Császi Ádám, a Viharsarok rendezőjének új filmje a Tudás Hatalom csoport Cigány magyar című színdarabját veszi alapul. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el öt nehéz sorsú fiatal roma valós történetét. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal. “A darabban a szereplők a színpadon állva történeteket meséltek, sokszor a saját életükből merítve. A színdarab születéséből indult ki az egész, de amikor Berlinbe utaztak a fesztiválra, akkor ugrott szintet a filmterv. Összefonódott a már meglévő élményük azzal, ami koncentráltan érte őket odakint” – mesélte korábban a filmhunak Bodzsár István producer a filmről. A film a színdarab elkészültét, és főleg az itthoni és berlini történetét dolgozza fel, illetve azt a sokszor szürreálisba hajló utat, amin a darab szereplői keresztülmennek a nemzetközi környezetben.  

Ez a film hitet adott a benne szereplő roma fiataloknak

 

Ha visszanézünk az utóbbi időben elkészült filmekre, nem nagyon találunk olyat, ami azokkal a fajsúlyos társadalmi kérdéssel foglalkozna, mint amikkel a Háromezer számozott darab” – mondja Bodzsár István. A producer kiemeli, filmjük roma szereplőiben komoly küldetéstudat van, a roma sztereotípiákkal kapcsolatban akarnak változást előidézni. „Azt gondolják, hogy ez egy magyar sajátosságokat tárgyaló film, de nem az. Mi, Magyarországon ezeken a roma szereplőkön keresztül tudunk beszélni erről, de ez egy sokkal általánosabb kérdés.” 

Ez egy realisztikus fantasy-történet

 

Minden, amit a filmben látunk, az megtörtént fiktív eseményeken alapul” – viccel Farkas Franciska, a film szereplője. A film a társulat furcsa utazása, amelyben elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között, a rétegek kuszaságát pedig a színésznő pimasz intrójával csak tovább mélyíti. Hogy Vilmányi Benett mit fog csinálni a filmben, ez egyelőre nem derül ki, mindenesetre a werkfilmben ő is felbukkan. 

Ők is így beszéltek volna magukról

 

Császi Ádám számára a Háromezer számozott darab személyes vetülete a legfontosabb. A rendező számára alapvetés volt, hogy ne bábukként kezeljék a szereplőiket, és ne adjanak szájukba olyan mondatokat, amiket ők maguk nem mondanának. „Ez a film legalább annyira a társulaté, és képviseli az ő perspektívájukat, mint amennyire az enyémet. Az eredete száz százalékosan roma fiatalok perspektívája. Roma fiatalok írásai arról, hogy mit jelent romának lenni, mit jelentett nekik felnőni, kik ők, mitől lettek ők azok, akik. Ebből az anyagból csináltam a darabot, majd abból a filmet. Nagyon fontos nekem, hogy az ő élményeikben gyökerezik, nem kitalált történetekben.” 

A Háromezer számozott darab április 6-án kerül a mozikba a Mozinet forgalmazásában. A főszerepeket Farkas Franciska, Horváth Kristóf, Oláh Mizo Edmond, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Varga Norbert és Wieland Speck játsszák, mellettük Elek Ferenc, Rába Roland, Sena Dagadu, Sütő András, Szakács Hajnalka, Varga Ádám és Vilmányi Benett is feltűnik. 

 

A premierig további, a film hátterét megvilágító videók, érdekességek is fel fognak kerülni a Mozinet YouTube-csatornájára, illetve a film Facebook- és Instagram-felületére.

A Háromezer számozott darabot először március 15-én lehet látni premier előtti vetítésen, melyről további információkat itt találsz. A film után Horváth Kristóf (Tudás Hatalom), Bódis Kriszta (Van helyed Alapítvány) és Márton Joci (Ame Panzh) beszélget majd a Toldiban. Jegyvásárlás itt.

A cikk a Mozinettel együttműködésben született.