Utoljára nagyjából fél éve, szeptember 27-én lépett egyszerre a közönség elé két hazai nagyjátékfilm. A Napszállta és a Paraziták a paradicsomban között egyenlőtlen volt a küzdelem, olyannyira, hogy az utóbbi film első hétvégi nézőszámait nem is adták ki. A Guerilla és a Most van most esetében már mindkét nézőszám rendelkezésre áll, Tompos Kátya vígjátékára voltak többen kíváncsiak. Hozzátéve, hogy két teljesen más típusú filmről van szó, amelyek másfajta közönséget céloztak meg. Amíg a Guerilla egy különleges hangulatú, történelmi témát feldolgozó szerzői alkotás, addig a Most van most sokkal inkább beleillik a plázamozik aktuális kínálatába.


A háromezres, illetve a másfélezres nézőszámmal egyik magyar premier sem lehet elégedett. Tompos Kátya legutóbb a Valami Amerika 3-ban tűnt fel, előtte pedig a Coming Out főszerepében volt látható a moziban. Mindkét alkotás nagy sikert aratott, a VA3 101 ezer, Orosz Dénes romkomja pedig 22 ezer nézővel nyitott. Ehhez képest a 3000 eladott jegy nagyon kevés, de rögtön hozzá is kell tenni, hogy a Most van most-ot nem támogatta a Filmalap, a bemutatót gyakorlatilag nem előzte meg reklámkampány. Az a legigazságosabb, ha Szajki Péter rendező előző vígjátékával, a Nejem, nőm, csajom-mal vetjük össze a Most van most-ot. Szajki 2012-as filmjéhez képest is visszaesett a nézőszám, a Nejem, nőm, csajom-ra 7977-en ültek be az elsőn hétvégéjén.

A Guerilla az Inkubátor program keretében jött létre, a reklámkampánya kreatív volt, de egyúttal szerény is, és az internetre korlátozódott. A film nézőszámát a többi Inkubátoros alkotás nyitóhétvégéjével érdemes összevetni. Az Egy nap-nak remekül megágyazott cannes-i díj és a lelkes kritikai visszhang, 9449-en ültek be rá az első időszakban. A hetedik alabárdos és a Virágvölgy már jóval szerényebben nyitott, 1509, illetve 1109 nézővel. Sajnos a Guerilla is hasonlóan alacsony számmal (1511) rajtolt el, pedig egy jól sikerült alkotásról van szó.

Mondhatjuk, hogy ez a realitás, de itt van egy népszerű téma, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, amelynek lehetett bízni az erejében. Talán majd a március 15-i ünnepi hétvégén sokan választják ünnepi programnak a Guerillá-t. A Mozinet óvatosan tervez a filmmel, előzetesen 5000 néző becsábítását tűzték ki célul a Guerilla teljes mozis pályafutása alatt.


2019-ben bemutatott magyar filmek nyitóhétvégéi:

1. Kölcsönlakás – 57 757 fő
2. Most van most - 3045
3. Guerilla - 1511