A Raleigh Studios a legnagyobb hollywoodi független stúdió, rákospalotai Raleigh Studio Budapest a cégcsoport európai központjaként működik fővárosunkban: a hat műteremből álló komplexum májusban nyitott, és máris forgatnak benne. Megkezdődött ugyanis a Monte Carlo forgatása, amelyben három lány (Katie Cassidy, Selena Gomez, Leighton Meester) utazgat a film története szerint Párizsban és Montecarlóban, holott a teljes filmet Budapesten, illetve a rákospalotai stúdió díszletei között forgatják majd. (Jártunk a díszletben, de szigorúan tilos volt fotózni, valami szállodafolyosót meg szobabelsőt ácsoltak a nagy fűrészporban.)

raleigh36_280
Háttérben a szemétégető Még képek a stúdióról

Steve Auer a stúdióbejárásakor beszélt a filmhunak a Raleigh-ról (ejtsd: rali) is: összesen hat stúdiójuk van, ebből öt az Egyesült Államokban (a detroiti épül, három Los Angeles-ben van, egy pedig Louisianában). Így a rákospalotai komplexum a cég európai központja, itt vannak a Raleigh, a Origo Film Group és a FotoKem irodái is. Michael Moore, a Raleigh elnöke a sajtótájékoztatón hat év előkészítő munkáról beszélt, Steve Auer séta közben úgy mondta, 2007-ben dőlt el véglegesen, hogy az európai központ Budapesten lesz. Magyarország legfőbb csábereje a 20%-os adókedvezmény, és mivel a Raleigh székhelye Los Angeles-ben van, remélik, sok produkciót tudnak majd Magyarországra csábítani.

raleigh13_280
Műhelyek, raktár, ARRI butik Még képek a stúdióról

Jelenleg is számos produkcióval vannak kapcsolatban, de Steve Auer konkrétumokat még nem említhetett, csak hogy kifejezetten játékfilmekkel tárgyalnak, noha a szolgálatatások elérhetőek reklámfilmek és televíziós alkotások, sorozatok gyártásához is, az előkészítéstől a forgatáson át az utómunkákig. A Monte Carlo-t ugyan még nem Rákospalotán hívják elő, hiszen a FotoKem utómunka stúdiója még nincs teljesen kész, látogatássunkkor még meszelték a falakat. A FotoKem utómunkastúdiót Auer úgy jellemezte, hogy a jelenleg Magyarországon elérhető technológia előtt járnak jó tíz évvel: olyan 4K szkenner, amellyel ők dolgoznak, kettő van a világon, egy Los Angeles-ben, egy pedig Rákospalotán.


A hat stúdióból háromban jártunk: kettőben ugye a Monte Carlo dolgozik (ebből egyet láthattunk), a két egybenyitható, ahol a sajtótájékoztatót is rendezték, most is üresen áll, illetve megmutatták nekünk a legnagyobb, legszuperebb studiót is. (Jelenleg a Raleigh-é a legnagyobb magyarországi stúdió, ugyanis a Korda-féle hatos, vizes felvételekre is alkalmas superstage még mindig nem készült el.) Minden stúdió fekete borítású (ellentétben a fóti fehér falakkal, a Raleigh a fény- és visszhangelnyelő fekete borításra esküszik). Két stúdió is egybenyitható, illetve kettéválasztható, minden studióhoz tartoznak melléképületek, itt a produkciós irodák, öltözők, sminkesek kaphatnak helyet.

raleigh1_280
Óriási nagy betonlegók Még képek a stúdióról

Az épületek különlegessége, hogy kívülről nagy szürke betonlegóknak néznek ki, éppen azért, mert az épületek külső oldala is beépíthető, áram, víz, mindenféle kábel hangszigelten ki van vezetve a szabadba. "Minden négyzetcentimétert forgatásra alkalmassá kell tenni"- vallja Auer. A területhez tartozó 3,7 hektáros külső, az ún. backlot is komfortosítva van, bármit fel lehet oda építeni, noha ők saját díszlettel (mint Etyek vagy Fót) nem rendelkeznek. Auer megemlítette, hogy a fóti tűzeset miatt nagyon szigorú tűzvédelmi előírásoknak kellett megfelelniük, így a dekorelemnek tűnő tavacska is (ami látogatásunkkor sajnos üres tátongott) esővizet gyűjt, de alkalomadtán a tűzoltásban is  részt vehet, illetve mint azt láttuk, 24 órás tűzoltó ügyeletet kell tartaniuk, hiszen például a Monte Carlo díszlete is nagyrészt fa.

