A Himalája utolsó buddhista királyságaként ismert Bhután mindössze 700 000 embert számlál, apró ország földrajzi és politikai elszigeteltsége miatt csak az elmúlt pár évtizedben kezdett modernizálódni. Világszerte ismert, hogy Bhutánban boldogságban mérik a GDP-t: működik a Boldogság Minisztérium, ahol boldogság-ügynökök dolgoznak, akik felmérik a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki a fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogság indexét”. Ez az ideológia Bruttó Nemzeti Boldogság (Gross National Happiness) néven vált ismertté, a buddhista filozófia és a közgazdaságtan értékeit ötvözi. Bhután alternatív társadalmi modelljét óriási érdeklődés övezi napjaink felgyorsult, elidegenedett, urbanista társadalmainak körében.

A dokumentumfilmes csapat két, negyvenes éveiben járó boldogság-ügynököt követ, akik évente kétszer másfél hónapot töltenek úton, kérdőíveikkel házról-házra járják az elszigetelt falvakat a Himalájában. A filmesek arra vállalkoznak, hogy intim betekintést nyújtsanak a bhutániak hétköznapjaiba és vágyaiba, továbbá arra az univerzális kérdésre keresik a választ, hogy valóban mérhető-e a boldogság. A Bruttó Nemzeti Boldogság szívmelengető utazást ígér egy titokzatos, meseszerű világba, mely szöges ellentéte a fogyasztás és vágyak által dominált társadalmi berendezkedésnek.

Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya / Fotó: Soldivision

Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai a Színház és Filmművészeti Egyetem DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzésén végeztek Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában. Első közös alkotásuk, a szintén Bhutánban forgatott, A monostor gyermekei (2017) nagy siker volt világszerte, számos fesztiváldíjat nyert. Zurbó Dorottya első önálló rendezése, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készült Könnyű leckék, egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárta a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezdett Magyarországon. Világpremierjét a nagy presztízsű locarnói fesztiválon tartották, nagy sikerrel szerepelt a mozikban és elérhető a Filmio kínálatában.

A Bruttó Nemzeti Boldogság című dokumentumfilm a Match Frame Productions gyártásában készül Szakonyi Noémi Veronika producer vezetésével, a bemutatót 2024-re tervezik az alkotók. A filmet nemrég a Sundance Intézet dokumentumfilmes alapja is támogatta

Boldogságügynökökről készít filmet a Könnyű leckék rendezője

Zurbó Dorottya (Könnyű leckék) A monostor gyermekei után ismét Bhutánban tervez dokumentumfilmet forgatni. A Bruttó Nemzeti Boldogság középpontjában a Boldogság Minisztérium nevű szokatlan intézmény áll, ami a lakosság boldogságszintjét hivatott felmérni. 2019 ősze óta kutatja a témát a bhutáni társrendezővel, Arun Bhattarai-jal. A magyar társrendezővel beszélgettünk.

Forrás: NFI / Címlapkép: Bruttó Nemzeti Boldogság / Fotó: Match Frame Productions