Joaquín Almunia, az EB versenyjogi kérdésekért felelős biztosa levélben tájékoztatta a Filmalapot arról, hogy a Bizottság jóváhagyta a magyarországi filmes adókedvezmény 20 százalékról 25 százalékra való emelését.

A 2004-ben Magyarországon bevezetett filmtámogatási programnak köszönhetően évről évre jelentős nemzetközi produkciók érkeznek hazánkba forgatni, ezzel párhuzamosan pedig egyre több forrás biztosított a magyar filmek gyártására. Tavaly a Nemzeti Filmiroda nyilvántartása szerint 35 százalékkal növekedett a közvetlen filmgyártási költés a 2012-es évhez képest.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt a magyarországi forgatási lehetőségek iránti külföldi érdeklődés, az elmúlt másfél évben nyolc külföldi film forgott hazánkban. 2013 februárjában Budapesten kezdték el forgatni az 1890-es években, Londonban játszódó történetet, a Dracula-t amelynek főszerepét a Tudorokból ismert Jonathan Rhys Meyers alakította. 2013 októberében itthon vették fel Brett Ratner Herkules című filmjének jeleneteit, Mükéné királyát Ralph Fiennes öccse, Joseph Fiennes alakította, a mükénéi királynő szerepét pedig Palvin Barbara kapta. A BBC két sorozatának (a James Bond megalkotójáról, Ian Flemingről szóló minisorozat és a Strick Beck negyedik évada) felvételeire is nálunk került sor. A Budai Várban forgatták a The Selection pilotját, az Alatriste című spanyol filmsorozat 13 epizódjának felvételeit pedig 150 napig, nagyrészt az etyeki Korda Stúdióban, illetve a Mafilm fóti telepén készítették. Sokan látták a Budapesten Adrien Brody-t, aki a Houdini főszerepét játszotta (olvasd el interjúnkat a film grafikusával!), anyját pedig Ónodi Eszter alakította. Idén tavasszal ismét felbolydult a magyar főváros, hiszen Jude Law főszereplésével forgatták a Spy című akciókomédiát.

A tervek szerint ősszel hatályba lépő változás értelmében a közvetett támogatás, azaz a filmes adókedvezmény mértéke az elszámolható filmgyártási költségek 25 százalékára emelkedik a mostani 20 százalékról. A változás hatályba lépéséhez szükséges még a mozgóképről szóló törvény módosítása, amelyet az Országgyűlés várhatóan az őszi ülésszak folyamán fogadhat el.

Az adókedvezmény emelésnek köszönhetően ismét Magyarország lehet a legvonzóbb filmes úticél, hiszen a 25 százalék egyedülálló a régióban.

A parlamenti jóváhagyást követően ősztől a magyar filmeseknek kedvező jelentős változás lehet, hogy más európai országok példáját követve a magyar filmek is részesülhetnek akár 100 százalékig terjedő állami támogatásban, beleértve a 25 százalékos közvetett támogatást.