Goda Krisztina alkotótársa továbbra is Divinyi Réka forgatókönyvíró, Babos Tamás operatőr, Kálomista Gábor producer, régi színészei közül Fenyő Ivánnak kínál főszerepet, de ezúttal nem habkönnyű vígjátékot vagy gengszterfilmet látunk, hanem drámát, méghozzá dokumentarista stílusban. A tűpontos forgatókönyv Czető Bernát László Kakukk című kisregénye alapján készült, a 73 napig tartó forgatás Várpalota, Inota ipartelepein, Kazincbarcika utcáin, szanálásra ítélt lakótelepén zajlott, és Budapestre is jutott egy nagyon fontos jelenet.

veszettek2600

Már a főcím magával ragadja a nézőt (pedig még nem is beszéltünk a telitalálat előzetesről), egy fiatal fiú fut keresztül a film eljövendő színterein, irracionálisan szépen, finoman, mintha szállna. Nagy felfedezés ifj. Vidnyánszky Attila, övé a másik főszerep, ő a fiatalabb testvér, az erősebb, a bátrabb, a tehetségesebb, a sportember, bátyjának (Klem Viktor) jóval nehezebb sors jut. A szereposztás kiváló, Fenyő Iván, Györgyi Anna, Molnár Piroska, Nyári Oszkár, Csuja Imre mellett megjelenik a fiatal színészgeneráció legjava, Törőcsik Franciska, Bán Bálint, Béli Ádám, Fritz Attila, hogy csak főbb szereplőket említsük.

veszettek1600

Láthatóan a hatalom és a manipuláció természete foglalkoztatja a rendezőt: a dokumentarista pontossággal bemutatott történet, a tökéletesen kidolgozott karakterek, a szerethető, sodródó nagyra nőtt gyerekek, a fordulatok, az akciók, a ritmus, mind-mind a hatalmi függőség, a pszichológiai megtörés bemutatására törekszik. Amikor Fenyő Iván fekete motoros alakjában megérkezik a kisvárosba az ördög, a kallódó suhancokból „egyesületi fiúk” szerveződnek, akik „egyszer csak megértik”, csak rájönnek arra, hogy „tanulni, dolgozni, vinni valamire” a világnak ezen a táján leginkább egy rendvédelmi szervezet tagjaként lehetséges. Egy 62 százalékos munkanélküliségben élő láthatatlan kisvárosban nem sok választás marad, a gyengék kiszorulnak, „az erő, a rend, a fegyelem” pedig a szedett-vedett, kisebb lopásokból, kábítószer kereskedelemből élő srácokból előbb barna inges, majd fekete inges csapatokat szervez.

veszettek3600

A gépezet beindul, a tudományos elveken kiépített disztópia működni látszik, a kopaszra nyírt fiúk „katonásdit játszanak”, roma telepeket terrorizálnak, védelmi pénzt követelnek, a politikai erőterek letisztázódnak. Csak azt nehéz megérteni, hogy hová lesz a testvéri szeretet, a tisztesség, a barátság, a szerelmet már le sem merjük írni. A makro viszonyok mellett megismerjük egy autó, egy futócipő, egy testvérpár történetét, odaszegeződünk az apa és anya nélkül botladozó srácok fájdalmaihoz, örömeihez, bűneihez, szembesülünk mutyi-országunk kisstílű összekacsintásaival, miközben feltesszük magunkban a kérdést: biztos, hogy ezt akarjuk? Tényleg ilyenek vagyunk? Belerúgunk a gyengébbe és áhítattal nézünk az erősebbre? Bármit megteszünk egy kis elismerésért, törődésért?

veszettek4600

Goda Krisztina mérnöki pontossággal viszi végig a történetet, tökéletes ritmust alkotnak a mikró villanások, az érzékeny vágások és a dinamikus akciók, és már nem csak a főszereplő, de mi is az életünkért futunk. Összeszorult gyomorral tehetetlenül fészkelődünk kényelmes mozi székünkben, ki szeretnénk szállni, de nem lehet, hiszen „ezek is mi vagyunk”. A magyar film kimozdult végre Budapestről, mélyen átgondolt szociális kérdéseket vizsgál, teszi mindezt feszült, izgalmas, ha tetszik szórakoztató módon, régi tartozását törlesztve a Veszettekkel.