raleigh5_280
Hatalmas méretek Még képek a stúdióról


Auer a bejárás során számtalanszor hangsúlyozta, hogy nem a magyar stúdióktól akarnak munkát elvonni, éppen ellenkezőleg, nyitottak a szinte szomszédos Mogyoróddal és Fóttal való együttműködésre, sőt, az M0-son keresztül még a pomázi Stern sincs messze. A Raleigh a hazánkban forgató produkciók számát szeretné növelni, ahogy Auer fogalmazott: "Jelenleg London a legjobb európai forgatási helyszín. A mi célunk, hogy Budapest legyen a második legjobb." A Raleigh a teljes gyártási spektrumot lefedi: a telepen található ARRI butikból kölcsönözhetőek a kamerák, jelmez-és díszletraktár is rendelkezésre áll, a forgatott anyagot a helyszínen elő lehet hívni, a kis privát vetítőben megnézni, szóval egy egész film el tud készülni úgy, hogy ki sem kell lépni a stúdió területéről. A komplexum egyébként négy méter magas löszfallal van határolva, amelynek hangszigetelésen kívül még az is a célja, hogy a kíváncsi tekintetek elől őrizze a stúdió nyugalmát.

raleigh8_280
Négy méter magas löszfal és a cuki golfautó Még képek a stúdióról


Ellakni egyébként szuper lakókocsikban lehet: mi egy luxuslakóuatóban tettünk látogatást, éppen olyan volt, mint amilyet Jim Jarmusch Lakókocsi, belső, éjszaka című 10 perces kisjátékfilmjében láthatunk: nappali, fürdővel kombinált háló, külön konyha, dolgozószoba keresi a sztárok kényelmét. A Raleigh eszközbérléssel foglalkozó részlege, a HollywoodRental két ilyet kölcsönzött a nemrégiben hazánkban forgató Bel Ami-nak, ötöt pedig az Eagle of Ninth-nak, szóval még az is lehet, hogy Uma Thurman, Robert Pattison vagy éppen Jamie Bell járt előttünk a lakóautókban.

raleigh31_280
Jamie Bell vagy Robert Pattison lakott ebben Még képek a stúdióról

 

A Raleigh május közepén nyitott meg, bemutatkoztak a sajtónak, körbevezették egy expo keretében a szakmát, majd belevágtak a munkába, forgatni kezdték a Monte Carló-t. Most párszáz ember dolgozik a telepen, nagyrészt magyarok, de ha minden kapacitás ki lenne használva, akkor egy-kétezer embernek is tudnának munkát adni. Amikor a Hellboy 2 2005-ben hazánkban készült, megölt mindent, nem lehetett forgatni semmi mást, minden magyar szaktudást elszipkázott a Nagy Nemzetközi Produkció. Auer szerint a helyzet azóta javult: most már három international crew van az országban, sőt, akár már négy Nagy Nemzetközi Produkciónak is lenne hely az országban, de ennyi jól képzett, angol nyelven beszélő filmes szakember nincs az országban, így ahogyan minden stúdiótulajdonos, Auer is a képzés fontosságát emlegette - a Raleigh távlati terveiben szerepel filmes oktatási központ kiépítése is.

raleigh34_280
Minél több produkció Még képek a stúdióról

Hollywood itt van a Dunánál: Rákospalota egyik nagy vonzereje a fekvése volt, az M3-ason keresztül a belvárosból könnyen megközelíthető, tehát a nagy sztárokat lehet ötcsillagos hotelekben lakatni, és a repteret is rövid autózás után el lehet érni. Sőt, a hátránynak gondolt szemétégető is előnnyé vált: az erőmű hőjét is használják a fűtés során, bár Auer arca így is elkomorodott a fűtésszámla emlegetésekor.

raleigh17_280
Minden egy helyen Még képek a stúdióról

A 17 milliárd forintos projektet az amerikai stúdió magyar befektetőkkel, az Origo Film Grouppal közösen valamint az ITD Hungary, a magyar befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség közreműködésével hozta tető alá: a tizennyolc hektáron felépült csaknem 40,000 m2 alapterületű műterem jött létre. A budapesti stúdió számokban.

raleigh_map_500