A film Mona Paparu (Török-Illyés Orsolya) életébe enged betekintést, aki egyedül neveli három éves kislányát. Egy külföldi utazás miatt a gyermeket a nagynénjénél hagyja. A nagynénitől a gyámhatóság elveszi a kislányt. Amikor Mona visszatér, a gyámhatóságon el kell mondania, mivel töltötte külföldön az idejét. A film utazásainak, szerelmének, nyugat-európai kálváriájának a története, amiben keverednek álmok és lázálmok, a kelet- és nyugat-európai (sokszor csak elképzelt) valóság. A Bibliothéque Pascalban a főszereplő Török-Illyés Orsolya mellett ismert román színészek, többek között Razvan Vasilescu (Zseton és beton, California Dreamin') és Andi Vasluianu (Jelszó: A papír kékre vált, Sieranevada) is feltűnnek, de szerepel a filmben Hajdu Lujza is, akit azóta az Ernelláék Farkaséknál-ban, a Békeidőben és a Melegvizek országában is játszott.

A filmmel a megjelenése idején mi is sokat foglalkoztunk. Kritikusunk szerinta Bibliothéque Pascal Hajdu Szabolcs eddigi pályáját összegző, nagyszabású látomás, melyben szinte mindegyik korábbi munkájából megjelenik valami – legyen az stilizációs stíluselem, mágia, varázslat (Tamara), önreflexív gesztus (Off Hollywood) vagy az életrajzi (fiktív életrajzi) film műfaja (Fehér tenyér).

Török-Illyés Orsolya pedig a vele készített interjúnkban többek között arról beszélt, hogy a film főhőse, „Mona igazán nagy lépéseket semmilyen irányba nem tesz, tulajdonképpen az egész történet folyamán sodródik. Ami szerintem benne 'forradalmi', vagy karakteres, hogy mer sodródni - manapság ez nagyon sok emberből hiányzik. Manapság minden helyzetre bebiztosítjuk magunkat, minden oldalról ki vagyunk párnázva. Általában biztonsági játékot játszunk, de szerintem - legalább az élet bizonyos időszakában - fontos ennek a sodródásnak a megtapasztalása, vagy legalább az, hogy egy film által belekerüljön az ember egy ilyen minden mindegy állapotba."


A Filmrendezők Klubja vetítésre jegyek elővételben megvásárolhatók online a Művész mozi honlapján vagy személyesen a mozi jegypénztárában.


A kópiát biztosította a Magyar Mozi TV és a Katapult Film Kft.