A Kolozsvárott megrendezett Transylvania Fesztivál részeként Nagyszebenben a június 4. és 10. közötti vetítéseket A lefejezett kakas nyitotta. (Nagyszeben az idén Európa Kulturális fővárosa címet viseli.) A film az erdélyi szászok életében 1944. augusztusában kezdődött tragikus változásokba enged bepillantást. A film rendezője Radu Gabrea és Margitai Ágnes játszik benne fontos szerepet.

A kolozsvári és a nagyszebeni helyszínen ugyancsak vetítették a Csapda című filmet, amely a fesztiválon versenyben is szerepelt. Srdan Golubovic rendezése a most Cannes-ban Arany pálmát nyert román Christian Mungiu Négy hónap, három hét, két nap című alkotása után a legsikeresebb közönségfilmnek bizonyult.

Részlet A lefejezett kakasból

A Csapda szerepel még Budapesten június 14-én, csütörtökön az Erich Pommer Institut és a MEDIA Desk Magyarország Iroda egynapos workshopján, amelyet a „Európai koprodukciók jogi és pénzügyi szempontjai” címmel tartanak. A MEDIA Desk tájékoztatása szerint A képzés esettanulmány formájában is foglalkozik a koprodukciók témájával, amely több európai ország együttműködési lehetőségeit mutatja be a szerb-német-magyar Csapda című filmen keresztül.

A Berlinalén bemutatkozott, a szófiai fesztivál nagydíja mellett számos filmes mustrán elismerést kapott alkotás hamarosan a június 29-én kezdődő Karlovy Vary Filmfesztivál East of the West versenyszekciójában is látható lesz.