Egy könyv keletkezéstörténete a legritkább esetben igényel 50 perces játékidőt, a Nagyon sajnálom viszont könnyedén tölti meg értékes és izgalmas tartalommal ezt a tágnak tűnő keretet. Már a felütés üdítő, rögtön a Világló részletek című monumentális emlékirat utolsó mondatáig ugranak, és azt próbálja értelmezni a dokumentumfilmet készítő Valuska László és persze az író, Nádas Péter.

Nádas Péter és a dolgozószobája / Fotó: Valuska Gábor

A folytatásban felváltva követik egymást a mű születésének szokványos részletei és meglepő vallomások. Kiderül például, hogy Nádas előszeretettel égette el saját kéziratait, sőt, egy részét beleépítette a gombosszegi házának alapzatába. Beszéljen a múlt megidézésének Freudon és Jungon alapuló technikájáról, újságírókról, akik úgy interjúznak vele, hogy még nem olvasták a könyvét, vagy akár az öreg körtefájáról, Nádast mindig nagy élvezet hallgatni. Az író vallomásai mellett álljon itt az enyém is: még semmit sem olvastam tőle, de ez a dokumentumfilm közelebb vitt ahhoz, leemeljen a polcról valamelyik könyvét. (V.D.)

Lógó kilincsre felépített élet

Nádas Péter portréja mellett Breier Ádám A báró hazatér című dokumentumfilmje lesz még a Margó programjában, ami a Sátántangó és a Werckmeister harmóniák íróját, Krasznahorkai Lászlót állítja a történet középpontjába. A film apropója az új regénye, a Báró Wenckheim hazatér bemutatója: a könyv megjelenése után, a rendező és alanya vonatra szállnak és leutaznak Gyulára, az író szülővárosába, ahol a fikció és valóság keveredéséből szövődött regénye is játszódik.

Időutazás Krasznahorkai Gyulájába, ami a saját bevallása szerint már egy teljesen másik város, a rendezővel az oldalán “parázson, a régi város hamvain lépkednek”. Életének legfontosabb állomásai közt a szülői házat, a kedvenc kocsmát és a híres gyulai víztornyot is felkeresik, miközben a regény (és több másik írásának) részletei felcsendülnek a háttérben. Családi tragédiákról mesél, a félbeszakadt zenei karrierről, és a találkozásról a nyegle, városi ficsúrral, aki vadidegenként dörömbölt az ajtaján húsvét reggel, hogy meg akarja filmesíteni a Sátántangót.

Az 50 perces dokumentumfilmben egy Krasznahorkai-féle továbbképzés is helyet kap, amiben gyulai tizenévesekkel beszélget a munkásságáról, és arról, hogy miért különleges, terápiás élmény, ha valami nagyon nagyon nagyon hosszú ideig tart. A film nézőjeként is legalább olyan érdekes ebbe belegondolni – itt az ideje, hogy újra levegyük a polcról Tarr Béla 421 perces remekművét és újra elmerüljünk benne. (P.J)

Október 20. 20:00 - A báró hazatér (Breier Ádám Krasznahorkai filmjének premierje)

Október 21. 13:30 - Nádas Péter: Nagyon sajnálom - Világló részletek (riportfilm)

Borítófotók: Valuska Gábor