Legfeljebb egymástól és a szemlezsűrik hozzászólásaiból tanulhatnak

Szerencsére, ahogy telt a szombat, úgy kerültek elő az egyre jobb filmek, pedig néhányan már kezdtük elveszíteni türelmünket. A tavalyi filmszemlén is versenyprogramban szerepelt Zártkörű friss, fiatalos lendületével, egy helyszínen néhány óra alatt rögzített képsoraival nagy tetszést aratott. A klipesre vágott film egy söröző négy asztalánál helyet foglaló páros beszélgetésébe hallgat bele, néha csak egy-egy félmondat erejéig, máskor a szereplők gondolatait hallatva. Az elvált apa ritkán látott fiával ebédel, két melós munka utáni sör mellett kártyázik, az egyoldalú szerelemtől szenvedő, de a szituációt megoldani képtelen pár kávézik, és itt van még két fiatal lány. A néhány perc alatt betekinthetünk nyolcuk életébe, képet kapva arról, hogy milyen mindennapos gondokkal küzdenek. És persze arról, mennyire elbeszélünk egymás mellett, mennyire nem figyelünk a másikra.

Az első díjat érdekes módon egy, még 1978-ban forgatott, de csak most befejezett film, a Sztálin kantáta nyerte. A nagy szovjet vezér 70. születésnapjára (1949) gyerekeknek kiírt rajzpályázat igaz történetét dolgozza fel az alkotás, egy díjnyertes rajz készítésének munkafázisain keresztül. A dolog érdekessége abban rejlik, hogy a rajz mintájául egy abban az időkben illegálisan birtokolt egy dolláros bankó motívumai szolgálnak. Tulajdonképpen a felnagyított bankjegy 1-ese helyére került a 70-es szám, középre pedig Sztálin fotója. Így készült a Sztálin-dollár. Szerencsére senki nem leplezte le a titkot, hiszen abból a „valutabitorlóknak” komoly baja származhatott volna.

A versenyprogram után a háromtagú zsűri (Buglya Zsófia, esztéta; Csáki László, képzőművész, filmrendező; Csorba Gyula, a Szentesi Kistérségi Civil TV vezetője) értékelte a látottakat, építő jellegű kritikával segítve az alkotók további munkáját, mindazonáltal véleményem szerint túlságosan megengedően, nem elég szigorúan. Bár nem szabad elfelejtenünk, hogy itt mégiscsak független (amatőr) filmesekről van szó, akik legfeljebb egymástól és a szemlezsűrik hozzászólásaiból tanulhatnak.

Díjak:

1. díj: Péter M. László: Sztálin kantáta
2. díj: Kelemen Ilona: Zártkörű
3. díj: Petrusák János, Ráthy Tibor, Bogdányi Ferenc, Koncz András: Szalmazsákos éjszakák

Különdíj:

Koncz András, Matyasovszki József: A csodadoktor
Szitha Miklós, Joób Olivér: Nyíregyháziak a forradalomban II-III.

Elismerő oklevél:

Sándor Zsolt, Rózsa Péter: Leves
Pilván Adrián: Para(noir)
Szegedi Ifjúsági Filmstúdió: A mi kollégiumunk
Vásárhelyi-Faragó Kata: Skizo