A Budapest Rooftop Cinema nyolcadik évét kibővített, megújult területen indítja: nagyobb nézőtérrel, extra mozivászonnal, kényelmes napágyakkal és a legújabb digitális vetítéstechnikával készülnek a – remélhetőleg hosszú – szezonra. A közkedvelt és megszokott kult-klasszikusok és premierek mellett idén ráadásul tematikus programokkal, a Women's Night estéktől az Audiovisual Live Cinema performanszokig sok-sok újdonsággal készülnek a mozi szerelmeseinek. Jegyek a Cooltix oldalán kaphatók.

A nyitóeseményen, június 27-én Turán Eszter és Koltay Anna Budapest Underground: Elektronikus zene című dokumentumfilmje többek között arra is keresi a választ, hogy hogyan formálódott az elektronikus zenei szcéna és a party kultúra. Mint egyfajta korlenyomat, visszaidézi a 90-es évek hangulatát, amikor menő volt Acid Party-ra járni, mindenkit a Rave érdekelt, bejött a Goa Trance, a legjobb bulik pedig a Katlanban vagy a Frankhegyen voltak.

A Budapest Underground olyan csomópontokat érint többek között, mint az FMK, Kultiplex, Supersonic, Fáklya Klub, Trafó, Zöldséggyümölcs, Csacsacsa, Jailhouse, Merlin, West Balkán, Cinetrip, Corvin-tető, Ozora, Alkotótábor, vagy épp a Patex Klub. Ki az az Oleg, Naga, Titusz, Shuriken, AMB, Palotai, Cadik, Prieger Zsolt, Yonderboi, Zságer Balázs, és milyen zenekar a Korai Öröm vagy az Anima Sound System? Csakúgy, mint a sorozat többi epizódja, ez a film is sajátos képi világgal és sok archív felvétel segítségével idézi meg a közeg kialakulását és virágzását.

 

Hétfőn aztán egy ámokfutó gengszter mozit és egy vérbeli vámpír-horrort kapunk egyben Alkonyattól pirkadatig formájában. Rodriguez (rendező) és Tarantino (forgatókönyvíró és főszereplő) jó testvérekként, kart karba öltve mutatják meg nekünk, milyen is az igazi ponyva. Szinte perverz örömmel lubickolnak ebben a témában olyan sztárok közreműködésével, mint Gerorge Clooney, Harvey Keitel, Juliette Lewis, Tarantino ráadásul ezúttal a kamera másik végén is remekel.

A kedd egy fokkal kevésbé lesz véres: a romantikus komédiák atyja, Richard Curtis néhány éves remeke, az Időről időre ugyanis egy időutazó srácról szól, aki a szerelmet keresi. Spoiler: nem lesz olyan egyszerű, de azért meg is találja!

Bakony Alexa: Tobi színei (Forrás: Filmfabriq)

Június utolsó napján Bakony Alexa Tobi színei című dokumentumfilmjét mutatjuk be közönségtalálkozóval egybekötött premiervetítésünkön. A Tobi színeinek fő témája a támogató család fontossága a felnövésben és az identitáskeresésben, hidat képez az LMBTQ-emberek és a ciszheteró emberek között, egy érzelmes, éveken át követett történet az elfogadásról, az elengedésről és önmagunk megtalálásáról. A film most különösen fontos és aktuális, szeretettel várjuk a bemutatóra a sajtó képviselőit június 31-én, vagy pedig június 4-én, amikor is a nagy érdeklődésre való tekintettel még egyszer levetítjük a filmet!

Július elsején az elmúlt évek legőrültebb, semmihez sem hasonlítható magyar vígjátékát mutatjuk be, amely a szeretet korszakokon, nemeken, univerzumokon átívelő erejéről mesél. Badits Ákos rendező erőteljes elsőfilmes bemutatkozása, az Űrpiknik ötletesen ötvözi a fekete humort a sci-fivel és a drámával. A film számos fiatal tehetséges színészt vonultat fel, és ismét mozifilmben láthatjuk Árpa Attilát és a legendás énekesnőt, Zalatnay Saroltát is! A film előtt találkozhatsz az alkotókkal Badits Ákos rendezővel és Benedek Ágota forgatókönyvíróval és a főszereplőivel, Walters Lilivel, Takács Zalánnal. A beszélgetést Varga Ákos moderálja.

  

Pénteken aztán megint a zenéé és a hazai klubéleté a főszerep: jön a Budapest Underground: Rock! A sorozat negyedik része olyan csomópontokat érint többek között, mint az E-klub, a Thrash Mosh Club, a Tüzesvíz, a Petőfi Csarnok, a Total Car, a Süss Fel Nap, vagy a legendás Wigwam klub. Bemutatja a kiterjedt zenei szcéna irányzatait; hogyan csapódott le itthon a brit heavy metal új hulláma, hogyan létezik 35 éve a Metal Hammer/Hammer World, kiből lett thrasher, grunger, Csihar Attila hogyan lett a black metal szcéna hazai megalapítója, vagy épp kik csavarodtak rá a lehangolt gitárra és mi az a nu metal?

Az elmúlt évek egyik legszebb, leghangulatosabb romantikus filmje a napsütötte Itáliába csábít július 5-én, hétfőn. Az André Aciman bestselleréből készült Szólíts a neveden a 17 éves amerikai Elio (Timothée Chalamet) története, aki szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában tölti a nyarat. Apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver (Armie Hammer) érkezik, aki alaposan megzavarja az állóvizet.

Július 5-én az azúrkék tenger után térdig gázolhatunk a művérben: Tarantino kétrészes bosszúfilmjének első része: a Kill Bill a tetőn!

A teljes program és további infók megtalálhatók a Budapest Rooftop Cinema web- és Facebook-oldalán.