Gauder Áron új filmje az NFI támogatásával, a Salamon király kalandjait és a Lengemeséket is jegyző Cinemon Entertainment gyártásában készült, és 100 alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye. A rendező idén nyáron részletesen is mesélt nekünk a Kojot négy lelke (akkor még Mindenem a rokonom) című új filmje készítéséről.

A Bereményi Géza és Gauder Áron forgatókönyvéből készült film állatokkal benépesített, folyton alakuló világában az indiánok mitikus figurája, a bajkeverő Kojot harcát láthatjuk a harmóniára törekvő Teremtő Öreggel. A film egy letűnt világ bölcsességét meséli el: bemutatja az indiánok gondolkodását és önzetlen kapcsolatát a természettel, és emlékeztet arra, hogy az emberiség előtt álló kihívások egyetemesek, és mindannyiunknak meg kell találnunk a helyünket a teremtmények között, az élet nagy körforgásában. A természethez és minden élőlényhez szorosan kötődő indián kultúra erkölcse és bölcsessége közel áll a modern környezetvédő és zöld mozgalmakhoz. A film ezt a gazdag, varázslatos és erőteljes tudást frissen és újszerűen kívánja vászonra vinni.


A filmterve előtt Gauder Áron és a Cinemon Entertainment két rövidfilmet készített indián mesék alapján, a Kojot és a Szikla, valamint a Kojot és a sápadtarcú jelentős nemzetközi fesztiválsikereket értek el, világszerte számos díjat gyűjtöttek be, többek között Annecy-ban, az ottawai, a hirosimai, a Los Angeles-i és az Anima Mundi animációs fesztiválokon. A Cinemon gyártási folyamatáról a film producere, Temple Réka mesélt nekünk a Filmgyár podcast adásában.

A rajzokat a rendező, Gauder Áron készítette, az animációs rendező Baumgartner Zsolt volt, a film zenéit autentikus indián dalokból állították össze. A főszereplőknek Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda és Széles Tamás kölcsönözte a hangját, a további szerepekben Vida Bálintot, Vida Sárát, Scherer Pétert, Bolla Róbertet, Kautzky Armandot, Előd Álmost, Debreczeny Csabát, Vida Pétert, Schneider Zoltánt, Kis-Kovács Lucát és Faragó Andrást hallhatjuk. 

A filmet 2023. március 16-tól vetítik a magyar mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.