Kajlik Eszter a Freeszfe végzős forgatókönyvíró hallgatója, aki a lengyelországi abortusztörvényről készült animációból inspirálódva készített animációs rövidfilmet a Filmtett Workshopon a szülészeti erőszakról, melyet a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen eseményhez kapcsolódva egy hétig elérhetővé tett.

Az ún. férjöltés azt jelenti, amikor a gátmetszés után plusz öltéssel szűkebbre varrják a szülő nő kitágult hüvelyét, hogy a férj számára olyan legyen a szexuális együttlét, mint a szülés előtt. "Holott a férfiak szexuális érzetét nem a hüvelybemenet szélessége, hanem a hüvelyizomzat állapota befolyásolja (mely például intimtornával javítható), így a férjöltés még csak az állítólagos célját sem tölti be." – mondta el a Dot & Line-nak a rendező.

"Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülészeti erőszak témája ne legyen tabu; ismerjék el a súlyát, kerüljön be a köztudatba és alakuljon ki róla párbeszéd." – mondta Eszter. "Fiatal nőként különösen megérint, amikor mások személyes tapasztalatairól olvasok. Ez késztetett arra, hogy készítsek egy animációs rövidfilmet a férjöltésről. A hitelesség jegyében a narráció olyan nők mondataiból áll össze, akik a férjöltés valódi elszenvedői. Ehhez nagy segítség volt számomra a Másállapotot a szülészetben! mozgalom ismeretterjesztő munkája."

A rövidfilm jelenleg november 28. és december 5. között érhető el, a Másállapotot a szülészetben! mozgalom által szervezett NŐ a hangunk! országos megmozdulás keretében. Vasárnap óta több mint 35 ezren látták Vimeón, az alkotó számos pozitív visszajelzést kapott róla szakmabeliektől és a szülészeti erőszak elszenvedőitől egyaránt.

Forrás: Dot & Line