Nyolc év után új filmmel tért vissza 2020 elején Szabó István és magával hozta kedvenc osztrák színészét, Klaus Maria Brandauert is. Stephanus professzor (Brandauer), az elismert kardiológus, akit váratlanul nyugdíjaznak. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, ezért hazaköltözik a szülőfalujába, ahol körzeti orvosként kezd dolgozni.

Itt újra találkozik gyerekkori szerelmével (Kerekes Éva) és legjobb barátjával, aki időközben papnak szegődött (Eperjes Károly), ám nem feledkezhet bele a múltidézésbe, ugyanis kisstílű, ártalmas politikai csatározásokba keveredik, és saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz velük.

A főszereplők mellett olyan kimagasló magyar színművészeket láthatunk a filmben, mint Stohl András, Kerekes Éva, Udvaros Dorottya, Bálint András Csákányi Eszter, Szirtes Ágnes, Csomós Mari, Andorai Péter, Orosz Ákos és Börcsök Enikő. A filmet a Mephistóhoz, a Redl ezredeshez és a Hanussennhez hasonlóan ismét Koltai Lajos fényképezte. Producerei Sándor Pál és Tőzsér Attila. 

Klaus Maria Brandauer volt. “Nem volt arra szükség, hogy győzködjön. Az elmúlt 40 évben rendszeresen találkoztunk, jött ez a lehetőség, és természetes volt, hogy elvállalom” – mondta el interjúnkban Klaus Maria Brandauer arról, hogyan reagált a szerepre való felkérésre. A magyar rendező és az osztrák színész neve akkor vált ismertté a nagyvilág számára, amikor a Mephisto 1982-ben, első magyar filmként elnyerte az Oscar-díjat - együttműködésük pedig a 80-as évek folyamán két további Oscar-jelölt alkotást eredményezett, amelyekben a történelmi jelleg mellett visszatérő elem volt a hatalom és az egyén többrétű kapcsolatának vizsgálata is.

Szeretek vele dolgozni, mert nagyon figyelmesen, precízen, jó ízléssel dolgozik és ez nagyon megnyugtató a felkészült színésznek. István diszkrét ember, nem akar semmit előre elkiabálni és ez így jó. Ha az ember nem harsonaszó közben dolgozik, hanem szép csöndben” – nyilatkozta nekünk a rendezővel már a Redl ezredes óta többször együttműködő Eperjes Károly a forgatáson.

A falu korrupt polgármesterét alakító Stohl András negyedszerre forgatott Szabó Istvánnal, a közös munkáikról így foglalmazott: “Rögtön a főiskola után elvitt. Fantasztikus, egészen kivételes rendező. Soha nem mond egyetlen plusz szóval sem többet annál, ami fontos. Ő inkább hallgat, vár, figyelni, keresni kell a szemét, hogy együtt gyúrjátok ki a jelenetet.”

A Zárójelentés a 2020-as Magyar Mozgókép Szemle nyitófilmjeként mutatkozott be, amelynek díszvendége Klaus Maria Brandauer volt. A filmet 29.576 néző látta a hazai mozikban. 

Időpont: szeptember 16., szerda
Kapunyitás: 20:00
A vetítés kezdete: 21:00
Nyelv: magyarul, angol felirattal
Helyszín: Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Jegyeket itt lehet vásárolni.

Az előadáshoz kapcsolódó online beszélgetés elsőként a Várkert Facebook-oldalán látható a filmvetítés napján 21:00 órától.