Nagyjából fél évig forgott az etyeki Korda-stúdióban Dwayne Johnson főszereplésével a Hercules: The Tracian Wars. A kisebb kulisszatitkokról, a forgatás alatt szerzett benyomásairól a pankrátorból lett színész rendszeresen beszámolt a Twitteren és az Instagramon, amit aztán a magyar sajtó is átvett. A Szikla a jelek szerint fontosnak tartotta, hogy követőit folyamatosan tájékoztassa a napi eseményekről, így volt, hogy a magyar díszletről áradozott, máskor meg színésztársairól posztolt képeket.

A jelenség azonban egyáltalán nem szokatlan, a friss vagy készülő magyar filmek mindegyike jelen van valamelyik közösségi oldalon, jellemzően a Facebookon. Ezekre általában a forgatásokon készült beszámolók vagy a filmről készült kritikák megosztása mellett werkfotók és a bemutatókon készült képek kerülnek ki (mint például A nagy füzet vagy az Isteni műszak esetében is), a spontán, kevésbé szerkesztett, kicsit kócos anyagok azonban ezekre az oldalakra egyáltalán nem jellemzőek.

MHT600

Megdönteni Hajnal Tímeát

Ugyanez elmondható a készülő magyar filmekről is: a Swing és a Megdönteni Hajnal Tímeát című produkciók stábja is októberben kezdte el feltölteni a saját oldalát. A szokásos cikkmegosztások mellett a saját tartalom mindkét esetben főként forgatási jelenetképeket jelentett, az elmúlt hetekben azonban ezek a felületek sem frissültek. A Megdönteni Hajnal Tímeát fotóiból egyébként a női főszereplő, Osvárt Andrea is posztolt az Instangramon. Ő szintén rendszeresen tájékoztatja a követőit arról, hogy éppen hol dolgozik, októberben például Svájcban forgatott.

A Swing szereplői közül Ónodi Eszter az, aki különösen Facebook-aktív, ráadásul ő nem csak a werkfotókat pakolja ki, hanem az egy-egy jelenet előtti-utáni fotókból is posztol. Így akit érdekel, elkaphat néhány pillanatot – a Swing mellett – a Bocs!, vagy az Anyám és más futóbolondok a családból forgatásából. Időnként ugyancsak megoszt egy-egy képet Lengyel Tamás, aki az elmúlt hónapokban több készülő produkcióban is szerepelt. Legutóbb egy Simon Kornéllal közös fotót posztolt az alábbi szöveggel: „Kacagtunk, most rettegünk. Hajnal Tímeát megdöntöttük, máris egy Víkendet töltünk közösen”.

A Kossuthkifli október végén posztolt utolsó fotóján Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter és Kapitány Iván a sokat emlegetett delizsánszon üldögél, a kép az utolsó forgatási napon készült. A Mancs című film forgatása szeptemberben fejeződött be, a stáb akkor egy közös nagy családi képpel búcsúzott, az oldal azóta nem frissült. A Coming Outnak december elején lesz a bemutatója, a Facebookon azonban csak a napokban indult el az oldaluk, melyen főként werkfotók láthatók, de fent van már a film plakátja és a trailere is.

mancs600

Mancs

Az eddigieknél sokkal interaktívabb az Argo 2 oldala, ahol a szokásos cikkmegosztások mellett a nyáron volt, hogy félkész házat, Hummert vagy éppen statisztákat kerestek a forgatásra, de időről időre bemutatnak egy-egy újabb szereplőt is („Ez az ARGO2 egyik női főszereplője. Épp azt a részt vágjuk, amikor nincsen rajta ruha…”). Árpa Attila amúgy eléggé aktív a Facebookon és a Twitteren is, előbbire például a most forgó Víkendről is került fel fotó.

Mátyássy Áron filmje a Tumblr-en nyomul, és a stáb a forgatások alatt naponta többször frissítette az oldalt. Gyönyörű képek, sejtelmes hangulat, és sok-sok apró információmorzsa. Akit érdekel, bekukkanthat a vágószobába, amelyet a forgatások idején egy mikrobuszban rendeztek be, de megnézheti azt is, hogyan bántak el a producerek a vérszomjas bakonyi medvével. Ráadásul a fotókon túl a stáb elkezdte felpakolni az erdélyi és az itthoni forgatásról szóló riportokat is. Mindent összevetve a vikendfilm.tumblr.com a mostani felhozatalban egyértelműen elvihetné a legtetszetősebb site címét. Ez a legéletszagúbb oldal, miközben a készülő magyar filmek túlnyomó többsége érezhetően mintha csak a legszükségesebb infókat igyekezne megosztani az olvasóikkal.

víkend600

Víkend

Pedig az ilyesfajta egyedi beszámolókra, még ha elvétve is, azért akad példa korábbról is. A régebbi produkciók közül például a legviccesebb oldal kétségkívül a 2006-os Sztornóé, amely a fentieknek mindenképpen egyfajta előfutára volt. A blogjukat napi szinten frissítették, az obligát fotók mellett pedig rövid, abszurd beszámolókban adtak hírt arról, hogy mi is történt az adott forgatási napon.

Filmezel és használod a közösségi site-okat, csak mi nem találtunk rád? A sornak nincs vége, küldd el az oldalad linkjét a filmhu@forum.film.hu címre, megnézzük, folytatjuk.