A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K'ARTE Egyesület február 25-28. között immár hatodik alkalommal szervezi meg a Magyar Filmnapokat Marosvásárhelyen. A vetítések a város Művész mozijában (ARTA) lesznek, a filmeket román vagy angol felirattal vetítjük.

A marosvásárhelyi közönség a Magyar Filmnapok keretében láthatja először Romániában (még az országos premier előtt) a nagysikerű Saul fia című filmet, melyet Nemes Jeles László rendezett. A film világkörüli körútját olyan díjak kísérik, mint a Cannes-i filmfesztiválon elnyert Nagydíj és a FIPRESCI díj, valamint az Arany Glóbusz, és marosvásárhelyi vetítése után 3 nappal megtudjuk, hogy megnyeri-e az Oscar díjat is a legjobb külföldi film kategóriában.

A Magyar Filmnapok keretében kerekasztal beszélgetést tartanak a Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate című dokumentumfilm vetítése után, Demény Péter (irodalmár), Láng Zsolt (író), Novák Csaba Zoltán (történész), Szokoly Elek (politikai elemző) és Ungvári Zrínyi Imre (egyetemi docens) részvételével.

A négynapos programban találhatunk animációs-, kisjáték- és dokumentumfilmeket, vetítik Pálfi György legutóbbi filmjét, a Szabadesést, és a Swing című vígjátékot, Kulka János főszereplésével. Kiemelt szerepet kap a programban a Hajdu Szabolcs retrospektív blokk, a Fehér tenyér, a részben Marosvásárhelyen forgatott Bibliothèque Pascal és a Délibáb című filmekkel. Utóbbi két alkotás vetítése után Hajdu Szabolcs rendező és Török-Illyés Orsolya színésznő a nézők kérdéseire fognak válaszolni.

Az eseményt Magyarország IHRA (Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség) elnöksége támogatja.

 

Részletes program:

február 25., csütörtök
19.00: Két székely, 2014, dokumentumfilm, 57 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi)
21.00: Saul fia, 2015, dráma, 107 perc, román felirattal (Nagy terem – ARTA mozi)

február 26., péntek
18.00: Swing, 2014, vígjáték, 117 perc, román felirattal (Flora terem – ARTA mozi)
20.30: Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate, 2015, dokumentumfilm, 104 perc, román felirattal (Flora terem – ARTA mozi)
Q&A: Láng Zsolt (író), Novák Csaba Zoltán (történész), Szokoly Elek (politikai elemző), Ungvári Zrínyi Imre (egyetemi docens), moderátor: Demény Péter (irodalmár)

február 27., szombat
16.00: Fókusz Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér, 2006, játékfilm, 97 perc, román felirattal (Flora terem – ARTA mozi)
18.00: Fókusz Hajdu Szabolcs: Bibliothèque Pascal, 2010, játékfilm, 110 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi)
Q&A: Hajdu Szabolcs (rendező), Török-Illyés Orsolya (színésznő), moderátor: Gáspárik Attila (színész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának igazgatója)
20.30: Szabadesés, 2014, játékfilm, 80 perc, román felirattal (Flora terem – ARTA mozi)

február 28., vasárnap
17.00: MOME ANIMációk, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animációs tanszékének animációs filmjei, 56 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi)
18.30: MMM kisjátékfilmek, a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotások, 97 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi)
20.30: Fókusz Hajdu Szabolcs: Délibáb, 2014, játékfilm, 90 perc, angol felirattal (Flora terem – ARTA mozi)
Q&A: Hajdu Szabolcs (rendező), Török-Illyés Orsolya (színésznő), moderátor: Gáspárik Attila (színész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának igazgatója)

További információk: www.bukarest.balassiintezet.hu, www.k-arte.ro