Nemzetközi sikerek ővezik A kockaember eddigi útját, emellett újabb elismerésekre is jó eséllyel pályázik Dombrovszky Linda rendező és Somogyi György forgatókönyvíró alkotása: a Magyar Filmdíjak március 11-i díjkiosztóján két fronton is versenyben van, indulhat a Legjobb kisfilm díjáért és a Közönségdíjért is. (Utóbbi kategória jelöltjeire ide kattintva szavazhatunk március 8-ig.)

A kisfilmet mi is szerettük a tavalyi Friss Húson, így jellemezve a nyugdíjazásával hadilábon álló figura történetét: A kockaember egy harmincöt éve a futószalag mellett ülő gyári munkás (Kovács Zsolt) percre pontosan felépített mindennapjait villantja fel, akivel egy napon nagy örömmel közlik, hogy elérte a nyugdíjkorhatárt, holnaptól már nem kell jönnie. Az életét algoritmusok szerint élő férfi teljesen kétségbe esik, a napi rutin elemei kezdenek összekeveredni a fejében, a rendező pedig olyan tragédiával tesz pontot a történet végére, amely megváltásként is felfogható.”

A kockaembert bemutatkozása óta 17 ország 26 nemzetközi filmfesztiváljára válogatták be, szerepelt többek között a rangos Regensburgi Filmfesztiválon, két amerikai szemlén (a Myrtle Beach-en és a Crossroads-on), és az ausztrál Colortape Filmfesztiválon is. Dombrovszky Linda munkája eddig 12 díjnál tart, a New York-i ASIFF-ról a legjobb rendező, operatőr, forgatókönyv és férfi színész díját, a larissai Artfools fesztiválról Közönségdíjat és a 3. legjobb filmnek járó elismerést, míg a chilei South Film and Arts Academy Festival-ról a legjobb színésznek, jelmeztervezőnek és díszletnek járó díjakat hozta haza. Legutóbb pár napja, március 3-án, a spanyolországi 27. Muestra Internacional de Cine de Palencia-n kapta meg a Legjobb ifjúsági filmnek járó elismerést. A rendező ez utóbbit különösen fontosnak tartja, mert - miként azt lapunknak elmondta - a filmjeit kezdettől fogva inspiráló elöregedés problémája egy olyan ügy, ami épp a fiatal generációt érinti majd világszerte, egyre élesebben.

Címlap: Kovács Zsolt (Dombrovszky Linda: A kockaember, 2017)