A fesztivál nyitófilmje a Motorcycle Diaries című játékfilm, amely Che Guevara életét meséli el játékfilmes keretek közt. A zárófilm Wong Kar Wai legújabb filmje, a science-fiction keretek közt játszódó, régóta várt 2046.

Retrospektív vetítések idén két szekcióban is lesznek: az egyik Damien Odoul francia rendező (meglehetősen rövid) munkásságát mutatja be, az Il Ritrovato: the Rediscovered cím alatt pedig Valerio Zurlini olasz kultrendező nyolc alkotása fut. Zurlini leghíresebb filmje az 1968-ban készült Black Jesus, amely a hatvanas évek "forradalmi mozijának" ékes darabja.

Edinburgh-ban hagyományosan erős a dokumentum- és rövidfilmek felhozatala. Idén a rövidfilmeken belül is tematikus szekciók segítik a választást: külön brit, skót, skandináv, valamint különös módon "európai" blokk is vannak, valamint egy retrospektív a Mediawawe-ről ismerős Shane Meadows filmjeiből. Két blokk a dokumentum-rövidfilmek számára jött létre: az American Dream és a Personal Stories a rövid, lírai dokumentumfilmek gyűjtőhelye. A "nagy" dokumentum kategória slágerfilmje idén Morgan Spurlock Super size me című McDonalds kritikája. A szekció többi filmje is hasonló fajsúlyos témákkal foglalkozik, például az izraeli-palesztin konfliktussal, vagy a Metallica pusztító koncertkörútjaival.

A vetítések mellett természetesen kerekasztalbeszélgetések, prezentációk és közönségtalálkozók is lesznek. A tíz napra film-fellegvárrá váló Edinburgh életét az ez időre szervezett társművészeti megmozdulások is serkentik. A nagy állami támogatással és erős szponzorációs támogatással (Nokia) rendelkező mustra augusztus 18-án indul.