Rózsa Miklós 1907. április 18. született, olyan kultikus filmek zeneszerzője, mint a Julius Caesar, A bagdadi tolvaj vagy A dzsungel könyve, tizenhétszer jelölték Oscar-díjra, háromszor meg is kapta az elismerést. Az arany szobrocskát a Ben Hur, az Elbűvölve és a Kettős élet című filmek zenéjéért vehette át.

Rózsa sok téren első is volt a nagy filmzeneszerzők közül, ő tartott elsőként zenei kurzusokat egyetemen, és ő adott ki először nagylemezen filmzenét (A dzsungel könyve zenéjét).

Takó Sándor, a Hollywoodi Magyar Örökség Társaság elnöke felidézte, hogy Rózsa Miklós több mint száz hollywoodi film zenéje mellett számos komolyzenei mű szerzője is. Utalva film- és komolyzenei munkásságára a Kettős élet címet adta saját önéletrajzi kötetének is - tette hozzá.

A magyar származású amerikai zeneszerző édesapja, Rózsa Gyula budapesti gyáriparos nagylóci birtokán ismerkedett meg a palóc népzenével, népdalokkal, a cigány muzsikával, melyek a későbbiekben is gyakran megihlették, és meghatározók voltak zenei pályafutása során. Ifjúkori zeneművei magyar, palóc dallamokat elevenítettek föl, amelyeket még a nagylóci birtokon jegyzett le.

Rózsa 1940-ben telepedett le Hollywoodban, és hamarosan ő lett a világ egyik legismertebb filmzeneszerzője. Rózsa Miklós 1995. július 27-én, 88 éves korában Los Angelesben hunyt el.

Nagylóci emléktábláján egy tőle származó idézet olvasható: "Itt kezdődött a zeném (...) a magyar zene bélyege láthatatlanul, de kitörölhetetlenül ott van minden ütemen, amit valaha papírra vetettem."

Forrás: MTI / Hollywoodi Magyar Örökség Társaság / Címlapkép: Rózsa Miklós