A II. világháború idején Tót Lajos (Sinkovits Imre) egy csendes kis falu tűzoltóparancsnoka valahol Észak-Magyarországon. Nem csak a közösségben örvend kitüntetett tiszteletnek, felesége (Fonay Márta) és lányuk, Ágika (Venczel Vera) is  rajongva szereti őt. Egy napon váratlan levél érkezik Tóték frontszolgálatot teljesítő fiától: az ifjú nem jön haza eltávra, de helyette az a megtiszteltetés éri a kedves famíliát, hogy felettese, Varró őrnagy náluk fogja kipihenni a harctéri megpróbáltatásokat.  

Tóték bíznak benne, hogy a tiszt majd közben jár a fiú érdekében és igyekeznek a lehető legjobb házigazdák lenni, ám a teljes idegösszeomlás szélén táncoló őrnagy (Latinovits Zoltán) kibírhatatlan szeszélyei őket is szép lassan az őrületbe kergetik. Varró lábadozás helyett teljesen átveszi a parancsnokságot a család élete felett. Miközben a valóságtól mindinkább elszakadó elméjű katona utasítására éjt nappallá téve dobozokat hajtogatnak, egy másik levél is érkezik, amelyet a falu jó szándékú, ám kissé együgyű postása, Gyuri Atyus gondosan elrejt előlük. Holott kiderülne belőle: megpróbáltatásaik hiábavalóak, ugyanis imádott gyermekük odaveszett az orosz fronton. Az őrnagy eredetileg kéthetesre tervezett látogatása pedig egyre csak tovanyúlik.

Örkény István 1966-ban megjelent Tóték című kisregénye eredetileg játékfilm forgatókönyvnek íródott, a szerző nem sokkal később színdarabbá is átdolgozta a szöveget. A színpad után a filmvászonra végül három évvel később, 1969-ben jutott el, Fábri Zoltán rendezésében. Az átlagemberek alapvető kiszolgáltatottságát, a parancsnoki lánc esztelenségét és az otthonainkba szenvtelenül befurakodó hatalmi rendszereket szatirizáló fekete komédia főbb szerepeiben a magyar színjátszás nagyjait láthatjuk: a jóhiszemű családfőt Sinkovits Imre, hűséges feleségét Fonay Márta játssza. A mániákus őrnagyként Latinovits Zoltán nyújt felejthetetlen alakítást, aki öt évvel később a történet rádiójáték változatában is megszólaltatta az ideggyenge katonatisztet. Páger Antal a helyi plébánosként tűnik fel, Darvas Ivánt pedig mesélőként hallhatjuk a filmben. 

Részletek a vetítésről a Facebook eseménynél találhatóak, a további vetítésekről pedig itt írtunk korábban.

Isten hozta, őrnagy úr! / 96 perc, 1969


Rendező: Fábri Zoltán

Író : Örkény István nyomán Fábri Zoltán
Operatőr : Illés György
Vágó : Szécsényi Ferencné
Zene : András Mihály
Szereplők : Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Fónay Márta, Venczel Vera, Páger Antal, Dégi István

A Filmhu-filmklub (Magyarok a háztetőn) az NKA támogatásával valósul meg.