A dévai otthon egyetlen albínója, Kató a kamaszkor első nyarán ki akarja deríteni, hogy mennyit ér. Új barátot keres, csábítani próbál, majd átkot mond arra, aki nem szereti eléggé – de ő is halálra rémül attól, hogy mire képes. A Déva árvaházi western az üres strandok, ártéri erdők és elrontott barátságok festői szépségéről. A film egy árvaházban élő albínó lány, Kató és egy önkéntes, Bogi kapcsolatáról szól. A gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

Szőcs Petra első nagyjátékfilmjének világpremierje a velencei filmfesztiválon volt, novemberben a sevillai filmfesztivál programjába, az év elején Göteborgba is beválogatták. A cottbusi fesztiválon nemrég pénzdíjjal járó elismerést is nyert: a Dialog díjat kapta meg, amelyet a kultúrák közötti elfogadásról szóló filmnek ajánl fel a német külügyminisztérium.

Forgatókönyvírója Nagy V. Gergő és Szőcs Petra, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László, a rendező munkatársa Bodor Balázs. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.

A film november végén kerül moziforgalmazásba, első vetítése november 30-án lesz a Tabán moziban, december 1-jén pedig a Toldi moziban lehet majd megnézni.

Forrás: magyarhangya