Az "első cigány paleontológussal" és az "első cigány profi táncossal" is megismertet a Háromezer számozott darab kamerába beszélős, provokatív kiszólásokkal teli első előzetese, amiben Farkas Franciskától még az is elhangzik: „Azért akartam cigánynak születni, hogy legyen mivel takarózni".

Császi Ádám, a Viharsarok rendezőjének új filmjében egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük valós történetét, vagyis: a nyomorukkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiákkal. 

 

A film a társulat szürreális utazása, amely elmossa a határt fikció, abszurd és szociografikus valóság között. Lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni? Vajon szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete?

A nagy sikerű Cigány magyar című színdarabot adaptáló Háromezer számozott darab nemrégiben elnyerte a Tallinni Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a Rebels with a Cause szekció különdíját. 

A főszerepeket Farkas Franciska, Horváth Kristóf, Oláh Mizo Edmond, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Varga Norbert és Wieland Speck játsszák, mellettük Elek Ferenc, Rába Roland, Sena Dagadu, Sütő András, Szakács Hajnalka, Varga Ádám és Vilmányi Benett is feltűnik. 

A Háromezer számozott darab április 6-án debütál a mozikban a Mozinet forgalmazásában.