Lakatos Róbert eddig is remek sikereket (a film tévéváltozata négy tévéadón ment le sikerrel, jó műsorsávokban) elérő, nemzetközi premierjét hivatalosan a Karlovy Vary Fesztiválon indító filmjeaz East of the West szekcióban, tizenhét másik társával indult versenybe, s elnyerte az Europa Cinemas Label díjat. Ez a négytagú zsűri által odaítélt elismerés csak négy A-kategóriás fesztiválon kerül kiosztásra, mégpedig Cannes-ban, Berlinben, Velencében és Karlovy Varyban, a közelmúltban olyan filmek nyerték el, mint Antonio Banderas első rendezése, Az angolok útja, a Sötétkékmajdnemfekete, vagy a világhírű kliprendező Anton Corbijn filmje, a Control.

Az elismerés nemcsak szakmailag jelentős, hanem belépést jelent az Europa Cinemas hálózat mozijaiba, amely 42 ország 700 műintézményének közönségéhez vezethet el. Mégpedig úgy, hogy az európai artmozik, melyeknek egy bizonyos pontrendszer alapján kell pontokat gyűjteni, európai művészfilmek beutatására is kötelezve vannak, és a Bahrtalo! ezzel a díjjal dupla pontértékkel számít. Az MEDIA Programmeáltal is finanszírozott Europa Cinemas így is segíti az általa arra érdemesnek talált kelet-európai filmek publicitását.

Európa-szerte láthatják a két magyar Boratot

A díjnak része egy konferenciameghívás is, ahol Lakatos Róbert rendezőnek lehetősége lesz bemutatni a filmet a mozitulajdonosoknak, így ők megfelelő ismeretek birtokában dönthetnek a Bahrtalo! bemutatásáról. Már a Karlovy Vary Fesztivál meghívásának híre sokat segített a Bahrtalo!-nak: a londoni székhelű Taskovski Films a Filmunióval és az Inforg Stúdióval közösen aláírt egy megállapodást, amelynek értelmében felosztják egymás közt a nemzetközi forgalmazást: a Filmunió intézi a Bahrtalo! játékfilmes fesztiválszereplését, a londoni nemzetközi forgalmazó pedig az eladásokat és a dokumentumfilmes fesztiválokon való szereplést.

Most indul tehát a festiválkör a Bahrtalo! számára, itthon pedig már megjelent DVD-n, angol felirattal. Mivel a moziforgalmazás nem volt sikeres annak ellenére, hogy a film kifejezetten mosolygós, pozitív (ráadásul egészen különleges "marketingeszközzel" volt hirdetve), a DVD-forgalmazástól jobb eredményt vár a film producere, Muhi András.

Lakatos Róbert csak pozitív tapasztalatokról számolt be Karlovy Vary kapcsán: a filmjét mindkét vetítésen teltház fogadta, holott a második vetítés délelőtt fél 11-kor volt. A rendezőt meglepte a díj, és bizakodón tekint filmje további fesztiválszereplése elé. Most amúgy épp Haklik Norbert: Big székely show című könyvéből ír forgatókönyvet; a cél egy immár teljesen játékfilmes film elkészítése, amelyben azonban valószínűleg amatőrszereplők is játszanak majd, s ad valamennyi teret az improvizációnak is.