A megmérettetésen kilenc témában lehet indulni, köztük klasszikus természetfilm, tudomány és természet, vagy vidéki élet és hagyományok témában. A nevezés február végén zárul.

Ersók Nóra, a szemle kommunikációs felelőse kiemelte: a jövő évi, harmadik gödöllői természetfilm-fesztivál újdonsága, hogy nemcsak Gödöllőn, hanem a tervek szerint 12 vidéki nagyvárosban, többek közt Hatvanban, Debrecenben, Miskolcon vagy Kaposváron is várják a téma iránt érdeklődőket. A három napos, ingyenes vetítéseket felvonultató műsort sokszínű környezet- és természetvédelmi programok, kiállítások kísérik.

A szervezők célja, hogy a rendezvény segítségével minél több, a természet, természetvédelem, környezetvédelem és tudomány területén tevékenykedő tehetséges alkotónak biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget, ezen felül bekapcsolják őket a téma nemzetközi filmes világába.

 

2016-ban a világ kiemelkedő nemzetközi természet- és környezetvédelmi filmfesztiváljait koordináló Green Film Network a tagjai közé választotta a gödöllői mustrát, megnyitva ezzel az utat a hazai résztvevők nemzetközi fesztiválokon való rendszeres megmérettetésére és kapcsolatok teremtésére. Ersók e mellett kiemelte: „Ugyanilyen fontos célunk, hogy felhívjuk a diákok, a fiatalok figyelmét a környezet- és a természetvédelem fontosságára, ezért nemcsak különleges programokkal várjuk őket, hanem alkotóként is számítunk rájuk”.

2016-ban egyébként több mint 300 nevezés érkezett a világ 34 országából, és 10 és fél ezer volt a regisztrált fesztiválozók száma. A rendezvény már a második évében Magyarország egyik legnagyobb környezet- és természetvédelmi tematikájú fesztiváljává nőtte ki magát. A gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra 2017. május 26. és 28. között kerül sor.

(Forrás: MTI. Címlapon: Részlet Mosonyi Szabolcs: Vad Kunság - A Puszta rejtett élete című fimjéből.)