Bogdán Árpád tavalyi nagyjátékfilmje, az egy tragikus bűntény következményeit három szemszögből bemutató Genezis indítja útjára a hetet. A megrázó filmdrámát délután a sokkal könnyedebb Ámbár tanár úr követi, főszerepben az esendő matektanárt alakító Koltai Róberttel és a gimnázium ellenállhatatlan szép lányát alakító Dobó Katával.

Az ötvenes évek fojtogató légkörében játszódik Gábor Pál Cannes-ban is díjazott filmje, amelyet este nézhetünk meg. Az Angi Vera címszereplője egy fiatal ápolónő (Pap Vera), akit szókimondó természete miatt pártiskolába küldenek, ahol szigorú ideológiai átképzést kap, miközben beleszeret egyik tanárába.

Koltai Róbert: Ámbár tanár úr

Kedd hajnalban négy férfi (Szabó Győző, Kovács Lehel, Nagy Zsolt, Gáspár Tibor) pikáns kalandjait vesézi ki Szajki Péter szexkomédiája, az Intim fejlövés. Éjszaka Martin Scorsese remekművében, a Taxisofőrben pattanhatunk be az anyósülésre a bűnös nagyvárosi utcákon portyázó vietnami veterán, Travis (Robert DeNiro) mellé. Szerdán Pedro Almodóvár tragikomédiájával ébredhetünk. A Volver főszereplője Penélope Cruz, akinek viharos családi életét a síron túlról visszatérő édesanyja igyekszik megoldani.

Este is egy különleges anya-lánya történet vár ránk, az Aurora Borealis – Északi fény. Mészáros Márta legutóbbi rendezésében egy Bécsben dolgozó ügyvédnő (Tóth Ildikó) tér haza Magyarországra, amikor megtudja, hogy édesanyja kórházba (Törőcsik Mari) került. A látogatás során fény derül egy megrázó igazságra, amit az idős nő egész életében titkolt lánya előtt.

Szajki Péter: Intim fejlövés

Csütörtökön a nemrég elhunyt Bruno Granzt láthatjuk a Távol és mégis közelben, amely a Berlin felett az ég folytatása. Wim Wenders filmje már a berlini fal leomlása után meséli tovább a két őrangyal történetét, akik a halandóságot választották. Éjszaka egy cselszövésekben gazdag, 1935-ös Jókai Mór adaptáció, Az új földesúr látható, főszerepben az osztrák tömlöcben raboskodó Jávor Pállal.

Péntek este Haumann Péter bukkan rá egy történelmi jelentőségű kincsre az A kard című szatírában. A Zrínyi Miklós lefejezésére használt fegyvert a hazafias hivatalnok egy bécsi árverésen pillantja meg, és még a kocsiját is eladja érte, hogy haza hozhassa. Csakhogy a bürokrácia nem várt akadályokat görget az útjába. Éjszaka Werner Herzog visz minket elátkozott expedícióra. Aguirre, Isten haragja főszereplője, Klaus Kinski mániákus spanyol konkvisztádorként hatol az Amazonas őserdejének és saját őrületének legmélyére.

Wim Wenders: Távol és mégis közel

Nincs hétvége a közszolgálati televízióban Jávor Pál nélkül, szombat délelőtt Tolnay Klári oldalán láthatjuk egy romantikus operettfeldolgozásban, az 1941-es Egy csók és más semmiben. Kora este Dargay Attila kedvelt meséjét, a Szaffit eleveníthetjük fel. Éjszaka rendhagyó utazásra invitál a 2009-es Príma primavéra, amelyben egy gyermeklelkű férfi (Lukáts Andor) és egy túl korán felnőtt fiatal lány menekülnek egy balszerencsés bankrablás következményei elől. 

Vasárnap délelőttre Sára Sándor klasszikus filmdrámáját ajánljuk. Az 1969-ban bemutatott Feldobott kő főhősét (Balázsovits Lajos) nem veszik fel filmrendezőszakra, így otthon marad a falujában, de itt is szembesül a hatalom kegyetlenségével. A délután két vígjátékkal lazíthatunk, a klasszikusok rajongóit Kabos Gyula fogja megörvendeztetni az Ez a villa eladó című 1935-ös bohózattal, amíg a bevállalósabb vígjátékok kedvelői a Megdönteni Hajnal Tímeát is választhatják. Éjfél után Gigor Attila thrillerje, az A nyomozó kínál további izgalmakat, amelyben egy egy magának való boncnok (Anger Zsolt) szokatlan módon göngyölít fel egy gyilkosságot.


Május 13. hétfő

Genezis (r.: Bogdán Áprád) / Cinemax 2 / 12:30

Ámbár tanár úr (r.: Koltai Róbert) / Film Cafe / 15:10

Angi Vera (r.: Gábor Pál) / M5 / 21:50

Május 14. kedd

Intim fejlövés (r.: Szajki Péter) / Film Cafe / 04:45

Taxisofőr (r: Martin Scorsese) / Cinemax / 23:20

Május 15. szerda

Volver (r.: Pedro Almodóvár) / Film Cafe / 04:05

Aurora Borealis - Északi fény (r.: Mészáros Márta) / Cinemax 2 / 20:30

Május 16. csütörtök

Távol és mégis közel (r.: Wim Wenders) / M5 / 21:50

Az új földesúr (r. Gaál Béla) / Duna TV / 23:05

Május 17. péntek

A kard (r.: Dömölky János) / M5 / 21:50

Aguirre, Isten haragja (r.: Werner Herzog) / Duna TV / 23:00

Május 18. szombat

Egy csók és más semmi (r.: Ráthonyi Ákos) / Duna World / 11:35

Szaffi (r.: Dargay Attila) / Prime / 19:15

Príma primavéra (r.: Edelényi János) / Prime / 23:25

Május 19. vasárnap

Feldobott kő (r.: Sára Sándor) / Duna World / 11:15

Ez a villa eladó (r.: Cziffra Géza) / Duna TV / 15:05

Megdönteni Hajnal Tímeát (r.: Herczeg Attila) / RTL II / 16:30

Május 20. hétfő

A nyomozó (r.: Gigor Attila) / COOL TV / 00:00

 Borítókép: Príma primavéra