnak a nagyrészét egy-két kivétellel már ismertem. Nagyon vegyes társaság, SZFE-sek, Kaposváriak, vagy akár a Madáchból Borbély Ricsi. Sokfélék vagyunk, és közben meg mégis egy nagyon király csapat tudott létrejönni. A stábtagok is mondták, hogy nagyon szerettek velünk dolgozni, mert amellett, hogy szakmailag jól működtünk, végig ment az ökörködés is. Nagyon sok támogatást kaptam ezektől a srácoktól.

A sorozat az 1980-as évek közepén játszódik. 1996-os születésűként mennyire állt eddig hozzád közel ez a korszak?

Előtte nem sokkal csináltuk Hazai Attila Budapesti Skizo regényéből egy előadást, amivel bejutottunk a Segal Center Film Festival on Theatre and Performance 2022-es versenyprogramjába. Ez alatt a munka alatt már találkoztam a ’80-as évek egy szeletével. Európa Kiadót, Kontroll Csoportot, Bizottságot már korábban is hallgattam és nyilván találkoztam én is a szocializmus lenyomataival, tárgyi kultúrájával, de annyira nem ismertem behatóan a korszakot, illetve annyit tudtam, amit édesanyámék meséltek róla.

Beleástad magad utána?

Igen, Szentgyörgyi Bálinttól, és a rendezőktől Mátyássy Árontól és Miklauzic Bencétől kértem referenciának filmeket, például most a Dögkeselyű jut eszembe, de sok olyan filmet és sorozatot néztünk, ami vagy a korhoz vagy a beépített léthez kapcsolódott. Ezen kívül olyan könyveket is olvastam hozzá, amik a korszakhoz kapcsolódnak, Bálinttól Molnár Gál Péter Coming out című könyvét kaptam meg, aminek többször is hasznát vettem, illetve Machiavelli A fejedelem című könyve is hasznos volt. Ami amúgy Szávának és Demeternek egy közös kedvence.

Elképzelted, hogyan alakulna életed, ha most a 80-as években lennénk?

Szívesen lennék abban a korszakban is színész. Nagyon vonzanak azok a filmek, amiket a az olyan nagy öregek csináltak akkoriban, mint Jancsó, Tarr Béla, Szabó István.

Fotók: HBO Europe