A késői időpont és a másnapi munkanap ellenére vasárnap este megtelt a varsói moziterem, a lengyel közönség mellett több itt élő magyar néző is kíváncsi volt Sopsits Árpád új rendezésére. (Legutóbbi mozifilmje a 2008-as A hetedik kör volt.) A rendező nem egyedül érkezett a vetítésre: vele volt a film két producere, Tőzsér Attila és Ferenczy Gábor, és Bárnai Péter színész is, aki a nyomozást vezető ügyészt, Szirmai Zoltánt alakítja. Sopsits Árpád a vetítés előtt néhány szóban bemutatta a filmet, hangsúlyozva, hogy jogos a film elé kihelyezett 18-as karika. Éppen ezért nem is akart a szó szoros értelmében „jó szórakozást” kívánni a közönségnek.

 

A vetítés utáni beszélgetésen a forgatást megelőző kutatómunkáról, és egy-egy motívumról kérdezték a rendezőt, aki elmondása szerint nem dokumentum-, hanem fikciós filmet akart készíteni, ezért akad benne olyan szál is, amit ő írt hozzá az eredeti történethez. Ahogy azt már a tavalyi forgatáson is elmesélte nekünk, főleg a fennmaradt dokumentumokra, és nem a martfűi lakosok emlékeire támaszkodott a forgatókönyv írásánál – 3400 oldalnyi jegyzőkönyvből és 160 oldalnyi vallomásból ismerte meg a tényeket. Nem csak a helyszín volt autentikus, hanem az események láncolata is: a gyilkosságok sorrendjét és az elhunytakról készült helyszíni fotókat is pontosan rekonstruálta a filmben.

Sopsits Árpád / Forrás: Varsói filmfesztivál

Sopsits szerint jól fogadták a filmet, meglepte, hogy nem háborodtak fel a durvább képeken, és a thriller vonal mellett a mélyebb politikai szálat is megértették – azért is örült, hogy beválogatták Varsóba, mert a lengyeleknek hasonló történelmi tapasztalataik vannak, és értik a politikai hátteret. Szerinte 20 évvel ezelőtt is hasonló reakciót váltott volna ki az emberekből, csak a nézők ingerküszöbe változott meg időközben: nem borítja ki őket olyan könnyen bármi, ami egy kicsit is brutálisabb az átlagosnál. Számos olyan esemény van a magyar történelemben ami filmre kívánkozik, most éppen Tisza István miniszterelnök 1918-as meggyilkolásának feldolgozására készül. 

Sztarenki Dóri a filmben / Forrás: Varsói filmfesztivál

Tőzsér Attila producer is tartott attól, hogy egy-egy jelenetet nehezen fognak tudni befogadni, de kellemesen csalódott a bemutató utáni reakciókon. Már egészen a korai fázisban részt vett az előkészületekben, az eredeti nyomozás során készített fényképek hatottak rá a legsúlyosabban. Külön premiert terveznek Martfűre, a forgatáson rengeteg volt a helyi statiszta, aki valamilyen rokoni szálon kapcsolódik vagy a gyilkoshoz, vagy az áldozatokhoz, ezért első körben nekik szeretnék levetíteni.

Bárnai Péter / Forrás: Varsói filmfesztivál

Bárnai Péter eredetileg a rém szerepére pályázott, de Sopsits sokkal inkább a feltörekvő ügyész karakterét látta meg benne, így kapta meg a szerepet. Egy hónapja volt felkészülni, ez alatt az ügyész eredeti feljegyzéseit és a vallomásokat is elolvasta. A martfűi lakosokkal való találkozást ő is nagyon élvezte, a helyiek nyitottsága meglepte, szinte zavarban is érezte magát, hogy milyen nyíltan beszéltek az eseményekről és a különböző bűntények részleteiről.

A martfűi rém a 32. varsói filmfesztivál Nemzetközi versenyfilmek szekciójában szerepel, a hazai bemutatóra november 10-én kerül sor. A filmről hamarosan érkezik a kritikánk is.