A tetoválás ma az egyik legnépszerűbb globális jelenség. Tömegek tetováltatnak példaképeik hatására, másolják előadóművészek (Justin Bieber), sportolók (David Beckham), vagy színészek (Dwayne Johnson) tetoválását. Egy-egy film után kiugróan népszerűvé válnak a nonfiguratív minták (Alkonyattól pirkadatig), egyedi tetoválások (Barb Wire és Pamela Anderson drótkerítés tetoválása) vagy törzsi minták (a Halálos iramban és Dwayne Johnson, Aquaman és Jason Momoa maori tetoválásai).  

A Varrat című, egészestés dokumentumfilm a tetoválás és azon belül a magyar tetoválás történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. A film vizsgálja, hogy a tetoválás miképp vált az alacsonykultúrából kiemelkedve önálló művészeti ággá. Megjelennek benne emblematikus időszakok, mint a rendszerváltozás kora, és a kilencvenes évek balatoni időszaka. Szó esik a börtöntetoválásokról és arról, hogy miképp vált a tetoválás divattá a sportban, és az előadóművészetben.

Varrat / Forrás: Vertigo Média

A filmben számos nemzetközi hírű magyar tetoválóművész megszólal: mások mellett Borbás Róbert, Borsos ’Boris’ László, Gémes ’James’ István, Müllner Csaba és Sárközi Zsolt – többen közülük a magyar szakma úttörői, akik a hazai tetováláskultúra megszületésében elévülhetetlen érdemeket szereztek. A Varrat átfogó képet nyújt a szakmáról, benne több tucat ismert tetoválóművész és szakember beszél a tetoválás egyedi világáról, pszichológiájáról, szociológiai hátteréről. A szakemberek mellett több híresség és celeb is megszólal a filmben, csakúgy, mint nemzetközi hírű külföldi zenészek.  

„Minden filmnek megvan a maga története, a Varraté azonban az egyik legizgalmasabb: fantasztikus művészeket ismerhettünk meg, nem várt nehézségeket kellett leküzdenünk, hogy közvetlen állami támogatás nélkül, méltó filmet készíthessünk a magyar kultúra egyik legnépszerűbb, ám méltatlanul mellőzött területéről. A tetoválás természetét bemutatni emellett technikai kihívás volt – szó szerint olyan közel akartunk kerülni a tetováláshoz, mint korábban senki. Reményeink szerint mind a tetoválószakma, mind a közönség elégedett lesz a rendkívüli utazással” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György.

 

A Varrat világpremierje a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs dokumentumfilmes versenyprogramjában lesz. Közönségtalálkozóval egybekötött világpremierjén számos nemzetközi hírű magyar tetoválóművész is részt vesz: Borsos ’Boris’ László, Galler ’Indián’ András, Gémes ’James’ István, Kis Brigi, Müllner Csaba és Sárközi Zsolt is válaszol a közönség kérdéseire a rendező Kempf Márta Anna mellett a premiert követő közönségtalálkozón.  

A Vertigo Média a Varrattal tovább folytatja missziós tevékenységét a magyar audiovizuális kultúra feldolgozásának területén. A magyar videókorszak (Volt egyszer egy téka), a honi képregénykultúra (Volt egyszer egy képregény) és a magyar szinkron (Magyar hangja…) után a tetováláskultúráról szóló Varrat a Vertigo negyedik dokumentumfilmje a témában.  

A Varrat rendezője Kempf Márta Anna, operatőre Papp Kornél, szerkesztő-vágója Monok Anett, hangmérnöke Cseh András. A film a Vertigo gyártásában, a Picture Lock közreműködésében készült, producerei Kárpáti György és Berta Balázs.

Az alkotás szeptember 14-én kerül országszerte a mozikba.

Forrás: Vertigo Média